SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Nagyi főztjének titkos íze - Nagymamák és unokáik

K. Tengeri Dalma [cikkei] - 2021-02-15
Azok a régi nyári szünetek a nagyszülőknél, ti is emlékeztek rá? Az én mamim hajnalban kelt, hogy mire mi kinyitjuk a szemünket, legyen "sült főtt krumpli", és persze náluk szabad volt kanállal enni a kristálycukrot, tubusból szívni a sűrített tejet, és maszatos arccal habzsolni a madártejet.
A Nagyi főztjének titkos íze - Nagymamák és unokáik

Feledhetetlen emlékeim vannak a nagyszüleimről, a gyerekkorom fontos résztvevői, mindig szeretettel gondolok rájuk. Azóta pedig a tudomány is állást foglalt abban, hogy a nagymamák-nagypapák rettentő fontos szerepet játszanak az unokáik életében.

Az elmúlt időszakban, amikor karanténból esünk karanténba, alig lehetünk együtt a szülőkkel, nagyszülőkkel. Pedig már tudjuk, hogy a nagyik jelenléte sok szempontból pozitívan befolyásolja a gyerekeink érzelmi életét, ráadásul a nagyszülő–unoka kapcsolat nem egyirányú: ők maguk is jól járnak, ha rendszeresen vigyáznak kisunokájukra.

Miért jó a gyerekednek?

A nagyszülők teljesen más impulzusokat közvetítenek az unokáik felé, akiknek nemcsak az érzelmi világa gazdagodik ezzel.

Az Oxford University tudósai több mint 1500 kisgyereket vizsgáltak meg a közelmúltban az Egyesült Királyságban. Arra a következtetésre jutottak, hogy a nagymamák aktív jelenléte határozottan javítja a kicsik közérzetét, és életük első időszakában kevesebb viselkedési, valamint érzelmi zavarral kell megküzdeniük.

A gyerekek sokkal alkalmazkodóbbá válnak, ha egy nagyszülő is van körülöttük, és könnyebben megbirkóznak az érzelmileg megterhelő helyzetekkel, legyen szó akár iskolai szekálásról vagy a szülők válásáról. A kutatások szerint a nagymama korábban alábecsült jelentőségű szerepet tölt be a gyerekek életében, ha felbomlik a család, hiszen ő a biztos pont, amíg nem rendeződnek a dolgok körülöttük. 

A várható élettartam kitolódásával egyre több időt tölthetnek együtt nagyszülők és unokáik, utóbbiak szépen lassan felnőtté cseperednek a papák és mamik mellett. Az amerikai Boston College szakemberei arra voltak kíváncsiak, van-e valamilyen egészségügyi hatása a rendszeresen együtt töltött időnek, és azt találták, hogy mindkét fél esetében csökkenhet a depresszió kialakulásának kockázata.

Bruce Feiler amerikai író és televíziós személyiség A boldog családok titkai című népszerű könyvében írja, hogy a nagyszülőknek sokat kellene mesélniük a régi időkről. A családi históriák megismerése abban segít a gyerekeknek, hogy elhelyezzék magukat a családban, rájöjjenek, hogy a világ sokkal tágasabb a közvetlen környezetüknél. Ha ismerik a nagyszüleik, dédszüleik élettörténetét, megélt nehézségeit, később magabiztosabban állhatnak bele a saját küzdelmeikbe.

Miért jó a nagyszülőknek?

Mindannyian tudjuk, hogy milyen sokat tanulhat egymástól nagyszülő és unokája. Míg a mama és papa bölcsessége olyan nézőpontokra világíthatnak rá, amelyek egy fiatalnak nem jutnának eszébe, az unoka lendülete könnyedén magával sodorhatja a nagyszüleit, és új dolgokat tanulhatnak. Ma már a 70 feletti nagymamák is lenyűgöző határozottsággal kezelik az okostelefonokat, és ismerik az Internet nyújtotta lehetőségeket.

Vagyis a szoros kapcsolat a nagyszülők számára is előnyös, nem is akármennyire! A Berlin Aging Study vizsgálata szerint azok a nagyszülők, akik rendszeresen vigyáznak unokáikra, tovább élhetnek, és ebben az az érdekes, hogy a felügyelt gyerekeknek nem kell a saját rokonuknak lennie, a hangsúly a gyereken van.

A lurkókkal való foglalkozás egyrészt arra kényszeríti őket, hogy fizikailag aktívabbak legyenek, másrészt a közös móka segít a stressz levezetésében. Az együtt eltöltött idő hozzájárul az agy fittségének megőrzéséhez, és a rendszeres társas érintkezés javítja a közérzetet. Persze mint mindenben, itt is meg kell szabni az egészséges határokat, mert a túlzásba vitt unokázás pont az ellenkező hatást válthatja ki.

Ó, mamikám, amikor ott szaladgáltunk a hobbin, és Te készítetted a madártejet, gondoltad volna, hogy az több volt mint finomság? A gyerekkorom meghatározó íze!

Kezdőkép: Ekaterina Shakharova/Unsplash

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja