SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6 dolog, ami előre jelzi, hogy boldog lesz a házasságod

Jánosi Valéria [cikkei] - 2016-11-26
Milyen szuper lenne birtokolni egy jósgömböt, amelybe belenézve előre láthatnánk, hogy vajon boldogok leszünk-e azzal, akinek éppen igent készülünk mondani! A jósgömböt sajnos még nem találták fel, de alapos kutatásokat végeztek azzal kapcsolatban, hogy milyen jelekből következtethetünk arra, hogy tartós és boldog lesz-e a házasságunk.
6 dolog, ami előre jelzi, hogy boldog lesz a házasságod

A válaszért Dr. John Gottmanhoz kell fordulnunk, aki hosszú éveket töltött párok vizsgálatával, és a párok 10-15 perces beszélgetéséből meg tudta állapítani, hogy együtt maradnak-e hosszú távon vagy sem. Gottman azt mondja, hogy azok a párok, akik harmóniában tudnak együtt élni, se nem okosabbak, se nem gazdagabbak, mint kevésbé boldog társaik, mégis tudnak valamit, amit a többiek nem. A titok végtelenül egyszerű: igen jó barátságban vannak egymással, és nagy tisztelettel viseltetnek egymás iránt. Ez eddig még nem is annyira titokzatos. Az viszont annál inkább, hogy a kezdeti szerelem után hogyan őrizzük meg ezt a tiszteletteljes meleg barátságot egymás iránt.  Azt gondolom, hogy ez valóban nagy művészet.

Nézzük akkor a jeleket, amelyek megmutatják, hogy még a boldog házasság keskeny ösvényén sétálunk-e, vagy már rég letértünk a válás felé vezető széles útra!
 

1. Kifejezik a hálájukat egymás iránt

Azok a párok, akik értékelni tudnak olyan kicsi dolgokat is, mint hogy a párjuk kinyitja előttük az ajtót, vagy lesegíti róluk a kabátot, és ezért köszönetet is mondanak a társuknak, hosszabb ideig élnek boldog házasságban. A titok az, hogy kifejezik a hálájukat a másik iránt, és ez nagyon komoly hatást gyakorol a kapcsolatukra. Emlékszel még, hogy mikor mondtál utoljára köszönetet a párodnak azért, mert lemosta a kocsit, lenyírta a füvet vagy éppen főzött neked egy finom vacsorát?
 

2. Képesek a kompromisszumra, és hajlandóak belátni, ha tévedtek

Azok a párok, akik hajlandók bocsánatot kérni egymástól, nagyobb eséllyel őrzik meg a kapcsolatuk épségét. Belátják azt, hogy a hiba vagy tévedés bevallása nem a gyengeség jele, hanem annak a bizonyítéka, hogy ők is emberből vannak, és nem akarnak minden áron a másik fölébe kerekedni. Ha mindkét fél képes arra, hogy belássa: nincs mindig igaza, és elfogadják egymás hibáit, akkor erős, harmonikus házasság elé néznek.
 

3. Kedvesen és tisztelettel beszélnek egymással

Klisének tűnik az a mondás, hogy „nem az számít, amit mondasz, hanem az, ahogy mondod”. Különösen igaz ez, amikor a párunkkal beszélgetünk. Nem a kimondott szavak számítanak, hanem az a stílus, hangnem, ahogy ezt mondjuk. Nagyon nem mindegy, hogyan mondjuk például a következő mondatot: „Hát ez szép volt!”.  A kutatók úgy találták, hogy azok a párok, akik képesek kedvesen, tisztelettel fordulni egymás felé akkor is, ha valamiben nem értenek egyet, tartós és boldog kapcsolatban élnek. Gondolj bele, mennyivel csúnyábban beszélünk a közeli hozzátartozóinkkal, mint az ismerőseinkkel! Néha már az is sokat segít egy házasságon, ha elkezdesz olyan udvariasan beszélni a pároddal, mint egy idegennel.
 

4. Elegendő minőségi időt töltenek el egymás társaságában

Erősebb a kapcsolatuk azoknak a pároknak, akik gyakran töltik együtt a szabadidejüket. Egy 250 pár bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a házastársi elégedettség legjobb előrejelzője az az idő volt, amelyet a pár tagjai együtt töltöttek. Azok a feleségek voltak a legboldogabbak, akik a legtöbb időt töltötték a párjukkal. Nagyon fontos azonban hozzátenni, hogy nem csak az idő mennyisége, hanem a minősége is számított. (Nem számít például minőségi időnek a képernyő közös bámulása!) És persze az is fontos, hogy az együtt töltött időt ne veszekedésre használjuk.
 

5. Figyelnek egymásra

Mennyi ideig tart, amíg felhívod a párod figyelmét a mondanivalódra? Ha a párod azonnal rád figyel, amikor szóra nyitod a szádat, az igen jó jel. És te vajon figyelsz rá akkor is, amikor szerinted hülyeségeket beszél, vagy századszor mondja el ugyanazt? Ha hosszú, boldog házasságban szeretnél élni, akkor erőt veszel magadon, és reagálsz ilyen esetekben is. Azoknak a pároknak, akik igazán mély kapcsolatot alakítottak ki egymással, nem kell könyörögniük egymás figyelméért.
 

6. Elfogadják egymást

A kapcsolat első szakaszában rózsaszínben látjuk a világot és a párunkat is. Aztán ahogy telnek a hónapok, évek, kiderül, hogy a másik sem egy matyóhímzés, és bizony akad néhány hibája. Ettől persze csalódottak leszünk, és felmerül bennünk, hogy mégsem az Igazival kötöttük össze az életünket. A valóság azonban arról szól, hogy találtunk egy hús-vér embert, akinek vannak jó és rossz tulajdonságai is, a kérdés csak az, hogy hajlandóak vagyunk-e a csomag részének tekinteni a gyengeségeket is, vagy leragadtunk a kamaszkori álmok szintjén, és csak a tökéletes – nem létező! – pasira/csajra vágyunk. Egymás kölcsönös elfogadása nélkül nincs boldog házasság! Egy kapcsolatban mindig lesznek olyan helyzetek, pillanatok, amikor legszívesebben megfojtanánk a másikat, mert annyira máshogy viselkedik, gondolkodik, mint mi. Ha túl tudunk ezen lendülni, és nem rugózunk folyton a másik gyengeségén, nagyobb házastársi boldogság elébe nézünk. Ez pedig leginkább önfegyelem kérdése. 

Fotó: adamkontor/pixabay.com

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja