Ezért hiba a diagnózist megelőzően gluténmentes diétába kezdeni
Cöliákia - változatos tünetek, súlyos szövődmények
– A lisztérzékenység (cöliákia) egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amelyet a táplálékkal bejuttatott glutén egyik komponense (gliadin) idéz elő. Gyakorisága 1 százalék körüli, tehát kb. minden 100. magyar embert érint ez a betegség. Igen szerteágazó betegségről van szó, ami nem csak hasi tünetek formájában jelentkezhet – ismerteti dr. Sárdi Krisztina. Hozzáteszi: a kórkép kapcsán újra és újra hangsúlyozni kell, hogy hosszú távon a vékonybélbolyhok sorvadásához, valamint felszívódási zavarokhoz vezet, és számtalan szövődményt (vérszegénység, csontritkulás, növekedési zavar, fogzománc-hibák, bőrtünetek, ideggyógyászati tünetek, meddőség) okozhat. A betegség tehát az egész szervezetet érintheti, és nem feltétlenül ölt formát a klasszikus emésztőszervi panaszok (puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés) képében. A cöliákia bármely életkorban manifesztálódhat, kezelése pedig kizárólag az élethosszig tartó gluténmentes diétával lehetséges, amit azonban a hivatalos diagnózis megszületéséig nem szabad elkezdeni!
A cöliákia diagnózisa - így készüljön fel a vizsgálatokra
A lisztérzékenység diagnosztizálása laboratóriumi vizsgálatokon és bélbiopszián alapul. Gyanú esetén elsőként speciális vértesztet végeznek, amellyel gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki. Pozitív laboreredményt követően a vékonybélből vett szövettani vizsgálat erősítheti meg a diagnózist, mellyel egyúttal arra is fényt derülhet, hogy milyen mértékű a bélbolyhok károsodása.
– Problémát szokott jelenteni, hogy a betegek hosszabb-rövidebb gluténmentes diétát követően jelentkeznek kivizsgálásra. Ugyanis a gluténmentes étrend következtében az antitestek csökkenhetnek vagy már nem mutathatók ki a vérből. Másrészt a diéta hatására a vékonybélbolyhok is regenerálódnak, így a biopszia nem mutatja ki a tipikus cöliákiás szövettani elváltozásokat – világít rá Sárdi doktornő. A helyes diagnózis felállításának tehát alapfeltétele, hogy a páciens vegyes étkezést folytatva tartsa meg az étrendjében a gluténtartalmú élelmiszerféleségeket. Megkezdett diéta esetén ismét vissza kell vezetni a glutént, hogy értékelhető eredményeket kaphassunk. A karakterisztikus elváltozások több hetes gluténterhelés után már tetten érhetők.
Gondot okozó kalászosok: nem csak a glutén lehet a bűnbak
Fontos megemlíteni azt is, hogy a gabonafélék kiváltotta tünetek kapcsán nem csak a cöliákia merülhet fel.
Búzaallergia
Ha valakinél a búzatartalmú élelmiszer elfogyasztása rövid időn belül csalánkiütést, viszketést, hasi fájdalmat, hányást, vagy a légzőrendszert érintő panaszokat vált ki, esetleg általános fáradtság, rossz közérzet lesz úrrá rajta, akkor gondolni kell a búzaallergia lehetőségére. Ez esetben a búzában található fehérjék okozzák az immunrendszer reakcióját, súlyosabb esetben akár a légutak duzzanatával és vérnyomáseséssel járó életveszélyes anafilaxiát. A diagnózissal megerősített búzaallergia esetén a búzatartalmú ételek fogyasztásának kerülése jelenti a terápiát.
Nem-cöliákiás gluténérzékenység
Amennyiben a búzaallergia és a cöliákia is kizárható, ám a tünetek ennek ellenére is fennállnak, akkor felmerülhet a nem-cöliákiás gluténérzékenység is. Ennél az állapotnál nem igazolható genetikai eltérés és a vékonybél sem károsodik. A betegek hasonló panaszokkal fordulnak a gasztroenterológushoz, mint a cöliákiások, és a tüneteik a kalászos gabonaféléket tartalmazó táplálékok megvonásával javulnak, illetve megszűnnek.
– Mint látható, az öndiagnózis és a gluténtartalmú ételek étrendünkből történő kizárása azért sem szerencsés, mert a korrekt kivizsgálás és diagnózis hiányában nem lehet tudni, hogy az egyébként glutént is tartalmazó élelmiszerek mely összetevője okozza panaszainkat. Ennek tisztázása tehát nélkülözhetetlen, egyrészt a további szövődmények elkerülése, másrészt a szükséges diéta kialakítása szempontjából is. A dietetikus szakember vezetésével összeállított, személyre szabott diétával pedig kiküszöbölhető a hiányállapotok kialakulása is – hangsúlyozza dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont szakorvosa.
Forrás: Allergiaközpont (www.allergiakozpont.hu)
Nyitókép: depositphotos
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: