SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kedvenc fűszernövényeink

Németh Ági [cikkei] - 2004-04-03
Ezek a növények nélkülözhetetlenek a konyhából, szervezetünkre gyógyító hatással vannak, és kertünk díszei.

Kedvenc fűszernövényeink

Minden háziasszonynak vannak kedvenc fűszerei. Fűszereink nélkül az ételeink ízetlenek, szinte ehetetlenek. Nem tudom, hogy azok a társaim, akik szeretnek főzni (azért nem mondtam, hogy asszonytársaim, mert egyre több férfi szeret a konyhában tüsténkedni) mit szeretnek jobban használni: a frissen szedett fűszernövényeket, vagy a szárítottat.

Én nagyon szeretem, a friss bazsalikomot, kakukkfüvet, és még sorolhatnám. Csak télen használok  szárított fűszert. Ezeknek a növényeknek csodálatos aromájuk mellett, ami kulinális élvezetet nyújt, gyógyhatásuk is van. Ráadául szemet gyönyörködtetően pompáznak és illatoznak kiskertjeinkben.  A teraszokon is jól érzik  magukat, szépek, és csodálatos illatuk betölti a környezetüket. Itt a tavasz, és elkezdhetjük a fűszernövények veteményezését, ültetését. Tehetjük ezt cserépben, dézsában és a kertben. Szeretnék egypár igen hasznos fűszernövényt bemutatni: 

 

Citromfű

 

Méz illatú növény, a méhecskék szeretnek legelészni rajta.

Csirke, hal, kagyló és a kínai ételek jellegzetes fűszere. Nagyon jó idegnyugtató és bőrnyugtató a gyógyteája. Kozmetikumok készítésénél is, használják Levele darázscsípésre is jó.

 

 

Bazsalikom

 

Nagyon finom illatú fűszer, egyben dekoratív növény is. Elterjedt és közkedvelt, az olaszos ételek

elengedhetetlen  ízesítője. Szerintem nincs finomabb, ha a  frissen szedett bazsalikomból készítjük az olaszos mártást, vagy csak a sima pesztót. Íze egy kicsit fanyarkás. Használhatjuk húsokhoz, sültekhez, mártásokhoz, salátákhoz. Gyógyteája jó hatással van a fejfájásra.

 

Fodormenta

 

Manapság nagyon kedvelt a különböző koktélok ízesítésére, sütemények készítésénél és díszítésére is használják. Évelő növény, és ha egyszer elvetettük a magját, nincs rá gondunk a következő évben. Gyógyteája meghűlésre és emésztési problémákra jó. Aki kreatív az készíthet potpourritott belőle (a levelekből), kellemes illata van.

 

Kakukkfű

Évelő növény, télen, nyáron mindig friss marad, még a hó alatt is. Mindig használhatjuk. Kitűnő ízt ad vadhúsoknak, mártásoknak, vadasoknak, paradicsomos ételeknek. Kicsit kámforos az illata. Kitűnő gyógynövény is egyben, teáját megfázásra és gyulladás-csökkentésre használják. Nagyon hatásosan használható tüdőgyulladás kezelésére.

 

 

Rozmaring

Vigyázzunk, mert intenzív aromája van, csak kis mértékben fűszerezzünk vele. Használjuk, húsokhoz, bárányhoz, pástétomokhoz, kolbász töltelékbe, pácok készítéséhez (zsálya és hagyma együttes használata pácléhez). Jó hatással van az emésztésre.  Nagyon dekoratív, évelő növény, ültethetjük kertbe is és cserépbe. 

 

 

 

Tárkony

 

Kissé kesernyésen csípős fűszer. Nagyon finomaz ízesíti a  leveseket, húsokat, mártásokat. A bárány és birka hús fűszere de a szárnyasokból készült ételeket és a burgonyafőzeléket is szokták ízesíteni  vele. Nagyon finom a tárkonyos bárányleves (aki nem szereti a bárányhúst, készítheti akár csirke vagy pulyka húsból is).

 

 

Zsálya

 

Jellemző rá a kesernyés aromás illat. Fűszerezhetünk vele vadhúsokat, szárnyasokat (kacsát, libát, pulykát). Nagyon szép erős, terebélyes növény, kékes lila virágjával szépen mutat a kertekben. Évelő növény. Csodálatos gyógyereje van, a mandulák megmentője. Használata a mandula-gyulladást teljesen rendbe hozza, és megmenti a kisbetegeket a mandula műtéttől.

 

Mindenkinek ajánlom, ha szereti a friss ízeket, ültessen akár cserepekbe is fűszernövényeket. Jó érzés, ha főzés közben csak odanyúlhatunk a fűszerért az ablakba, vagy kimegyünk a teraszra, a kertbe, és csipegethetünk belőlük.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja