Elfoglalt nők álma: finom édesség pikk-pakk
Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-17
Nem minden mai háziasszonynak van ideje, kedve és tapasztalata nagyanyáink macerás süteményeinek elkészítésére. És lehet, hogy igazuk is van. Csakúgy, mint Murphynek: valamely étel elkészítése minél tovább tart, annál hamarabb elfogy. Akkor meg? És ha még ráadásul fincsi is?
Almatorta
Hozzávalók: 15 dkg cukor,15 dkg liszt, 2 tojás,10 dkg olvasztott margarin,1 csomag sütőpor, 4-5 alma, fahéjas cukor.
Elkészítés: Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába belekockázzuk az almát és megszórjuk a fahéjas cukorral. A tészta összetevőit összekeverjük, és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Az alma más gyümölccsel is sikerrel helyettesíthető. Ha kiborítjuk, a gyümölcs felülre kerül és nagyon gusztusus. Ahogy az illata is.
Elronthatatlan és gyors
A kovászhoz szükséges 1/2 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1/2 csomag élesztő. Pihentesd kb. fél órát!
Utána bele kell keverni a következőket: 3 db tojás, 1 cs. sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 40 dkg. liszt, 20 dkg cukor, 2-3 dl. tej, mazsola, durvára tört étcsokoládé, dió. Kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt tepsiben sütjük elég nagy edényben, mivel tetemes lesz a mennyiség. (Nekem először ki is szaladt, bele a sütőbe, brrrr! ) De nem fog ránk romlani…
Tuti túrógombóc
Mire van szükség? 50 dkg tehéntúróra, 12 dkg búzadarára, 3 tojásra, 2 dl tejfölre, zsemlemorzsára, olajra, porcukorra és egy kis sóra.
Egy tálban a tehéntúrót elmorzsoljuk, majd hozzákeverjük a búzadarát, a tojások sárgáját és a csipet sót. Szépen összedolgozzuk, és az így kapott masszát pihentetjük egy picit a hűtőben azért, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet és megduzzadjon. Amíg a massza pihen, az elválasztott tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a masszához keverjük. Csak finom, laza mozdulatokkal, hogy a hab ne essen össze.
Ezek után vizes kézzel szép, formás gombócokat kell formázni és forrásban lévő, már lobogó vízben kell őket kifőzni. Elvileg akkor jó a gombóc, amikor már feljön a víz tetejére.
Egy serpenyőben kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk és ebbe forgatjuk a megfőzött gombócokat. Tejföllel tálalva a legjobb, pláne, ha jó sok vaníliacukorral még meg is adjuk a módját.
Kefíres gyümölcsös
Hozzávalók: 2 pohár kefír, 3 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1 pohár cukor, 3 pohár liszt, 1 pohár étolaj
A cukrot a tojássárgájával kikeverem, utánna bele a kefírt, lisztet, étolajat, végül a tojásfehérje habját. A végén a tetejére szórok fahéjas porcukorba hempergetett magozott meggyet (például) és előmelegített sűtőben kisütöm. Az étolaj-tartalom miatt nem ragad a tepsibe.
Hozzávalók: 15 dkg cukor,15 dkg liszt, 2 tojás,10 dkg olvasztott margarin,1 csomag sütőpor, 4-5 alma, fahéjas cukor.
Elkészítés: Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába belekockázzuk az almát és megszórjuk a fahéjas cukorral. A tészta összetevőit összekeverjük, és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Az alma más gyümölccsel is sikerrel helyettesíthető. Ha kiborítjuk, a gyümölcs felülre kerül és nagyon gusztusus. Ahogy az illata is.
Elronthatatlan és gyors
A kovászhoz szükséges 1/2 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1/2 csomag élesztő. Pihentesd kb. fél órát!
Utána bele kell keverni a következőket: 3 db tojás, 1 cs. sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 40 dkg. liszt, 20 dkg cukor, 2-3 dl. tej, mazsola, durvára tört étcsokoládé, dió. Kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt tepsiben sütjük elég nagy edényben, mivel tetemes lesz a mennyiség. (Nekem először ki is szaladt, bele a sütőbe, brrrr! ) De nem fog ránk romlani…
Tuti túrógombóc
Mire van szükség? 50 dkg tehéntúróra, 12 dkg búzadarára, 3 tojásra, 2 dl tejfölre, zsemlemorzsára, olajra, porcukorra és egy kis sóra.
Egy tálban a tehéntúrót elmorzsoljuk, majd hozzákeverjük a búzadarát, a tojások sárgáját és a csipet sót. Szépen összedolgozzuk, és az így kapott masszát pihentetjük egy picit a hűtőben azért, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet és megduzzadjon. Amíg a massza pihen, az elválasztott tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a masszához keverjük. Csak finom, laza mozdulatokkal, hogy a hab ne essen össze.
Ezek után vizes kézzel szép, formás gombócokat kell formázni és forrásban lévő, már lobogó vízben kell őket kifőzni. Elvileg akkor jó a gombóc, amikor már feljön a víz tetejére.
Egy serpenyőben kevés olajon zsemlemorzsát pirítunk és ebbe forgatjuk a megfőzött gombócokat. Tejföllel tálalva a legjobb, pláne, ha jó sok vaníliacukorral még meg is adjuk a módját.
Kefíres gyümölcsös
Hozzávalók: 2 pohár kefír, 3 db tojás, 1 csomag sütőpor, 1 pohár cukor, 3 pohár liszt, 1 pohár étolaj
A cukrot a tojássárgájával kikeverem, utánna bele a kefírt, lisztet, étolajat, végül a tojásfehérje habját. A végén a tetejére szórok fahéjas porcukorba hempergetett magozott meggyet (például) és előmelegített sűtőben kisütöm. Az étolaj-tartalom miatt nem ragad a tepsibe.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Három rétesrecept
LEGOLVASOTTABB
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?
A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
Közösségi hozzászólások: