SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pénzeddel voksolsz - A tudatos vásárlásért

Singola Edit [cikkei] - 2008-09-29
Mielőtt a nagybevásárlást megejtjük, és nagyobb érvágásnak tesszük ki számlaegyenlegünket, érdemes néhány szentenciát megfogadnunk, melyekkel sikerrel vértezhetjük fel magunkat az impulzus-vásárlásra ösztönző apró rafinériák ellen; s a környezettudatos fogyasztáshoz is hozzájárulhatunk a magunk cseppet sem szerény eszközeivel.
A pénzeddel voksolsz - A tudatos vásárlásért
A mindennapi körültekintő fogyasztás kivitelezésében segítséget nyújt és tanácsokat ad a Tudatos Vásárlók Egyesületének 12 pontja, mely a következőképpen hangzik: 

1. A pénzeddel szavazol!

A vásárlás a te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, és mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, a vegyszerezést, a gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

2. A szemét a legdrágább!

A szemét értelmetlen pénzkidobás neked, és terhelés a környezetednek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel!

3. Cetli
Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged! A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak a felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz a „polctrükkökre”!

4. Helyben

A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban! Kutasd fel a jó helyeket!

5. Mennyi műanyagot viszel haza?
Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol! Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat! Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást!

6. Keresd az eredetit!

Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket!


7. Olvasd el a címkéket!
Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tratalmaznak. Ne kezeld magad vegyszerrel se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélküli termékeket is kaphatsz!

8. Erőszakmentes szépség

Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat!

9. Tartós használat

Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.

10. Frisset
Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.

11. Helyi termékeket vegyél!
Keresd a lakóhelyed közelében készült dolgokat! Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.

12. Nem mindegy!
Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül!

Forrás: http://www.kaleidoskop.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja