SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Édes veszélyek

Kókai Kata [cikkei] - 2005-08-31
A különböző diétát követő emberek életében hamar megjelenik a cukrot pótló édesítőszer.
Édes veszélyek

Számtalan formában - tablettaként, folyékony- vagy por alakban kapható, hogy felhasználási lehetősége minél szélesebb körű legyen. Az édesítők veszélyét nem formája, színe, íze, vagy ára határozza meg. Összetevőik akár "méregként" is funkcionálhatnak, még a cukornál is több kárt okozva az emberi szervezetben. Emellett a számtalan típus közül sem felel meg mindegyik az elvárásoknak. Más szempontokat kell figyelembe venni egy cukorbeteg esetén, aki pl. nyugodtan fogyaszthat szorbittal készült ételeket, s mást egy candidás esetében, akinél egy ekkora mennyiségű szénhidrátbevitel a diéta csődjét jelentheti.

Az édesítőszerek általános jellemzője az alacsony energiatartalom, így könnyen beilleszthetők az egyes diétákba. Bár az édesítőszereket legtöbbször külön üvegben, vagy dobozban láthatjuk, egyben a diétás, cukormentes italok és ételek legfontosabb összetevői is. Ma négy fajta édesítőszer a legelterjedtebb:

  • Saccharin
  • Ciklamát
  • Acetilsulfam-K
  • Aspartam

Ezek egyesével, de együtt is használatosak az egyes édesítőszerek elkészítésénél, illetve az ételek/italok cukorhoz leginkább hasonlító ízének kialakításában. A ciklamát, és az acetilsulfam nem bomlik le hő hatására, így alkalmas főtt ételek, sütemények ízesítésére is. Az aspartam, illetve a saccharin leginkább italok ízesítésére használatos. Napjainkban az aspartam nevezhető a legnépszerűbbnek, annak ellenére, hogy ősi vetélytársa a saccharin másfélszer édesebb hatást biztosít, s a tapasztalatok alapján kevesebb negatív hatást gyakorol a szervezetre. Az aspartam azonban nem rendelkezik mellékízzel, így sokan előnyben részesítik.

Cukorhelyettesítők és édesítőszerek

A két név számunkra egy és ugyanazt jelenti, pedig hatalmas különbség rejlik a háttérben. Léteznek olyan termékek, melyekhez elengedhetetlen a cukortartalom, ilyen pl. a csokoládé és a cukorka. Ez esetben az édesítőszerek nem érnek el megfelelő hatást, így cukorhelyettesítő készítményekkel pótolják. Ilyen lehet a fruktóz és a szorbit.

A cukorhelyettesítő leginkább diabéteszesek diétájának kiegészítője lehet. Cukor alapúak, de nem hirtelen emelik meg a vércukorszintet, egyenletesen szívódnak fel. Ez azonban teljes szénhidrátmentes diéta esetén (pl. Atkins-, vagy Candida diéta) nem használható.

Az édesítőszerek energia- és szénhidráttartalma elhanyagolható mennyiségű, így szinte minden diéta esetén alkalmazható.

Az édesítőszerek veszélye

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy sokkal egészségesebbek a természetes alapanyagú, vegyszerektől, kémiai anyagoktól mentes élelmiszerek. A cukor önmagában nem kártékony, megfelelő mennyiségű fogyasztása esetén hasznos, hiszen anyagcsere folyamatokat irányít. Túlzott bevitele azonban problémákat okozhat, illetve a legtöbb diéta esetén a minimális mennyiség bevitele is tiltott.

Ez esetben kerülnek pótlásra édesítőszerekkel. Bizonyos típusok (pl. saccharin) évtizedek óta vannak forgalomban, s eddig nem okoztak problémát. Ellenfele, az aspartam azonban sok nem kívánt hatással bír. Fogyasztás előtt érdemes megtekinteni az ajánlott napi adagot, s maximum akkora mennyiséget elfogyasztani, így nem gyakorol negatív hatást a szervezetre.

Fotó:
RALPH-PETER: sweets 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja