SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mazsolával a szarkaláb ellen?

Szőke Judit [cikkei] - 2008-11-06
Közismert s kedvelt csemege a déli édes szőlők aszalt formában történő tartósítása, szaknyelven aszalványa, a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas. Nem árt azonban óvatosnak lenni!
Mazsolával a szarkaláb ellen?
Például mindig vizsgáljuk meg, nem kénes-e! Sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő a könnyebb eltarthatóság érdekében kénezi a mazsolát, ez azonban káros az egészségre. Épp ezért elővigyázatból a mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit!
A mazsola a legnépszerűbb aszalt gyümölcs. Remekül lehet csipegetni, dióval keverve ízletes, süteményekbe, müzlibe, gyümölcsjoghurtba kiváló. Sós magvak közé keverve fincsi rágcsálnivaló. Több fajtája van (fehér, világosbarna, vörös és sötétszínű). Minél kevesebb a magja, annál drágább. A bontatlan csomagolású mazsolát száraz és hűvös helyen egy évig is eltarthatjuk. De ha már felbontottuk, tartsuk hűtőszekrényben, vagy tároljuk üvegedényben. A mazsola a levegőn könnyen kiszáradhat, sőt állítólag meg is kukacosodhat.
Mielőtt a mazsolát a süteménybe, tésztába tesszük,  jól tesszük, ha megforgatjuk lisztben, így nem süllyed le.


Jót tesz a mazsola élvezeti értékének, ha egy napig rumba vagy borba áztatjuk és úgy tesszük az édességhez. Úgy tartják, káliumtartalma megakadályozza a kisebb ráncok, szarkalábak kialakulását. Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola jót tesz a fogaknak és az ínynek. Baktériumnövekedést gátló anyagokat tartalmaz.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja