SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy ne legyen mumus az iskola... - 3. rész

Családinet [cikkei] - 2010-01-04
A következőkben bemutatunk néhány stresszoldó gyakorlatot. Lehetőség szerint a dolgozat vagy vizsga előtti délutánon végezze el gyermekünk a feladatokat. Ha más egyéb szorongást okozó helyzet adódik az életében, akkor is jót tesznek a gyakorlatok. Sokkal szórakoztatóbb, ha mi is beszállunk.
Hogy ne legyen mumus az iskola... - 3. rész

Az olyan stresszoldó tréninget, mint az autogén tréning hosszabb ideig kell gyakorolnunk, mert csak akkor hozza meg a kívánt eredményt.

"Majom" gyakorlat

Ez a gyakorlat megszabadítja a személyt a feszültségektől és egyidejűleg növeli az önbizalmat.


A következőképpen végezzük:

Álljunk egyenesen, ellazított végtagokkal. A lábak vállszélességű terpeszben állnak. Testünket egy erőteljes és mély sóhajtás kíséretében hátra hajtjuk.
A fej és a kezek lazán lefelé lógnak, térdünket kissé behajlítjuk. Lassan, erőteljesen beszívjuk a hasunkba a levegőt, majd lassan felegyenesítjük felsőtestünket. A karokat is visszük felfelé, amíg egészen a plafonra nem mutatnak. Magas tartásban az egész testünket jól kinyújtóztatjuk, mélyen kilélegezzük a levegőt. Most lazán ökölbe szorítjuk a kezünket és váltott kézzel elkezdjük veregetni a szegycsontunkat. A „mellveregetés” stimulálja a csont alatt lévő csecsemőmirigyet (thymus), amelynek jelentős szerepe van az immunrendszer irányításában.
Fontos: egyszerre csak 6-6 „dobütést” végezzünk el egy kézre számítva, azaz 12-t. Ne többször, mert erre igen érzékenyen reagál a csecsemőmirigy.


"Fújjuk el a stresszt" gyakorlat

Váltott orrlyukas légzés.

Befogjuk a jobb orrlyukat, baloldalon mélyen beszívjuk a levegőt, kis ideig visszatartjuk, majd ujjunkat a bal orrlyukra helyezve jobboldalon kifújjuk. Ezt többször megismételjük, amíg jól esik. Ez a gyakorlat helyreállítja az oxigén-széndioxid egyensúlyt a szervezetben, máris jobban érezzük magunkat.

Hatásos és ízletes varázsteák

Bízzuk magunkat a növények természetes gyógyító erejére.

Nyugodt alvás

Az orbáncfüvet és macskagyökeret tartalmazó gyógyteák megnyugtatják a gyermeket és nyugodt alvást biztosítanak számára különösen a vizsgák előtt. Az alvászavarok hatékony ellenszere a komlólevél, macskagyökér, citromfű, és narancsvirág keverékéből összeállított gyógytea.   Nyugtatóan hat még az édesköményt, citromfüvet, koriandert, fahéjat, gyömbért, édesgyökeret tartalmazó gyógytea is.

Stressz elleni egyszerű teakeverék:

2 rész orbáncfű, 2 rész macskagyökér, 1 rész golgotavirág.


Elkészítés:


Csészénként egy teáskanálnyi teakeveréket leforrázunk, 10 percig lefedve áztatjuk, majd leszűrjük.

Adagolási javaslat:
10 év alatti gyermekeknek csak fél teáskanálnyi keveréket, 10-15 év közötti gyerekeknek pedig egy kiskanálnyit forrázzunk le.


Ez a tea segít átvészelni a téli depressziós időszakot is:

1 rész macskagyökér, 1 rész rozmaring, 2 rész citromfű, 2 rész galagonyavirág, 4 rész orbáncfű.

Elkészítés:
Egy csészére számítva 1 púpos teáskanálnyi keveréket leforrázunk, lefedjük, öt percig áztatjuk, majd leszűrjük.  Naponta akár két csészével is ihatunk belőle.


Jobban kiázik a hatóanyag, ha a szárított növényeket először jól megtörjük egy mozsárban.


Kökényből új életerőt nyerhetünk. Legalábbis ezt állítják a szakemberek. Kiegyensúlyozza az idegrendszert, megterhelések és stresszhelyzetek elviselését segíti elő. Kökényszörp némi tájékozódás után kapható a kereskedelemben. Talán szárított formában is hozzáférhető.
Gyűjteni ősszel lehet, miután már megcsípte a dér.

Természetes gyógymód

Homeopátiás készítményt is szoktak ajánlani az orvosok a gyermekeknek, ha rossz a kedélyállapotuk, vagy teljesítmény-szorongásuk van. Ezt már súlyosabb esetekben, beszélgetéses pszichoterápia kísérő kezeléseként alkalmazzák.Ezért a most következő két homeopátiás készítmény alkalmazását feltétlenül meg kell beszélni a gyermekorvossal.


Ha nagyon szorong a gyermek a felelést, dolgozatot megelőző estén, hasznos lehet az Argentum Nitricum D12 jelzésű homeopátiás készítmény. Ebből naponta kétszer öt golyócskát kell bevenni. A szedését célszerű megkezdeni már 3 nappal a számonkérés előtt.


Ha a gyermek remegni kezd és elgyengül a félelemtől, a vizsgázás tudatától kiborul, vagy hasmenést kap, akkor adjunk neki Gelsemium D12-t, szintén napi kétszer öt golyócskát.

Ha nem ilyen komoly a baj, akkor sokat segíthet a szülői megértés és ennek kifejezésre juttatása a gyermekkel akár egy csésze kakaó, tea és némi sütemény mellett folytatott meghitt beszélgetésekben. Ha sikerül nagyjából megfogalmaznia a gyermeknek, miért is tart annyira a dolgozattól, kiselőadástól, feleléstől már is enyhülnek a félelmei. 

A cikk további részei:

Hogy ne legyen mumus az iskola...
Hogy ne legyen mumus az iskola... - 2. rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja