SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mire jó a dietetikus?

Fábiánné Susán Szilvia [cikkei] - 2011-02-01
Arról, hogy dietetikusra mennyire nagy szükség van, legutóbb a néhány hónapja megrendezett Baba-Mama Expón győződhettem meg, ahol táplálkozási szakértőként voltam jelen.
Mire jó a dietetikus?

Mostanában, ha szóba kerül egy-egy betegség, sokszor halljuk, hogy „kérje dietetikus segítségét”.

Arról, hogy dietetikusra mennyire nagy szükség van, legutóbb a néhány hónapja megrendezett Baba-Mama Expón győződhettem meg, ahol táplálkozási szakértőként voltam jelen.

Ez alatt a három nap alatt sikerült sok kis- és nagymamával, kispapával beszélgetnem, bár sokszor gerillaharcot vívtam, hogy egyáltalán meg merjenek szólítani, ill. kérdéseket feltenni. Úgy kellett „lecsapnom” a várakozókra, mikor az ingyenmasszázshoz álltak sorba.

Amikor megkérdeztem a kisgyermekes anyukákat, van-e esetleg saját, vagy gyermekük táplálkozásával kapcsolatban kérdésük, sokszor érdekes válaszokat kaptam. Kiderült, hogy akinek először nem volt kérdése, az szorult igazán komoly tanácsokra. Olyat is láttam, aki kapásból azt mondta, hogy neki nincs problémája a gyermek evésével, egész egyszerűen azért, mert nem eszik!? Szegény már annyira belefáradt a mindennapos küzdelembe, hogy hosszabb beszélgetés kellett ahhoz, hogy közös ötleteléssel, kicsit megismerve a gyermek szokásait, tudjak segíteni.



A kismamák, szoptató anyák, kisgyermekek táplálkozása, csak egy szelete azon témáknak, ahol a dietetikus, vagyis a táplálkozási szakember munkája komoly segítséget jelent.

Két dolgot fontos tudni a dietetikusról, az, hogy mit tud tenni, és mit nem. Nem diagnosztizálhat, a betegség megállapítása az orvos dolga. De, amint megállapították a betegséget, (legyen az cukorbetegség, epekő, allergia, vesebetegség, túlsúly…stb.) a dietetikus segít a megfelelő étrend szakszerű, egyénre szabott összeállításában. Sajnos sokszor találkozom kétségbeesett emberekkel, akik még a kórházból kijövet sem kapnak megfelelő, vagy elég részletes tájékoztatást az otthon kialakítandó diétával kapcsolatban. S ha egy weboldalon nem is lehet személyre szabott tanácsokat adni, úgymint egy személyes találkozás alkalmával, örülök, hogy a Családinet segítségével sokak számára tudok segítséget nyújtani akár egy egészségesebb életmód kialakításában, akár adott betegségben alkalmazandó diétás irányelvek ismertetésével.

Ezért várom mindazoknak a kérdéseit, akik eddig nem merték feltenni, és azokét is, akiknek új kérdéseik vannak.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja