SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csomózott karkötők

F-B Zsuzsi [cikkei] - 2009-08-27
Ügyeskezű kamaszlánykák ezzel a technikával remekbe szabott, egyedi karkötőket tudnak maguknak készíteni! Ajándéknak - anyunak, barátnőnek - is remek ötlet! Nem kell hozzá más, csak fonal, olló, biztosítótű vagy ragasztószalag és egy csepp türelem.
Csomózott karkötők

A karkötőcsomózás egy nagyon egyszerű technika, az alapok elsajátítása után szinte bármit megcsomózhatsz magadnak. Csomózhatsz könyvjelzőt, övet, fülbevalót, gyűrűt, mobiltartót, tarisznyát, képkeretet... - csak engedd el a fantáziád!
De kezdjük az alapokkal - egy egyszerű háromszálas karkötővel:

Amire szükséged lesz:

  • 60 cm pamutfonal 3 féle színben (lehet klasszikus hímzőfonal (gyöngyfonal) is, csak az a lényeg, hogy ne bolyhosodjon)
  • olló
  • biztosítótű, vagy ragasztószalag


Vágj le a három féle színű fonalból 60-60 centit (ha felnőttnek készül a karkötő, akkor 90 centit). Fogd össze a hármat és köss csomót 5 centire a végétől.
A fonalakat a csomónál rögzítsd az asztallapra celluxszal, vagy biztosítótűvel kárpithoz, vagy mondjuk a farmerod szárához.

És most kezdődhet a csomózás:
A csomózott holmik alapvetően négy csomó variálgatásából állnak. Minden csomóhoz két szálra van szükségünk, az egyik a főszál, a másik a mellékszál. A mellékszálat kifeszítjük, és a főszállal pedig két csomót un. duplacsomót kötünk rá.
A képen látható egyszerű csíkos karkötők balról jobbra kötött csomókkal készültek:


Ennél a csomófajtánál a mellékszálat (sárga) bal kezünkkel kifeszítjük, a főszálat (piros) jobb kezünkkel balról jobbra a sárga fonal fölé fektetjük, átvezetjük mögötte, a belőle képzett hurkon áthúzzuk előre, aztán feltoljuk szorosan a sárga szál tövébe, és meghúzzuk. Az első lépést megismételjük, hogy duplacsomónk legyen. A mellékszál (sárga) végig kifeszítve marad, csak a főszál (piros) mozdul el rajta, felfelé és jobbra húzzuk. És kész is az első duplacsomónk! Ha jól csináltuk, akkor a két szál helyet cserélt egymással.

Most a kék színű fonal lesz az új mellékszálunk, erre kötjük a piros színű főszállal duplacsomónkat. Elkészült az első sor.

Ennél a csomózásnál balról jobbra haladunk, így mindig a bal szélső szín lesz a főszál - most a sárga. A következő szál (kék) lesz a mellékszálunk. Kössünk rá duplacsomót! A következő a piros fonal lesz, arra is kössünk duplacsomót - és kész is a második sorunk: egy piros és egy sárga. Ha jól csináltuk, akkor mostanra a kék színű fonal került a bal szélre, így előlépett főszállá. A piros a következő - ő lesz most az első mellékszál, amit ebben a sorban a sárga követ. Kössünk mindkettőre duplacsomót a kékkel. És kész a harmadik sorunk. Folytassuk a munkát szépen színenként mindig balról jobbra haladva.
Ha már elég hosszúnak ítéljük meg a karkötőt, akkor vágjuk le a szálakat a csomózástól 5 centire, fonjuk be egyszerű hármasfonattal, és a legeslegvégére kössünk egy csomót, majd bontsuk ki a lecelluxozott vagy biztosítótűvel rögzített csomót is és azt a végét is hasonlóképp fonjuk meg, lássuk el csomóval. És kész is van! Anya már föl is kötheti a csuklódra.

10-12 vagy akár még több szállal is nekiállhatsz egy szélesebb karkötőnek is. Csak arra ügyelj, hogy ennél a csomózásnál mindig balról jobb felé haladj, a bal szélső szál lesz a főszál a következők a mellékszálak, amíg ki nem jutsz azzal a színnel a jobb széléig, akkor a soron következő bal szélső szál lesz a főszál.

Jó munkát!

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
A szerkesztő ajánlja