SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekbarát kert - 2. rész

Herold Ferenc [cikkei] - 2016-01-20
Felnőtt életem gyakran keresztezi azokat a helyeket, ahol gyerekként nevelkedtem. Ilyenkor sokszor megállok és hagyom, hogy a hely szelleme megjárja lelkem, szívem utcáit, tereit. Feltolulnak azok a csodás emlékek. Jóleső érzés újra átélni egy két momentumot. Emlékeimben ezek a helyszínek széles, végeláthatatlan terekként szerepelnek, a valóságban azonban nem egy közülük picinyke zöldfelület.
Gyerekbarát kert - 2. rész

Miként lehetséges ez?

Persze sokat nőttem azóta, de ezzel nehéz lenne indokolni az emlékekben megbúvó érzések és a valóság közti különbségeket. Sokkal inkább arról van szó, hogy a helyszínek összetettsége, formagazdagsága, illatharmóniája, sokrétűsége, és a gyermeki elme felfedező vágya, képzelő ereje tágította ki a szűk tereket.

Sajnálatos tény, hogy a gyerekek környezetéből egyre jobban elfogynak a mély élményt nyújtó zöldfelületek. A fennmaradó, vagy megmaradó pedig egyre kisebbek, korlátozottan használhatók, túlzsúfoltak. Az új építésű parkok, kertek csak igen kis részéről lehet elmondani, hogy a gyerekek igényeit figyelembe vennék.


 

Mi a mai tendencia?
 

  • A játszóterekre telepített eszközökkel előre megmondjuk a gyerekeknek, hogy milyen mozgásokat végezzenek.
  • Csökken a köztéri parkok nagysága, ezért azok zsúfolttá válnak, egy parkba nyomorítjuk bele a pihenő, játszó, és sportfunkciókat, ami előre vetíti a konfrontációt. Egy pihenni vágyó ember rossz néven veszi a visongató gyerekeket.
  • Csökkenek a szabadon használható természetes zöldfelületek, ha marad is, akkor azok magánkézbe kerülnek, ezért korlátozódik a látogathatóságuk.
  • Az utcán ezernyi veszély leselkedik a gyerekekre.
  • A magánkertek egymással versengenek. Fokozott szerepet kap a díszérték, amelyről még a zöldséges kertek sem mondanak le. A veteményes is katonás rendbe sorakozik. Ha egy virágágyba, vagy zöldségesbe a gyerek beteszi a lábát rögtön konfliktusa keletkezik a szülőkkel, nagyszülőkkel.
  • Kihalnak a természeti elemek. Fogy a természetes rovarállomány, különleges pillangónk eltűnőben vannak, szöcske és sáska fajaink ritkulnak. Én még lila, piros, zöld szárnyú sáskák után kajtattam, és ámulva szemléltem a csodás színeiket. Ma már hol van ez? Nem is beszélve a csodálatos és karcsú szitakötőkről.
  • Minden tudományos alapokra kerül. Nemcsak a zöldfelületek tervezését bonyolítjuk túl, hanem játszóterekét, játszóelemekét is.
  • Mindent teleszórunk kemikáliával.
  • Csökken az alkalmazott növényállomány gazdagsága.
  • Törpülnek a családi házak kertjei. Megvalósíthatatlanná válnak bennük a család minden tagjának igényeit figyelembe vevő, kielégítő kertek kialakítása.

És még sokáig lehetne sorolni azokat a tényezőket, amelyek elvezettek odáig, hogy egy gyerek számára élvezhetetlenné válik a szabad levegőn történő játszás. A számítógépek világa nagyobb élményt nyújt. Pedig a fejlesztő pedagógusok a megmondhatói, hogy az ember egész életére mennyire meghatározó a gyerekkori mozgás, játék.

Ezzel az internetes oldallal szeretnék hasznos tanácsokkal szolgálni azoknak a szülőknek, akik szeretnének információkat szerezni a gyermeki játék fontosságáról, kiemelten kezelve a szabadlevegős játékokat, tevékenységeket. Lépésről lépésre megmutatom, hogy miként lehet gyerekbarát kerteket építeni, fenntartani.

Tartsatok velem!

 

Ha szeretnél többet megtudni a gyerekbarát kertről, olvasd el a cikk többi részét is:

Gyerekbarát kert... - 1. rész

Indexkép: s Ladin/freeimages.com

Herold Ferenc


Herold Ferenc
Kertészmérnök

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/384-29-82
E-mail: kertember@gmail.com
Honlap: http://www.kertember.hu/
Blog: www.kertember-kerteszkedj.blogspot.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja