SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyugdíjasok a net vonzásában

Családinet [cikkei] - 2008-06-10
Hihetetlen, pedig igaz és örömteli: egyre több idős ember internetezik. Ez nem csak a mindennapokban hasznos számukra, hanem közösségteremtő is...
Nyugdíjasok a net vonzásában

A „Kattints rá, Nagyi!©” tanfolyam 2008. első féléves országos „mérlege”

Napjainkban rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, hogy kapcsolatot teremthessünk akár egészen távol élő embertársainkkal. Azt hihetnénk, a telekommunikáció és az internet korában nehéz elszigetelten, kapcsolatokban szűkölködve élni. A társadalom egy jelentős része azonban nem élvezheti ki az internet és az új infokommunikációs eszközök nyújtotta előnyöket – és éppen azokról az emberekről van szó, akiket súlyosan fenyeget az elmagányosodás veszélye: a nyugdíjasokról.

A Budapesti Művelődési Központ 2003 óta próbál számukra segítséget nyújtani az idősek internetoktatási programjával, a jelképes 1000 Ft díjért igénybe vehető „Kattints rá, Nagyi!©” tanfolyammal, hogy a világháló ne misztikus, mumusszerű „lényként” éljen a nagyi-korúak tudatában, hanem eszköz legyen, amivel kapcsolatokat teremthetnek vagy éppen ügyeket intézhetnek.

A tanfolyam 2007-től a UPC Magyarország Kft. támogatásával országos mozgalommá bővülhetett: a netnagyi-kurzus jóvoltából az idei „első félévben” Budapesten 6 helyszínen, a fővároson kívül pedig 14 településen (többek között Szombathelyen, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Veszprémben) ülhettek számítógép elé a korral lépést tartani vágyó idősek. Országszerte júniusig közel 800 időskorú ismerkedhetett meg a világhálóval, és év végéig további, több mint 700 nyugdíjas végezheti el a közkedvelt kurzust.

A tanfolyamon a számítógép bekapcsolásától sajátíthatják el az internetezés fortélyait a résztvevők: a 25 órás kurzus végén egy virtuális unokától kapott e-mail tartalmazza a játékos vizsgafeladatokat, melyeknek elvégzésével frissen szerzett tudományukat letesztelhetik. Az időskorúakat a technika iránti érdeklődésen kívül a közösség is csábítja az iskolapadba – Vértesszőlösön például a Szőlőhegyen jó hangulatú mulatsággal ünnepelték a sikeres vizsgát a résztvevők, Tégláson pedig egy osztálytalálkozó megszervezéséhez használta fel az egyik „öregdiák” internetes ismereteit.

Általános tapasztalat, hogy egy-egy tanfolyam végzett  tanulói később is összejárnak, ha máshol nem, hát a világháló számtalan agórájának egyikén. Az interneten szerzett kapcsolatok megőrzése és bővítése, a térbeli korlátok legyőzése és a világra való nyitottság hívta életre a Budapesti Művelődési Központban az „Ezüstnet – Internetező Idősek Országos Egyesületét” (www.ezustnet.hu), melynek alapítói maguk is „Kattints rá, Nagyi!©”-tanfolyamot végzett nyugdíjasok.

A kurzusok egytől-egyig „teltházzal” indultak, problémát inkább a túljelentkezés okozott: az érdeklődés és az igény az újfajta, rengeteg lehetőséget kínáló ismeretek elsajátítására az ezüstkorúak részéről érthető módon óriási. Nem pusztán arról van itt szó, hogy a nagyszülők maguk is szeretnék megtekinteni vagy megosztani az unokáról készült digitális fotókat, vagy e-mailt írni a távolba szakadt rokonnak-barátnak; a korosztály az online ügyintézésre sokkal inkább rászorul, mint azok, akik kényelmi szempontoktól vezérelve menedzselik ügyes-bajos dolgaikat az interneten. Gondoljunk csak arra, hogy hány, sorbanállás vagy utazás közben bekövetkezett rosszullétet „spórolhat” a web az idős felhasználóknak!

Haladóbb netnagyiknak egyébként már a webkamera használata vagy az internetes bevásárlás sem okoz problémát, bebizonyítva azt, amit eddig is sejtettünk: a világháló nemcsak határtalan, hanem korhatároktól is mentes!


A „Kattints rá, Nagyi!©” program abban az európai elismerésben is részesült, hogy Magyarországon elsőként csatlakozhatott az Európai Bizottság által a leszakadók, a hátrányos helyzetű csoportok (idősek, munkanélküliek, fogyatékkal élők) felzárkóztatására „e-Inclusion, be part of it!”  programjához, melyet itthon az Inforum „e-Befogadás – légy a részese!” címmel bonyolít le.

2008-ban a következő helyszíneken indultak/indulnak „Kattints rá, Nagyi!©”-tanfolyamok:
 
  • Budapest IV.: Ady Endre Művelődési Központ
  • Budapest IX.: Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei
  • Budapest XI, Újbuda: Budapesti Művelődési Központ
  • Budapest XVIII.: Kondor Béla Közösségi Ház
  • Budapest, XVIII.: Nagycsaládosok Szent Lőrinc Egyesülete
  • Budapest XX.: Csili Művelődési Központ
  • Debrecen: Vasutas Egyetértés Művelődési Központ
  • Dunaújváros: Pannon Oktatási Központ
  • Eger: Heves Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai és Közművelődési Szolgáltató Intézménye
  • Miskolc: Görömbölyi Művelődési Központ
  • Nagykanizsa: Halis István Városi Könyvtár
  • Nyíregyháza: VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár
  • Onga: Ongai Kulturális Egyesület
  • Pétfürdő: Közösségi Ház és Könyvtár
  • Salgótarján: Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola
  • Székesfehérvár: HM Honvéd Kulturális és Szolgáltató Kht. székesfehérvári Intézménye
  • Szombathely: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ
  • Téglás:  Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény
  • Veszprém: HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. Veszprémi Intézménye
  • Vértesszőlős: Művelődési Ház
     
www.nagyi.bmknet.hu

A tanfolyamok szeptembertől folytatódnak!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja