Mazsolával a szarkaláb ellen?
Szőke Judit [cikkei] - 2008-11-06
Közismert s kedvelt csemege a déli édes szőlők aszalt formában történő tartósítása, szaknyelven aszalványa, a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas. Nem árt azonban óvatosnak lenni!
Például mindig vizsgáljuk meg, nem kénes-e! Sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő a könnyebb eltarthatóság érdekében kénezi a mazsolát, ez azonban káros az egészségre. Épp ezért elővigyázatból a mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit!
A mazsola a legnépszerűbb aszalt gyümölcs. Remekül lehet csipegetni, dióval keverve ízletes, süteményekbe, müzlibe, gyümölcsjoghurtba kiváló. Sós magvak közé keverve fincsi rágcsálnivaló. Több fajtája van (fehér, világosbarna, vörös és sötétszínű). Minél kevesebb a magja, annál drágább. A bontatlan csomagolású mazsolát száraz és hűvös helyen egy évig is eltarthatjuk. De ha már felbontottuk, tartsuk hűtőszekrényben, vagy tároljuk üvegedényben. A mazsola a levegőn könnyen kiszáradhat, sőt állítólag meg is kukacosodhat.
Mielőtt a mazsolát a süteménybe, tésztába tesszük, jól tesszük, ha megforgatjuk lisztben, így nem süllyed le.
Jót tesz a mazsola élvezeti értékének, ha egy napig rumba vagy borba áztatjuk és úgy tesszük az édességhez. Úgy tartják, káliumtartalma megakadályozza a kisebb ráncok, szarkalábak kialakulását. Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola jót tesz a fogaknak és az ínynek. Baktériumnövekedést gátló anyagokat tartalmaz.
A mazsola a legnépszerűbb aszalt gyümölcs. Remekül lehet csipegetni, dióval keverve ízletes, süteményekbe, müzlibe, gyümölcsjoghurtba kiváló. Sós magvak közé keverve fincsi rágcsálnivaló. Több fajtája van (fehér, világosbarna, vörös és sötétszínű). Minél kevesebb a magja, annál drágább. A bontatlan csomagolású mazsolát száraz és hűvös helyen egy évig is eltarthatjuk. De ha már felbontottuk, tartsuk hűtőszekrényben, vagy tároljuk üvegedényben. A mazsola a levegőn könnyen kiszáradhat, sőt állítólag meg is kukacosodhat.
Mielőtt a mazsolát a süteménybe, tésztába tesszük, jól tesszük, ha megforgatjuk lisztben, így nem süllyed le.
Jót tesz a mazsola élvezeti értékének, ha egy napig rumba vagy borba áztatjuk és úgy tesszük az édességhez. Úgy tartják, káliumtartalma megakadályozza a kisebb ráncok, szarkalábak kialakulását. Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola jót tesz a fogaknak és az ínynek. Baktériumnövekedést gátló anyagokat tartalmaz.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
A kenyér dicsérete
LEGOLVASOTTABB
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés
A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
Közösségi hozzászólások: