SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Túlterhelt milleniál anyák: négyből három úgy tesz, mintha jól lenne, pedig nincs

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-07-24
Az úgynevezett milleniál anyák az Y generáció tagjai, akik 1980 és 2000 között születtek. Egy kutatás szerint ezeknek az anyáknak a háromnegyede nem érzi magát jól a bőrében: többségük stresszes, túlterhelt, kiégett, ám ezt eltitkolják, nem mutatják a külvilág felé.
Túlterhelt milleniál anyák: négyből három úgy tesz, mintha jól lenne, pedig nincs

Túlterhelt milleniál anyák

Szuperhősnek tűnnek, de a sok munka megviseli őket, kimerültek, kiégnek

Stresszesnek, túlterheltnek, fáradtnak érezzük magunkat. Ez derült ki egy 2028 fő bevonásával készült felmérésből. 

Eszerint a megkérdezettek kétharmada úgy érzi, hogy erősnek kell mutatnia magát, miközben belül nem érzi magát annak. Háromból egy nő pedig egy héten legalább ötször érzi magát stresszesnek. 

Ráadásul 10-ből 7 anya nem is mondja el senkinek, hogy mit érez valójában, magában tartja az érzéseit, elfojtja azokat. A párjának és a családjának sem beszél róluk, mert egyszerűen úgy érzi, hogy nem kapna elég támogatást. 

A OnePoll által végzett felmérés eredményei szerint az ezredfordulós anyák - vagyis az Y generáció, akik 1980 és 2000 között születtek - gyakran vállalják túl magukat. Ez azt jelenti, hogy mindent inkább magukra vállalnak, csak hogy biztosan el legyenek végezve a feladatok. Ebből következik, hogy többségük teljesen kimerültnek érzi magát és rövid idő alatt kiég.

Ha tehetnék, klónoznák is magukat, és úgy vélik, átlagosan négy klónra lenne szükség ahhoz, hogy az összes munkájukat elvégezhessék. Szükségük lenne házvezetőnőre, bébiszitterre, korrepetálóra, ezermesterre és sofőrre is, ilyen munkaköröket tudnának a "helyetteseikre" bízni. 

Dr. Shakira Espada-Campos, az MDLIVE orvosigazgatója azt mondja, nem véletlen, hogy az anyák túlterheltnek érzik magukat, hiszen rengeteg felelősséget cipelnek a hátukon.

Hozzátette, hogy

kívülről szuperhősöknek tűnnek, de ez a sok munka megviseli őket, és sokan közülük mentális problémával is küzdenek.

Hangsúlyozta, hogy fontos, hogy ott legyünk mellettük, támogassuk őket, segítsünk nekik.
 

Vekerdy Tamás: "Segítsetek az anyákon!"

Vekerdy Tamás is gyakran hangoztatta, hogy az anyákon rengeteg a teher, ezért néha meg kell szabadulniuk a gyerekektől, hogy feltöltődjenek. Hiszen a gyerek akkor boldog, ha az anyja is boldog és kiegyensúlyozott. A kicsinek nem egy fáradt, ingerült anyára van szüksége.

Hogy egy anya küzd egy álló napon át a gyerekekkel, ezt mi találtuk ki, és ez kibírhatatlan. Mert a gyerekek leszívják a vérünket, lerágják a húsunkat, borzalmasan fárasztóak és egy idő után idegesítőek.

Ráadásul még azt gondolom magamról, hogy jaj Istenem, rossz anya vagyok, ez mindenkinek olyan könnyen megy! Szó nincs róla! Mindenki majd' belepusztul. Segítsetek az anyákon! Jöjjenek a nagymamák, a húgok, a nagynénik, és ha van rá módom anyagilag, igenis jöjjön a bébiszitter. Segítség kell!”
 

Bűntudatot éreznek, ha pihennek

Az anyák többsége úgy érzi, nem tud kihez fordulni segítségért, és bár sokan úgy gondolják, hogy tudnának egy kis időt szakítani a pihenésre és feltöltődésre, mégis bűntudatuk van, ha egy kicsit kiszöknek a mókuskerékből. 

Az MDLIVE orvosigazgatója azt mondja, a felmérésben megkérdezett anyák majdnem fele nem érzi úgy, hogy tudna időt szakítani a mentális egészsége megőrzésére.


Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
A szerkesztő ajánlja