SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Női szemmel a férfiakról - Étkezési szokásaink 2

Verzár Éva [cikkei] - 2009-03-06
Van egy magyar mondás, miszerint:
"Egy férfinak meg kell kapnia, ami jár neki, különben máshol fogja keresni. Akkor pedig nagyon-nagyon jól kell főzni, hogy legalább a hasánál fogva megtartsuk."
Női szemmel a férfiakról - Étkezési szokásaink 2

Igaz lehet a mondás mifelénk, ha a bőséges reggelikre - szalonna, sonka, kolbászra - gondolunk. Aztán a kétfogásos tömény ebédekre, amely még nem az utolsó étkezést jelenti, mert jön a vacsora, ami igencsak tápláló pörköltek formájában mond búcsút a napnak, s amely után jól esik a sör, ha nem egy, akkor kettő.

Ez a táplálkozási lánc, amely ránk, magyarokra jellemző. Aztán bizonyos évek múltával jön az orvos, aki azt tanácsolja látva a magas koleszterin szintet, mérve a magas vérnyomást, hogy változtatni kell étkezési szokásainkon. Ekkor álljon talpán az asszony, s a hagyományos gulyás helyett tegyen az asztalra zöldségeket. Nehéz, de mert mi nők vagyunk azok, akik előző cikkemben megszólaló barát szerint: - "A nagy dolgokat másutt döntik el, a kis - hétköznapi - dolgokban pedig ügyesebben mozognak az asszonyok, ösztöneik kevésbé engedik meg, hogy elengedjék magukat, a kis dolgokkal elemésszék magukat, a nagy dolgok oltárán feláldozzák magukat." - egy kis ügyeskedéssel ezt is megoldjuk.
Hogy hogyan lehet mégis zöldágra verekedni egy évezredes szokásban megrögzött társadalomban? Hogy bizonyíthatjuk, hogy a hagyomány bár tisztelendő, ma már az étkezésben nem állja meg a helyét, mert "nem kaszálunk, nem kapálunk, de még fazekas inasnak sem állunk", hanem napközben irodaházakban nyomjuk a széket, este a fotel ölelésében nézzük a televíziót. Szerencsés esetben hétvégeken kiautózunk a telekre egy kis levegőváltoztatásra, na persze, hogy ülve.

A pocak meg egyre nő, a méreg a szervezetünkben halmozódik, a zsírszövet átveszi hatalmát az egészség fölött.
Ekkor kap szerepet a női praktika, amely megtartja a férfit fontos családfő szerepében, de észrevétlen a reggeliző tálon egyre vékonyabb a hús, szalonnaszelet, de egyre változatosabb étkek között lehet választani, s nem mellékes az sem, hogy ez a tál egyre színesebb a sokféle zöldségektől. A látvány megteszi hatását.

Ha ez a tál egyre gyakrabban kerül az asztalunkra, el-elfelejtődnek majd a húsok, kolbászok, s ha helyettük a sajtok, kalóriaszegény felvágottak, halszeletek, és a sok-sok zöldség mellé teljes kiőrlésű fekete kenyér is kerül, már nyert ügyünk van, mert alkalmazkodik az emberi szervezet. Ha már kiürült a sok zsír, kívánni kezdjük a megszokott új ételeket, a rostokat, vitaminokat, mert már nem kell győzködni, megteszi azt az egyre javuló közérzetünk.

Francia zöldségtál recept

Hozzávalók:
2 nagyfej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 kg paradicsom
30 dkg paradicsom paprika
1/2 kg padlizsán
1/2 kg cukkini
1 dl olíva olaj
citrom, só, őrölt bors
csipet cukor
1-1 ág tárkony, oregáno, bazsalikom, kakukkfű
2 dl száraz fehérbor
1evk. finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:
A paprikát falatnyi kockára vágjuk. A padlizsánt és cukkinit mosás után szárazra töröljük, héjastul feldaraboljuk és citromlével meglocsoljuk. A meghámozott paradicsomokat negyedekre vágjuk. A hagymákat felkarikázzuk. Az olajat felforrósítjuk, majd beledobjuk a hagymát, de mielőtt megpirulna, hozzáadjuk a zöldségeket és néhány percig óvatosan kevergetve pirítjuk. Sóval, borssal, csipet-cukorral, zöldfűszerekkel ízesítjük, majd felöntjük borral, és lassan, bő félórán keresztül pároljuk. Időnként megkevergetjük, le ne főjön, mert a főzés végére nem sok lé marad alatta.

Tanácsok:
Ez a francia egytálétel fogyasztható melegen önálló ételként, vagy sült hal mellé köretnek, sőt hideg előételként is kínálhatjuk.


Nyers zöldségtál



Hozzávalók:
40 dkg karalábé
40 dkg sárgarépa
8 szál tavaszi hagyma
40 dkg csirkemell-filé
1 evőkanál ételízesítő
fél csokor friss menta
10 dkg tisztított napraforgómag
2 evőkanál olíva olaj
4 evőkanál tejföl
2 dl natúr joghurt

Elkészítése:
A karalábét, répát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A mellet bedörzsöljük ételízesítővel és borssal. A mentalevelet megmossuk, és apróra vágjuk. Zsiradék nélkül teflon serpenyőben hirtelen megpirítjuk a napraforgómagot, és tányérba borítjuk. Ugyanabba a serpenyőbe a felforrósított olajban megsütjük a húst, majd falatnyi kockákra aprítjuk. A joghurtot összekeverjük a tejföllel, sóval, borssal fűszerezzük. Végül a mentát és 1 evőkanál napraforgómagot is belekeverünk. A zöldségeket és a húst kis halmokban 4 tányérra rakjuk, középre öntjük az öntetet és megszórjuk a maradék napraforgóval.
(370 Kcal/adag)


Magos zöldségtál

Hozzávalók (4 Személyre):
400-400 g brokkoli, sárgarépa, burgonya
2 dl főzőtejszín
1 db tojás
250 g gépsonka v. darált hús
1-2 evőkanál búzakorpa
1-2 evőkanál napraforgómag
köménymag
petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
100 g reszelt sajt

Elkészítése:
A tűzálló tálat olívaolajjal kikenjük. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. Megpároljuk a zöldségeket, majd a tál aljára lerakjuk a répát és a burgonyát, megszórjuk petrezselyemzölddel, köménymaggal. A gépsonkát apróra vágjuk, adunk hozzá egy tojást, 2 evőkanál zabpelyhet, ugyanennyi pirított napraforgó-magot, 1 evőkanál búzakorpát és az áttört fokhagymát. Ezt a keveréket rásimítjuk a zöldségre. Erre jön a brokkoli, majd a tejszín. 15 percre forró sütőbe tesszük, a végén meghintjük reszelt sajttal.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja