SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Unod már a bankbetétet?

Papszt Krisztina [cikkei] - 2010-12-03
Szeretnéd jelentősen növelni megtakarításaid hozamát?

Itt a megoldás!! Ezt megteheted, ha tartós befektetési számlán helyezed el a pénzed, és fegyelmezetten nem nyúlsz hozzá öt évig.
Unod már a bankbetétet?

trezorTBSZ számlát nyitnod akkor is jó lehetőség, ha szívesen kipróbálnád már az értékpapír befektetéseket. A TBSZ Neked is való! Neked, aki nem vagy bennfentes a befektetések világában.

A TBSZ lényege, hogy megtakarítások kapcsán ösztönöz az öngondoskodásra és hosszú távú gondolkodásra. Varázsszó: a jelentős adókedvezmény. Ha 3 évig nem veszel ki pénzt a TBSZ számládról, akkor a következő év elejétől érvényes 16%-os kamat- és árfolyamnyereség-adó helyett csak 10% adót kell fizetned. 2010-ben 20% a kamatadó, az árfolyamnyereség adó pedig 25%, de ha Te most nyitsz TBSZ számlát, akkor az idei évi adók alól is mentésséget szerezhetsz.

Ha 5 évig bent tartod a pénzed, teljes egészében mentesülsz az adófizetés alól. Ha úgy alakul, hogy mégis szükséged lenne a Tartós Befektetési Számlán tartott pénzed egy részére, akkor sincs baj. Ebben az esetben annyi történik, hogy a számla elveszti az adókedvezményét, és ugyanúgy kezd el viselkedni, mint egy normál befektetés.

Kiknek lehet hasznos a TBSZ? (Tartós Befektetési Szerződés)

  • Ha biztos vagy benne, hogy 5 évig tudod nélkülözni megtakarított pénzedet.
  • Ha nem vagy biztos benne, hogy 5 évig tudod nélkülözni a pénzt, hiszen bármikor kiszállhatsz, csak az adókedvezményt veszted el
  • Ha most készülsz befektetni a félretett pénzedet
  • Ha már van betéted
  • Ha már van befektetési alapod

Már az adókedvezmény miatt is érdemes új számlát nyitod. Ha eddig csak bankbetétben tartottad a megtakarításod, s nem merészkedtél ki a más lehetőségek felé. Ez jó lehetőség, hogy kipróbáld az értékpapírok világát, hiszen a nyereségükhöz az adókedvezménnyel az állam is hozzájárul. 3-5 éves időtávon már jó esélyed van a betéteknél magasabb hozamra, ha értékpapírokba fekteted pénzed.


Ha 3 év már eltelt a megtakarítási időszakból, akkor eldöntheted, hogy a befektetésed mekkora részét szeretnéd pénzzé tenni a 10%-os, kedvezményes adó megfizetése mellett. Ha a 3. megtakarítási év után, de az 5. év előtt van szükséged a befektetett pénzedre, akkor szintén 10%-os adót kell fizetned a kamat illetve hozam után, azonban a teljes befektetést kénytelen leszel felszámolni.

Ahhoz, hogy TBSZ számlát nyiss, minimum 25 ezer forintos megtakarításra van szükséged, amit készpénzben kell befizetned. December 31-ig további megtakarításokat tehetsz a számládra, így az év végéig befizetett teljes összeg fog hozamot termelni a következő 3-5 évben. Jövő év januárjától az idén megnyitott számlákra további pénzt már nem helyezhetsz el. DE!!! Jövőre is nyithatsz újabb számlát és a 2011 évközben gyűlő pénzedre az adókedvezmény 2011-ben is érvényesíthető lesz, viszont a 3-5 éves várakozási időszak 2012. január 1-től kezdődik majd az új számlád esetében. Még egy fontos információ: a TBSZ számla örökölhető.

Kétféle TBSZ számlát nyithatsz. Az egyikből bankbetétbe tudsz befektetni, a másikon elhelyezett pénzből pedig értékpapír befektetéseket tudsz megvalósítani. A két számla között nincs átjárás, egyikről a másikra menet közben nem tehetsz át pénzt, és egy évben egy pénzintézetnél csak egy-egy ilyen típusú számlát nyithatsz. Akkor érdemes több szolgáltatónál is TBSZ számlát nyitnod, ha nem vagy biztos benne, hogy a 3., vagy az 5. év végéig bent tudod tartani a pénzed. Ha az egyiket kénytelen leszel a 3. év lejárta előtt kivenni, akkor még mindig marad olyan számlád, amellyel elérheted az adókedvezményt.

Azt is fontos tudnod, hogy az év végével csak a felhalmozási időszak ér véget, a befektetésekről később is dönthetsz, hiszen a befektetési portfóliódat a futamidő alatt átrendezheted, befektetési jegyet, részvényt, kötvényt bármikor vehetsz, vagy eladhatsz. Nem kell kapkodnod!!!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja