SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Itt a diszfinancia! És azok is, akik lenyomják...

Himer Csilla [cikkei] - 2011-10-10
2011. szeptember 15-én újfajta együttműködés alakult a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának javítására. Az együttműködésben több, a pénzügyekkel és a neveléssel foglalkozó vállalkozónő vesz részt. Céljuk, hogy a lakosság minél szélesebb rétegeit ismertessék meg a XXI. századi pénzügyi eszközökkel, gondolkodásmóddal.
Itt a diszfinancia! És azok is, akik lenyomják...

A diszfinancia egy orvosilag, pedagógiailag és pszichológiailag nem létező fogalom. Igaz, a már jól ismert diszlexiával, diszgráfiával és diszkalkuliával sántít is a párhuzam. Az előbb említett fogalmak ugyanis részképességzavart jelölnek, míg a diszfinancia semmilyen képesség, készség zavarát nem jelenti - ez ugyanis “választott” tudáshiány. Ennek a fajta tudásnak a hiánya azonban következményeiben éppen olyan katasztrofális lehet, mint a részképességzavaroké.

Érdekes módon a diszlexia és társai minden szülő rémálmának számítanak. Ehhez képest nem sokan töltik álmatlanul az éjszakáikat azért, mert a gyerek esetleg nem tanul meg bánni a pénzzel. Pedig a mostani válság, a devizahitelesek nehéz helyzete az ékes példa arra, hogy a diszfinancia is komolyan veendő probléma - és minél tovább halogatjuk a felvilágosítást, annál jelentősebb hatása lesz ennek a tudáshiánynak a gazdaságra is.

Az index.hu-n augusztus elején már megjelent egy cikk Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. lakosságiüzletág-igazgatójának tollából, hogy szükség van egy Civil Pénzügyi Akadémiára, amelyhez az internetes közösségek nagyon jó alapot szolgáltatnának. Nem ez volt az egyetlen jelzés a szakma részéről. Azon a ponton azonban már rég túljutottunk, amikor a jelzések, öteletelések elegendőek voltak.

A diszfinancia - jellegéből adódóan - nem kizárólag pénzügyi ismeretek hiányából áll, tehát aki csak az iskolai pénzügyi oktatással akarja elintézni a problémát, az rossz úton jár. A helyes pénzügyi gondolkodásmódra legalább annyira szükség van az “egyéni pénzügyi válságok” megoldásában, mint arra, hogy tisztában legyünk a kamat, az infláció, vagy a befektetés foglamával, és tudjuk használni a bankkártyát, stb. Tehát a diszfinancia ellen nem csak a tanulás-tanítás kettősét kell bevetni, hanem a nevelést is be kell válogatni a “győztes csapatba”.

Ezen elvek mentén alakult meg 2011. szeptember 15-én az az (egyelőre) női alakulat, amely különböző területen dolgozó ismert és elismert szakértők összefogása a diszfinancia visszaszorítására.

Az együttműködésben résztvevők céljaik érdekében első lépésként internetes kérdőíves lekérdezés keretében kutatást végeznek. A kutatás célja kettős. Egyrészt, hasonlóan a korábbi ilyen irányú kezdeményezésekhez, a lakossági pénzügyi gyakorlatot kívánja feltérképezni. Másrészt a magyar szülők pénzügyi nevelési módszereire, tapasztalatára is kíváncsiak. A felmérésnek tehát van nevelési-pedagógiai vetülete is, amelyre az eddigi kutatások nem tértek ki.

A kutatás eredményeit a koalíció tagjai a feldolgozás után tanulmányban is közzéteszik. Az abból levont következtetések alapján azonban egy új nevelési stratégiát is ki fognak dolgozni. Erre garancia a résztvevők személye, szakmaisága, tapasztalata is. A koalíció tagjai mind gyakorló vállalkozónők, akik mind családosak, tehát nevelési tapasztalataik sem elhanyagolhatóak. A résztvevők között akad pénzügyi életvezetési coach (Himer Csilla http://eznemjatek.com), pénzügyi térner (Papszt Krisztina http://penzugyitanoda.hu), vállalkozási tanácsadó (Barczáné Görgei Beáta http://kisvallalkozzokosan.hu), kreatív játékos nevelő (dr. Farkas Anikó http://mitjatsszunk.hu), gondolkodásmód tanácsadó (Vidi Rita http://hosnok.hu), sőt egy gyerekkacaj-felelős is (Langmár Zsuzsanna http://elevengyerekek.hu). A spektrum tehát elég széles ahhoz, hogy az ismeretátadás újabb módjait vessék majd be. Ilyen lesz például egy nem hagyományos konferencia szülőknek, a gyerekeknek és szülőknek szóló közös, játékos programok, kiadványok, vagy éppen a tréningek, oktatóanyagok. Mindezeket a koalíció elérhető áron, vagy éppen ingyen adja minden érdeklődőnek.



Mivel a koalíció nyitott alakulat, ezért minden olyan hasonló gondolkodású szakember előtt nyitva áll, aki azonosul az együttműködés céljaival, módszereivel.


További információk:

http://piq-koalicio.hu

info@piq-koalicio.hu

http://www.facebook.com/pages/PIQ-koalíció/229721593745776

Himer Csilla - +36 70 336 4517
Papszt Kriszta - +36 30 300 5079

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja