SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Allergia, a Parkinson-kór melegágya?

Családinet [cikkei] - 2006-11-16
A hosszú ideje légúti allergiától szenvedő egyének esetében háromszorosára nő a Parkinson-kór kialakulásának valószínűsége, állítják a Mayo Clinic kutatóorvosai.
Allergia, a Parkinson-kór melegágya?

A Neurology folyóiratban közölt kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy az allergia következtében kialakult gyulladás fontos szerepet játszik a Parkinson-kór megjelenésében. Ezt az állítást erősítik azok a korábban zajlott kutatási eredmények is, melyek során felfedezték, hogy azon páciensek esetében, akik rendszeresen használtak gyulladáscsökkentő szereket, például ibuprofent tüneteik enyhítésére, jelentősen kisebb a valószínűsége a betegség megjelenésének.

A kutatást végző orvosok 196 Parkinson-kórban szenvedő és 196, velük megegyező korú és nemű, egészséges páciens adatait vizsgálták. Minden egyes résztvevő esetében megfigyelték, jelentkezett-e nála gyulladásos betegség: allergia rhinitis, asztma, szénanátha, anémia, lupus, vagy izületi gyulladás.

Az allergia rhinitis a porra, pollenre, vagy állatszörre adott allergiás reakció. Ezen légúti allergiától szenvedő betegek esetében a vizsgálat alapján 2.9-szer nagyobb gyakorisággal alakult ki Parkinson-kór. Ily módon pedig a hosszú ideje fennálló allergia rhinitis jelezheti, hogy a beteg szervezete az átlagosnál nagyobb mértékben hajlamos gyulladások kialakítására.



A tüneteket jelen esetben a téves immunválasz okozza. Kutatók feltételezése szerint ugyanis az allergénre adott reakció az adott egyén agyában is lezajlik, amely gyulladás keletkezéséhez vezet. Az így kialakult gyulladás az agyban bizonyos vegyi anyagok kibocsájtását idézi elő, és az agyi sejtek elhalásához vezet.

Természetesen a kísérletben résztvevők alacsony száma miatt további vizsgálatokra van szükség az állítás alátámasztásához. A vizsgálat eredményei azonban egyértelműen arra ösztönzik az orvosokat, hogy a gyulladásos folyamatok leállítására alkalmas gyógyszereket fejlesszenek ki, s így megelőzzék a Parkinson-kór kialakulását.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja