SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lombikbébi-program: komplex kezeléssel a babáért!

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2011-03-25
A meddőség oka nagyon sokrétű lehet. Napjainkban egyre duzzad azoknak az okoknak a száma tudományosan is bizonyítottan, amelyek meddőséghez vezethetnek, így egy szerteágazó problematikáról beszélhetünk. Míg az egyik oldal a testi okok feltárását szokta hangsúlyozni, addig mások a lelki oldal szerepét emelik ki. A kérdés tehát nagyon összetett, és érdemes ezt figyelembe venni a meddőség kezelésében is.
Lombikbébi-program: komplex kezeléssel a babáért!

„Az alapelv az, hogy ha bármilyen szempontból kedvezőtlen helyzetbe kerülünk, akkor a szervezet elsőként a termékenységért felelős rendszert blokkolja. Van valószínűleg ennek egy evolúciós szerepe is, hogy védje a szervezetet a terhességtől. Így erőkifejtés, vagy egy erőteljes fogyás, illetve hízás blokkolhatja a reprodukciós rendszerünket is. Ide tartozik a pszichés állapot, a félelem, vagy a fenyegetettség érzése, illetve egyéb betegségek is. A szervezet folyamatosan értékeli a történéseket, és szükség esetén reagál rá. Ha valaki ugyanis beteg és várandós egyszerre, akkor a természetben jelentősen csökkennek az életbemaradási esélyei, és a szervezetünk a modern társadalomban is ezen az elven működik” - tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosától.

Mindenre kiterjedő vizsgálódás

lombikbebi„A komplex szemlélet lényege, hogy az egész rendszert kell vizsgálni, és ez vezet a hatékony kezeléshez is” – magyarázza a meddőségi és endoszkópos specialista. „Mi például egy lombikbébi kezelés folyamán több száz faktort nézünk folyamatosan, és tudnunk kell, hogy még így sem tudunk teljes képet alkotni. Úgy lehet talán a legjobban elképzelni ezt az egész folyamatot, mint egy olimpiai döntőt. Ha a versenyző nem aludta ki magát, nem készült fel fizikailag a megmérettetésre, vagy magánéleti problémák miatt nem tud koncentrálni, akkor nem fog győzelmet aratni. Viszont az is kell a sikerhez, hogy a pálya megfelelő állapotban legyen, és az eszközök se hagyják őt cserben, hiszen ezek a tényezők ugyanúgy megakadályozhatják őt abban, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson. Ugyanez a helyzet a meddőség tekintetében is, mi tehát abban tudjuk a hozzánk forduló párokat segíteni, hogy nagyon körültekintően kivizsgáljuk őket, és a megfelelő pontokon segítjük őket abban, hogy a problémás részeket korrigálva és megerősítve a legjobb eséllyel bekövetkezzen a gyermekáldás.

Orvosi team-munka


Ha egy páciensnek például van egy pajzsmirigy-rendellenessége, és erről nem tud a kezelőorvos, akkor nyilvánvalóan rosszabb esélyekkel indul. Ugyanez a helyzet egy mióma vagy egy endometriózis esetében. Ezek ugyanis nem minden esetben lehetetlenítik el a megfoganást, az esélyeket viszont mindenképpen csökkentik, így sokkal több, lényegében felesleges beavatkozáson kell részt venniük a pácienseknek, ami pszichésen, testileg és anyagilag is nagyon nagy megterhelést jelent. Ha minden faktor a helyére kerül, akkor ugyanis 35 év alatt 40-50 százalék is lehet a lombikbébi program sikerességének aránya egyetlen cikluson belül” – hangsúlyozza Dr. Vereczkey. Ez a komplex hozzáállás nemcsak egy egyszerű lombikbébi programot jelent, hanem azt is, hogy az orvosi csapatot kiegészítve minden olyan szakterület jelen van az intézményben, amely a meddőség kezelésével kapcsolatba hozható. „Egy endokrinológiai rendellenesség esetén endokrinológus segít, a sebész kiveszi a daganatot, a pszichológus helyre teszi a feszültséget, segít, támogat, és ha ezek a területek együtt dolgoznak, akkor a megfelelő technikai módszerekkel a terhesség a lehető legnagyobb eséllyel sikerülhet. Ez a hozzáállás amellett, hogy sokat segít, nagyon etikus is, hiszen ott támogat, ahol szükség van rá” – mondja a főorvos.

Hatékony megoldás

Az egyedüli probléma az effajta hozzáállással az, hogy a páciensek Magyarországon hozzászoktak ahhoz, hogy az időhiány miatt, vagy egyéb okokból legtöbbször egyetlen szakembertől megkapnak egy diagnózist, és az alapján történik a kezelés, ami vagy sikerül, vagy nem. Ez azonban azért is problematikus, mert a páciensek éveket is veszíthetnek az alacsony hatékonyságú programokkal, amit vannak, akik már nem engedhetnek meg maguknak. A történetnek az idő és az anyagi ráfordítás mellett fontos része az is, hogy minél több lombikbébi programot kell végigcsinálni, annál nagyobb a pszichés nyomás, ami kimerüléshez és kiégéshez vezethet. Ezért is érdemes fordítva állni a történethez, vagyis fontos, hogy nagyon precíz legyen a kivizsgálás, logisztikailag jól oldjuk meg a szakmák közötti kommunikációt, hiszen ennek segítségével akkor kezdhetünk bele a lombikprogramba, amikor a legideálisabbak a körülmények. Persze senki sem tudja biztosra garantálni a sikert, azonban annyiban segíthetünk, hogy a lehető legjobb eséllyel induljanak a párok a kisbabáért.”


Fotó: Finja07

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja