SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Konyhaberendezés

Oláh Bernadett [cikkei] - 2007-10-28
Lehet-e még a konyháról újat mondani? Talán nem, én mégis megpróbálkozom vele.
Konyhaberendezés

 

Nagyanyáink idejében a konyha volt a ház központja. Ott zajlott az élet. Ebből az időből származhat a Családi tűzhely kifejezés. A kályha melege, az ételek illata kellemes helyszínt biztosított a családi beszélgetésekhez, étkezésekhez, játékhoz.

Aztán az évek múlásával ez a kifejezés elvesztette jelentőségét, eltűntek a „konyhaszobák”, helyükbe a jól ismert, apró panelkonyhák léptek, amik semmiképpen nem feleltek meg a meghitt családi élet színterének.

Az utóbbi évtizedekben ismét megnőtt a főzés jelentősége, technikai újdonságok jelentek meg, elterjedt az elszívóberendezés, elsősorban ennek hatására hódított az ún amerikai konyha (lakókonyha), amely a lakótérrel egybenyitott helyiség.  Az amerikai konyha elrendezés lehetővé teszi, hogy a konyhában tevékenykedő háziasszony se rekedjen ki a nappaliban és étkezőben folyó tevékenységekből.

A konyha az a terület, ahol minden családtag szívesen tartózkodik, és ha azt akarjuk, hogy továbbra is így legyen, használhatóvá kell tennünk. Pontosan meg kell terveznünk. Ha ergonómiai szempontokat is figyelembe veszünk tervezéskor, biztosan öröm lesz a főzés.

 

Ergonómia

 Mit is takar ez? A Konyhalexikonban olvasható: „Az ergonómia az emberi munka tudománya, tana, (Ergon=munka, fáradozás; Nomos= törvény, szabály) mely a konyha esetében az ember és a technikai rendszerek kapcsolatát vizsgálja. A tudomány célja az emberi munka gazdaságos megszervezése ésszerű erőkifejtéssel.”

És hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Gondoljunk csak bele, hogyan cselekszünk mikor pl lecsót akarunk készíteni? A hűtőből kivesszük a hozzávalókat, megmossuk azokat, felaprítjuk, a tűzhelyen megfőzzük az ételt, vagy sütjük, esetleg pároljuk (nem tudom… mit kell csinálni a lecsóval?). A munka végeztével tálalunk, eltakarítjuk a romokat magunk után, maradék visszakerül a hűtőbe, elmosogatunk. Ez a munkavégzés háromszöge: az ételelőkészítés, főzés és takarítás. Semmi felesleges mozdulat, egy képzeletbeli háromszögben tevékenykedünk végig, általa kevesebb időt tölthetünk a konyhában, kevesebbet futkosunk. A hűtő, mosogató és sütő ergonomikus elrendezése mindenféle konyhában jól működik. A hely nagyságától, az ott élőktől függ, hogy egyenes, U alakú, L alakú, G alakú, párhuzamos vagy szigetes elrendezésű lesz a konyhánk. Arra viszont mindenképpen figyeljünk oda, hogy az egyes funkciók ne legyenek közvetlenül egymás mellett, hagyjunk mellettünk elég lerakófelületet: tűzhely-mosogató között min: 80cm, tűzhely mellett kétoldalt min: 30cm hely legyen. Mosogatógépet érdemes mosogató mellé tenni, megemelve úgy 140cm magasra, munkamagasságba. Szokatlan lehet magasabban, de érdemes elgondolkodni rajta, hiszen nap mint nap használjuk, a be és kipakolás kényelmesebb ezáltal. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a tűzhelyet emelték magasabbra, de szerintem a mosogatógépet gyakrabban használjuk, kényelmi szempontból érdemesebb „nagyobb magasságokba repíteni”.

 

Gépek a konyhában

 Ma már természetes igény a korszerű tartozékok sora konyhánkban. Munkánkat könnyítik mindenképpen. Segítségükkel gyorsabban elvégezhető minden munka ott. Mindenhol megtalálható a hűtő, sütő, főzőlap (gáz, Ceran kerámia üveglap, vagy indukciós), mosogatógép, mikrohullámú sütő, konyhai robotok, de megtalálható a gőzpároló, kávéfőző, szendvicssütő…stb. is. Ezek a készülékek mindegyike beépíthető ma már. De a munkapultba süllyeszthető lávaköves és kontakt grill, wok sütő … stb. is sok konyhában jelen van. Csak a pénztárcánk szab határt, milyen gépek segítik munkánkat. A konyha és a lakás megfelelő szagtalanítása főzés alatt és után nem egyszerű. Mindenképpen gondolni kell erre, ha amerikai konyhánk van, a megfelelő elszívó elengedhetetlen.

Fontos, hogy minden esetben készítsünk, készíttessünk gépészeti tervet, hiszen fontos, hogy az egyes víz-, gáz-, villamos kiállások, burkolatok a megfelelő helyen legyenek. Ezáltal elkerülhető az új konyhabútor farigcsálása, az újraburkolás.

 

Világítás a konyhában

 Egy mai konyhában nem elégedhetünk meg csak az általános világítással, hiszen a pultnál állva árnyékot vetünk a munkaterületre. Fontos a munkaterület külön megvilágítása és még jobb, ha párkányvilágítással egészítjük ki. Az üveges felsőszekrényekben található világítás pedig csak ráadás lehet: segíti az átláthatóságot, és dekorációs elemnek sem utolsó.  

 

 

Oláh Bernadett


Oláh Bernadett
Lakberendező, Feng Shui szakértő, kínai asztrológus

Elérhetőségeim:
Honlap: http://dettydesign.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja