SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Világméretű kampány a génmódosított élelmiszerek ellen

Török Monika [cikkei] - 2004-04-29
Greenpeace aktivisták elfoglalták a Winner nevű hajót Malaga partjainál.

Világméretű kampány a génmódosított élelmiszerek ellen

Malaga/Budapest - 2004. április 28. A Greenpeace génnyomozói az Esperanza nevű hajó legénységével együtt ma délelőtt feltartóztatták és elfoglalták a több ezer tonna génmódosított szóját szállító Winner (Győztes) nevű teherhajót Malaga partjainál. Két magyar önkéntes, akik már egy hete az Esperanzán vannak, szintén részt vett a hajófoglalásban. Akciójukkal a spanyol élelmiszerek génmódosított (GM) szójaszennyezése ellen demonstráltak.

A Greenpeace aktivistái felfújható csónakokról mászták meg a hajót. Az önkéntesek felküzdötték magukat a hajó daruira, hogy ne tudják kipakolni a génmódosított rakományt a kikötés után. A akció résztvevőinél - Spanyolország nem akar génmódosított élelmiszert, valamint Nem akarunk GM-ételt - feliratú angol és spanyol nyelvű transzparensek voltak.

Keenan Lindsay, a Greenpeace International kampányszervezője elmondta, "A génmódosított szója nem oldja meg a világ lakosságának élelmiszer gondjait, bár a géntechnológiai cégek félrevezető és cinikus marketingje ezt sugallja. Ezzel szemben Argentínában a génmódosított szójatermelés tönkreteszi a termőhelyek környezetét. A tengerentúlon megtermelt több millió tonna génmanipulált szójával sertést, szarvasmarhát és baromfit etetnek Európában."


A Winner (Győztes) közel 9,000 tonna génkezelt szóját és 11,000 tonna kukoricát szállít Argentínából a Nidera cégnek. A kukoricáról egyelőre nem tudni, hogy génmódosított-e. A Greenpeace génnyomozói követelték a Winner kapitányától a termények papírjait, hogy tudják, pontosan milyen génmódosított árukat szállít a hajó. A Greenpeace független vizsgálatokhoz szeretne mintát venni. Spanyolország az Unió második legnagyobb szójaimportőre. Évi hatmillió tonna szóját hoz be az Egyesült Államokból, Argentínából és Brazíliából. Becslések szerint ebből több mint négymillió genetikailag szennyezett.

Az Európai Unió génmódosított élelmiszerekre vonatkozó új nyomon-követhetőségi és címkézési szabályozása a múlt héten lépett életbe. A Greenpeace kritikája szerint a legfőbb hiányosság, hogy a szabály nem vonatkozik a hús- és tejipar termékekre. A szervezet szerint ahhoz, hogy a vásárlók értelmes döntés hozhassanak, jelölni kell a hús- és tejtermékeken, ha az állatokat génmanipulált takarmánnyal etették.

"Ha a kormányok nem óvják meg környezetünket és élelmiszereink biztonságát, akkor nekünk kell cselekedni, hogy megakadályozzuk ezt a veszélyes, nem kívánatos géntechnológiai kísérletet." - mondta Daniela Montalto, a Greenpeace argentin kampányszervezője. "Argentínában sok ember éhesen fekszik le este, miközben már 1997 és 2002 között is több mint 14 millió hektáron termesztettek génmódosított szóját a farmerek, engedve a nagyobb hozam és az olcsóbb vetőmag csábításának. Egy ideig működött az illúzió, de ma már látszik a környezeti és társadalmi katasztrófa, amit a géntechnológia okoz. Világszerte arra kérjük az embereket, hogy utasítsák el a génmódosított szervezeteket és támogassák a valódi, fenntartható mezőgazdaságot. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy szavazzon a pénztárcájával - Ne vegyen génmódosított élelmiszert! - mondta Daniela Montalto.

"A Greenpeace világméretű kampányt folytat a génmódosított élelmiszerek ellen. A világ minden részén célpontnak számítanak a génmódosítás gyanús szójaszállítmányok. A Rainbow Warrior tegnap nyolc órán keresztül tartotta helyzetét az ausztráliai Port Kembla kikötőnél, ezzel késleltette egy amerikai génmódosított szójaszállítmány Melbourne-be érkezését. Az eddig több mint 20 országban (például: Franciaország, Brazília, Németország, Spanyolország, Olaszország) megjelentetett fogyasztói kalauz több millió embert tájékoztat világszerte a géntechnológiai termékekről. Hamarosan a magyarországi vásárlók is találkozhatnak a  kiadvány hazai megfelelőjével. A forgalmazókat tartalmazó lista már megtalálható a greenpeace.hu weboldalon." - mondta Nemes Noémi a Greenpeace hazai GM kampányának szervezője.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja