SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öreg ember nem vén ember! - avagy szupernagyik a hálón

[cikkei] - 2004-03-24
Már most, harmincon innen is nap mint nap azt érzem: lemaradtam! A tízéves lurkók olyan otthonosan mozognak a számítógépek között és az interneten, ahogyan én soha nem fogok már. A nyugdíjas korúak zöme pedig el sem hiszi, hogy az egér neki is engedelmeskedik.
Öreg ember nem vén ember! - avagy szupernagyik a hálón

A villamoson néha megrettenve hallgatom kisiskolás fiúk beszélgetését. Napi kapcsolatban vagyok különböző számítástechnikai eszközökkel, de a gyorsan pergő párbeszéd felét sem értem. Hátrányban vagyok: ebben a korban még a C16-ost próbáltam rávenni arra, hogy betűszínt váltson. A fiúk pedig precízen sorolják az általam nem is ismert videókártyák technikai adatait.

Az idősebb korosztály tagjai többnyire kézlegyintéssel elintézik ezeket a dolgokat. Mivel nincs, aki megmutassa nekik például az internet használatát, bonyolult és félelmetes dolognak tartják. Azt hiszik, egy idősödő ember képtelen elsajátítani a számítógép kezelését.

A Panem Kiadó könyvei ezen a helyzeten kívánnak változtatni. Az "Idősebbek is elkezdhetik!" sorozat tagjai közül idáig az Ila László által készített "Windows", és "Word" című kötetek láttak napvilágot. Ezek a számítógép alapvető funkcióinak ismertetésével, könnyen érthető és barátságos stílusukkal szólnak minden, abszolút kezdő idősebb emberhez. A második kiadvány a legelterjedtebb szövegszerkesztő használatát mutatja be.


Innen már csak egy lépés a világháló. A harmadik kötet címe: Internetezzünk! A könyv részletesen taglalja az internetezés kezdeti lépéseit. Lépésről lépésre leírja a csatlakozás módját, a böngészés alapjait, az e-mail programok kezelését, a postafiókok beállítását és kitér a biztonság kérdésére is. A szerző linkajánlóval is segíti az elindulás nehézségeit.

A kiadvány könnyen áttekinthető és értelmezhető. Mindenki számára ajánlott, akár tananyagként is, de elsősorban mégis az ötven évnél idősebbeket célozza meg. Hazánkban ezidáig nem jelent meg hasonló tematikájú mű.

A könyv szerzője, Fülöp Hajnalka saját tapasztalatai alapján dolgozott. A Magyar Internetező Nők Egyesülete (MINők) és a Magyar Teleház Szövetség tagjaként lakóhelyén évek óta oktatja a számítógép-használat fortélyait. A gyermeknevelés és tanítás mellett sok helyen találkozhatunk publikációival az információs társadalom, elektronikus demokrácia, elektronikus ügyintézés, távmunka, nők és a net témakörökben. Szívügyének tekinti az esélyegyenlőség megteremtését, így a vidéki emberek, az idősebb korosztály és a nők számitástechnikai oktatását is.

A MINők tagjai a nők számítástechnikai, kommunikációs felvilágosítását, továbbképzését tartják fő céljuknak. A www.minok.hu oldalon részletesebb információkat olvashatnak az Egyesület munkájáról.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja