SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4 tipp, hogy stresszmentes legyen az egész család élete

Családinet [cikkei] - 2023-09-25
 [X]

A család az a közösség, melyhez egy nehéz nap után szeretünk hazatérni, ahol könnyebb feltöltődni. A mindennapi élet kihívásai, a munkahelyi nyomás, az iskolai teendők és a családi kötelezettségek azonban könnyen teremthetnek olyan stresszhelyzeteket, melyek még a legösszetartóbb közösségekben is zavart keltenek. Hogyan őrizhetjük meg belső békénket, és teremthetünk harmóniát otthonunkban? Alábbi tippjeink a család minden tagjának segíthetnek abban, hogy megküzdjenek a stresszes helyzetekkel.
4 tipp, hogy stresszmentes legyen az egész család élete

Mi az a stressz, és mitől alakulhat ki?

A stressz szervezetünk természetes fiziológiai válaszreakciója a különböző külső ingerekre. Jelenléte egyidős az emberiséggel: ennek köszönhetően tudunk reagálni a külső, környezeti veszélyekre, támadásokra. A stressz hatására testünk felkészül a veszélyhelyzetre, a gyors reagálásra.

Ebből is láthatjuk, hogy ez nem feltétlenül jelent rosszat: a „pozitív stressz” hatására megemelkedik adrenalinszintünk, és jobban teljesíthetünk egy vizsga vagy fontos verseny során. Gyakran azonban a túlzott stressz hatására idegesek, ingerlékenyek leszünk, frusztrációnkat pedig könnyű azokon levezetni, akik a legközelebb állnak hozzánk: ez semmilyen emberi kapcsolatnak nem tehet jót, érdemes tehát odafigyelni rá.

Számos dolog vezethet a stressz-szintünk növekedéséhez egyéni tűrőképességünktől, toleranciánktól függően. Ilyen ok lehet valamilyen fizikai sérülés, betegség vagy alváshiány; érzelmi reakcióként is felléphet félelem, aggodalom, düh, szomorúság vagy frusztráció okán. Okozhatjuk magunknak – túlzott elvárások támasztása, negatív önértékelés –, de ide vezethetnek környezeti tényezők is, mint a tömeg, a zaj vagy az időjárás. Stresszhelyzetet idézhetnek elő szociális interakcióink a munkahelyen, a barátok között vagy éppen a családban. Hasonló következményekkel járhatnak a fontosabb életesemények, mint egy esküvő, költözés vagy munkahelyváltás, de életmódunk is közrejátszhat a túlzott koffein- vagy alkoholfogyasztás által.    

Mit tehetünk a stresszmentes életért?

A fentiekből láthatjuk, hogy a hétköznapok számos olyan helyzet elé állíthatnak minket, amire a szervezetünk negatívan reagál. Nem engedhetjük azonban meg magunknak azt, hogy a feszültséget a családunkon vezessük le – lássuk tehát, hogy mit tehetünk a stressz leküzdése érdekében.

1. Kommunikáció

Érzéseink megosztása a stresszkezelés egyik legfontosabb eszköze. A család az a közeg, ahol nyugodtan és őszintén önthetjük ki a szívünket, néha tehát érdemes megnyílni, és elmesélni, mi nyomja a lelkünket. Észre fogjuk venni, hogy már azáltal is megkönnyebbülünk, hogy beszéltünk a problémákról! Családtagjaink ráadásul külső szemlélőként egészen más perspektívából látják a helyzetet, és lehetséges, hogy olyan kézenfekvő megoldásokkal szolgálhatnak, melyekre mi nem is gondoltunk. De ha segíteni nem is tudnak, támogatni fognak minket, és önmagában az a tudat, hogy nem vagyunk egyedül, elég lehet a stressz-szint csökkentéséhez.

Ha a konfliktusforrás éppen a családon belülről fakad, akkor talán még inkább a kommunikáció a megoldás: tegyük lehetővé valamennyi érintettnek, hogy megossza a saját álláspontját, próbáljuk azt empatikusan és figyelmesen meghallgatni, így biztosan találunk majd olyan kompromisszumos megoldást, ami mindenkinek megfelelő.

2. Közös időtöltés

Az együtt töltött idő, a családi programok szervezése elengedhetetlen ahhoz, hogy szeretetteljes, szoros kapcsolat alakuljon ki közöttünk. Ilyenkor ráadásul megfeledkezhetünk a napi gondokról, és csak az adott tevékenységre, valamint szeretteinkre koncentrálhatunk. Szervezzünk egy családi nyaralást, de ha erre nincs lehetőség, már egy közös vacsora, filmnézés vagy társasjátékozás is csodákra képes: biztosak lehetünk abban, hogy ezek után feltöltődve vághatunk neki az újabb hétköznapnak.

3. Személyes tér

Ellentmondásosnak tűnhet az előző pont után, azonban az egyedül töltött idő van olyan fontos, mint a közös programok.

Mindenkinek szüksége van néha egy kis magányra, amikor egy jó könyv társaságában, esetleg egy séta során eresztheti ki a gőzt. Ilyenkor átgondolhatjuk a problémákat, csendben megtervezhetjük a következő napot, vagy egyszerűen meditálhatunk.

4. Egészséges életmód

Testünk egészsége közvetlenül befolyásolja a mentális állapotunkat, így nagyon fontos, hogy erre is odafigyeljünk. Iktassuk be a mindennapokba a rendszeres testedzést, figyeljünk oda arra, hogy milyen alapanyagokból főzünk, ezekkel az apróságokkal ugyanis komoly eredményeket érhetünk el. Ha fáradékonynak érezzük magunkat, válasszunk természetes alapanyagból készült vitaminokat, táplálékkiegészítőket: a stresszkezelésre kiválóan alkalmas például a kannabiszolaj, mely az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatásával természetes módon csökkenti a szorongást, segíti az elalvást.

Találjuk meg azt a megoldást, ami a családunknak a legmegfelelőbb!

A stressz kezelésére nincs egyetlen, általánosan hatékony módszer vagy trükk:  sokféle stratégia létezik, és mindenkinek meg kell találnia a neki megfelelőt. Legyen az egy jó beszélgetés, egy magányos elvonulás, vagy egy jó minőségű kannabiszolaj, a lényeg az, hogy figyeljünk oda testünk jelzéseire. Ha szükséges, kérjünk segítséget azoktól, akik a legközelebb állnak hozzánk, a család támogatása ugyanis a stresszkezeléshez vezető úton a legnagyobb segítség.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja