SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nincs karácsony kaktusz nélkül

Herold Ferenc [cikkei] - 2015-12-02
Hasznos tudnivalók a karácsonyi kaktuszról.
Nincs karácsony kaktusz nélkül

A karácsonyi kaktusz a levélszerű szárú kaktuszok legidősebb nemzettségének tagja. Brazíliában őshonosak, ahol epifitonként 400-2000 méterig terjedő magasságban élnek. Epifitonok, azaz nem a talajon, hanem más növények, leggyakrabban fák lombkoronájában élnek. Tápanyagaikat és a vizet a támasztékul szolgáló növény korhadó kérgéből, valamint a leülepedő porból veszik föl. 

Levélszerű szár (fillokládium). Külső megjelenésében a levélre hasonlít, sőt a belső szerkezete is ezt idézi, de valójában egy ellaposodott, korlátolt növekedésű szár. 
A korlátlan növekedésű típusa a kladódium közismertebb példája a kaktuszoknál található. Többek között a karácsonyi kaktusz is ilyen felépítésű. A levélszerű szár a szárazságtűrő növényeknél gyakori jelenség, mert a párologtatás csökkentése érdekében a levél gyakran redukálódik, és szerepét a szár veszi át.

A karácsonyi kaktuszok cserje alakúak, 3-5 centiméter hosszú lapított levélszerű szártagjai fogazott, vagy csipkés szélűek.

És itt álljunk meg egy pillanatra.
Merthogy a karácsonyi kaktuszt nagyon gyakran összekeverik a húsvéti kaktusszal, főként virágtalan állapotban. Egyik lényeges különbség pont a szártag fogazottságában van, mert a húsvéti kaktuszé soha nem fogazott, hanem lekerekített szélű, és enyhén vöröses színű. 

húsvéti kaktusz karácsonyi kaktusz

További fontos különbség, hogy a húsvéti kaktusz áprilisban kezd virágozni és ezt jó esetben két hónapon keresztül teszi.

Virágaik a téli hónapokban nappal nyílnak, gyorsan elhervadnak. Bimbóit közel egyszerre nyitja. Rövid virágzási idejét a színes és mutatós bimbóképződés némileg meghosszabbítja.

Virágzási idejét megnyújthatjuk, ha a bimbóképződéstől hűvös helyen tartjuk. Minél melegebb helységben neveljük, annál viharosabb lefolyású lesz a virágzása.
 

Gondozása

Tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj az ideális számára. E paraméterek alapján elmondható, hogy talajra nem igényes. Természetesen a nagyon gyenge talajokban ne várjunk tőle kirobbanóan jó formát.

Tűző napot nem szereti, de ha kell, elviseli. Inkább a szórt fényű árnyasabb helyeken érzi jól magát, de ne kövessük el azt a hibát, hogy mélyárnyékba állítjuk. Tűző nap megégetheti, a nap káros sugarai ellen aktív színanyag termeléssel reagál, ezért előfordulhat, hogy haragoszöld, vagy vöröses-barnás színt ölt.

Kaktusz lévén jól viseli a szárazságot. Tartós vízhiány esetén levélszerű szártagja összeesnek, de nem pusztulnak el, képesek egész extrém vízhiányt is elviselni nagyobb károsodás nélkül. Ha vizet kap, akkor új erőre ébred, és fejlődésnek indul. De nem halhatatlanok, ezért csak finoman feszegessük a határait. Virágzás után pihenésre van szükségük, ezért tudatosan vonjuk meg tőlük a vizet. Ekkor a talajuk inkább száraz legyen.

Mivel nem fejleszt kiterjedt gyökérrendszert, ezért átültetni, és ültető edényt váltogatni sem kell túl gyakran. Évekig képes ugyanabban a cserépben kitűnően fejlődni.
 

Bőséges virágzásához nem kell csodát tennünk, csupán az alábbi hasznos tanácsokat betartani:
 

  • Virágzás alatt ne hagyjuk kiszáradni a földjét.
  • Virágzáskor ne kerüljön 18 foknál melegebb helységbe, így lesz tartósabb a virágdísz.
  • Ha megoldható a nyarat töltse szabadlevegőn, érje az eső, és kapjon bőséges fényt, de kerüljük a tűző napot.
  • Nyáron szereti a meleget, amit a meleg nyári hónapok biztosítanak a számára.
  • Nyár közepétől mérsékeljük az öntözését, két öntözés között néhány napra száradjon ki a talaja.
  • Virágzás előtt pihentessük, ezért szeptember-október hónapokra vigyük hűvösebb helyre (16-18 fok), és az öntözését minimalizáljuk.
  • Szeptembertől csökkentsük a fénymennyiséget. A virágképződést a rövid nappalok váltják ki, ezért naponta legalább 10 órát legyen sötétbe. Ez szerencsére összevág a csökkent hőigényével, mert az őszi hűvös helyek általában fényszegények is.
  • A virágrügyek megjelenésekor, fokozzuk az öntözését, ismét kaphat tápanyagot, és kikerülhet a sötét helyről.
  • A virágrügyek növekedésékor már ne mozgassuk, mert a külső környezet változására érzékenyen reagál. Megváltozott fény, és hő viszonyokra a bimbók eldobásával válaszol.

Nagyon fontos a fokozatosság. Soha ne egyik napról a másikra hajtsuk végre a változtatásokat, hanem tartsuk be a fokozatosság elvét. Hagyjuk mindig időt a növénynek arra, hogy lassan átszokjon az új körülményekre. Ne csökkentsük le a vízadagot az egyik napról a másikra, és ne vigyük be hirtelen a fűtött szobába, a fénytől se egy nap alatt fosszuk meg.

Fotók: en.wikipedia.org, commons.wikimedia.org

Herold Ferenc


Herold Ferenc
Kertészmérnök

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/384-29-82
E-mail: kertember@gmail.com
Honlap: http://www.kertember.hu/
Blog: www.kertember-kerteszkedj.blogspot.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja