SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságos főzés, egészséges ebéd

Családinet [cikkei] - 2007-07-01
Az ételek elkészítésének és tárolásának a nyári melegben különösen fontos szerepe van. Egy kis odafigyeléssel számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat és családunkat egyaránt.
Biztonságos főzés, egészséges ebéd

  Az Egyesült Államokban évente megközelítőleg 76 millió személy szenved valamely étel okozta betegségtől. Többen kórházi ellátásra is szorulnak, s 5,000 esetben az elfogyasztott étel végül a beteg halálát okozza. A Food and Drug administration szervezet éppen ezért összefoglalta azokat a lépéseket, melyekkel az ilyen esetek elkerülhetők.

 Az első és legfontosabb, hogy az ételek készítése előtt alaposan mossunk kezet, illetve töröljünk tisztára minden olyan felületet, - például vágódeszka, munkalap - mely a hozzávalókkal érintkezhet. Az alapos, tehát legalább 20 másodperces kézmosást minden nyers termék feldolgozása után, illetve a különböző, tehát húsok, tojás, vagy tejtermékek készítése közt végezzük el.

 A különböző húsokat épp úgy tároljuk egymástól külön, mint a zöldségektől, vagy gyümölcsöktől, ezzel is megakadályozva a baktériumok elszaporodását. E célból hasznos lehet, ha külön vágódeszkát használunk a zöldségek, s egy másikat a húsok elkészítéséhez. Ne használjuk tisztítás nélkül a főtt étel tárolásához azt az edényt, melyben korábban nyers terméket készítettünk.

 Az ételek elkészítésénél figyeljünk arra, hogy ne maradjon nyers, ehhez mindig válasszuk ki a legmegfelelőbb hőfokot. A baktériumok biztos elpuszításához az ételeket 60oC felett készítsük.

 A hűtést igénylő ételeket mindig helyezzük 4oC alatti hőmérsékletű hűtőbe, illetve 0oC alatti fagyasztó szekrénybe. A fagyasztott étel kiolvasztását hűtőbe végezzük el, vagy ha gyorsan van rá szükségünk, akkor hideg víz alatt, s ezt követően azonnal használjuk fel.

 

A hír alapjául a „Food safety tips” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja