SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy a gyümölcs, zöldség fogyasztása tényleg egészséges legyen…

Fábiánné Susán Szilvia [cikkei] - 2011-07-15
Vásárlást követően, mikor otthon kipakoljuk a zöldséget, gyümölcsöt, első lépésként fontos átválogatni, az esetleges hibás darabokat kidobni, nehogy a tárolás során az egészséges darabok romlását is okozzák.
Semmi esetre se tároljuk más élelmiszerek közvetlen közelében, mint pl. nyers hús, tojás...stb, mert azzal érintkezve komoly ételfertőzést okozhat!
Hogy a gyümölcs, zöldség fogyasztása tényleg egészséges legyen…

Fogyasztás, ill. felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg az alapanyagokat!

Első lépés a durva szennyeződések, a szemmel látható idegen anyagok eltávolítása, majd a tisztítás, és az alapanyagok leöblítése. Ezután azoknál a zöldségeknél, gyümölcsöknél, amelyeknél szükséges, következik az áztatás. Pl. száraz hüvelyesek, csipkebogyó, mazsola…. Nem is gondolnánk, hogy a mazsolát beáztatás előtt alaposan meg kell mosni, mert igen koszos! Ez érvényes minden aszalt gyümölcsre.

A tisztítás több módon történhet, az adott zöldség, gyümölcs jellegének megfelelően.
Hámozással távolíthatók el a színes főzelékfélék, a burgonya, és egyes gyümölcsök héja. Ügyeljünk arra, hogy az eltávolított réteg minél vékonyabb legyen, mert a vitaminok, ásványi anyagok nagyobb mennyiségben a héj alatti rétegekben helyezkednek el. A saját termésű almánál, körténél, ill. olyan gyümölcsöknél, melyeknek ehető és ép a héja, a héj eltávolítása helyett annak alapos mosását javaslom. Így nem csak a vitaminok nem vesznek el, de a héj értékes rostanyagait is elfogyasztjuk, ami hozzájárul a megfelelő napi rostmennyiség biztosításához.

A zsenge, fiatal színes főzelékek és gyümölcsök esetében lekaparást is végezhetünk (újburgonya, sárgarépa…)

A tisztítás után következik a mosás, ami történhet:
- Bő vízben, állandó vízcserével a színes főzelékek, paradicsom, paprika, egyes gyümölcsök esetében


- Meleg vízben, kefével, vízcserével a földesáruk esetében, mint pl. a zellernél.
- Zuhanyozással, hideg, vagy langyos vízzel a leveles zöldségek, mint pl a saláták, spenót, ill. egyes gyümölcsök (eper, málna, cseresznye, meggy, szőlő…) esetében.

A mosáshoz használt víznek minden esetben ivóvíz tisztaságúnak kell lennie.

Az olyan gyümölcsök felületét, melyeknek eldobjuk a héját - mint a dinnyefélék, citrusfélék, banán -, fogyasztás előtt érdemes áttörölni egy nedves ruhával.

A műveletek bármelyikét alkalmazzuk, legalább 30-60 másodpercig tartson.

Ha ezt a néhány egyszerű lépést betartjuk, eltávolítjuk a zöldségek, gyümölcsök felületén lévő kórokozókat, nyugodtan élvezhetjük a friss zöldség és gyümölcs egészségünkre gyakorolt jótékony hatását!

Fotó:  CaroCynthia: Früchte

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja