SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pályázat vállalkozó szellemű gyerekeknek!

Himer Csilla [cikkei] - 2014-01-27
A PIQ MalacPersely Ezin, Himer Csilla pénzpedagógus szakértőnk havonta megjelenő pénzügyi nevelési online magazinja pályázatot hirdet vállalkozó szellemű gyerekeknek. A pályázat célja, hogy a gyerekek pénzügyi nevelésének részeként már a gyerekeknek is megmutassa a vállalkozást, mint a pénzkereset egyik lehetőségét. Nem véletlen, hogy a pályázathoz nyeremény felajánlásokkal sok vállalkozó is csatlakozott - és médiatámogatóként a CsaládiNet is.
Pályázat vállalkozó szellemű gyerekeknek!

A vállalkozásról, mint lehetőségről ma Magyarországon megoszlanak a vélemények. A leggyakoribb ezek közül az, hogy túlságosan kockázatos, vagy az, hogy aki vállalkozik, az nem lehet tisztességes. Ennek erősen ellentmondanak a sikervállalkozások, amelyekre mindnyájan büszkék vagyunk: a Prezi, a LogMeIn, vagy éppen a UStream már világcégek, de pl. a Cserpes Sajtműhely sem panaszkodhat, és a Fornetti is világszerte több, mint 25 országban van jelen. Éppen ezek a példák bizonyítják, hogy érdemes a vállalkozással, mint bevételi forrással komolyan foglalkozni. Aki a fenti sztereotípiák miatt nem gondol vállalkozásra, és gyermekeinek is, mint valami ördögtől valót ábrázolja, az talán nem is sejti, hogy milyen lényeges bevételi forrástól fosztja meg magát - és a gyermekét is. 

Pedig szinte minden gyereknek, akivel találkoztam eddigi munkám során, legalább 4-5 különböző vállalkozási ötlete volt - legfeljebb ő nem gondolt rá úgy, hogy ez vállalkozás. Ne menjek messzire az én legkisebb gyerekem most még csak 8 éves, de már két éve zumbaelőadást szervezett a környékbelieknek, amire belépőjegyet árult...

Meglepő módon a mi gyerekkorunkban is jelen volt a vállalkozó szellem - pedig lehet, hogy a szülők többsége még a szocializmusban volt gyerek. Én ugyan gyerekként még jótétlélek voltam, és teljesen ingyen írtam házi feladatokat, házi dolgozatokat az osztálytársaimnak - a fiam osztályában viszont már volt, aki erre üzletet épített. (Üzleti szempontból ez teljesen rendben van és etikus, hiszen egy piaci rést fedezett fel, megtalálta a célcsoportot és annak az igényeit elégíti ki, az iskola értékrendjével viszont már nem igazán, de ez most egy másik kérdés. Ezer lehetősége van egy gyereknek a vállalkozásra a leckegyártáson kívül is.) A legékesebb példa, hogy a gyerekekben igenis ott a vállalkozó szellem, a Keménykalap és krumpliorr című klasszikus Csukás Istvántól. Persze nagyon hecc az egész, meg a barátság, meg miegyéb, de ezen kívül ott a tervezés, a fantázia, a megvalósítás - és még pénzt is kerestek vele. 

Szóval a gyerekek fantáziájába bizony az is belefér, hogy pénzt keressenek. Ráadásul úgy, ami a több lábon állás modelljébe is jól illeszkedik: ha nem is lesz vérbeli vállalkozó a gyerekünk mire felnő, akkor is tudja, hogy a vállalkozás egy befektetési forma, amihez még pénz sem feltétlenül kell. Megtanul önállóan ügyet intézni, szervezni, célt kitűzni, tervezni, megvalósítani, segítséget kérni, tárgyalni, munkatársakat szerezni, agilisan, kitartóan menni a cél után, stb. - csupa olyan dolgot, amit ma már egy álláshirdetésben is megtalál elvárásként mindenki. Igen, manapság már munkavállalóként is szükségünk van bizonyos készségekre, képességekre, amelyeket régen tipikusan vállalkozói képességeknek tartottunk. Márpedig ha ez mindenhol jól jön, akkor miért ne tanulja ezt meg a gyerek már gyerekkorában? 

Ezért indítottam egy pályázatot gyerekeknek a PIQ MalacPersely Ezin pénzügyi nevelési online magazinomban. Bármilyen életkorú gyerek részt vehet rajta, bármilyen stílusban, eszközzel elkészítheti a pályaművét (rajz, kollázs, fénykép, stb.), a lényeg, hogy az erről készült fotót, beszkennelt képet feltöltsétek a Játék-pénz nevű Facebook oldalra. A pályázat pontos témáját pedig megtaláljátok a magazinban. 

Amiért érdemes dolgozni:

  • 30-féle nyeremény várja gazdáját,
  • ezek közül akad fiús, lányos, kisebbeknek és nagyobbaknak való, tehát mindenkinek van miért hajtania,
  • ha netán mégsem nyer a gyerek, akkor is van egy kidolgozott vállalkozási ötlete, amiből pénzt tud csinálni - és az már tiszta haszon! :) 

A nyereményeket olyan vállalkozók ajánlották fel, akik maguk is tudják, hogy sikeresen igenis lehet vállalkozni ma is, és fontos számukra, hogy a pénzügyi intelligencia otthoni oktatásának részeként erről is halljanak a gyerekek, sőt meg is tapasztalhassák, miért is olyan jó ez (az anyagiakon túlmenően). Külön öröm volt számomra, hogy az akcióban részt vesz Tolmácsi Stiller Ágnes, a Tengerecki Központ tulajdonosa, Benke Éva, a RedBeeDesing designere, Kozáry-Biczó Andrea, az anyaparadicsom.hu megálmodója, Nemes Mónika, gyerekjóga-oktató, Kónya Viktória, alias Tündérviola, Edyt, aki hét gyermekes(!) anyaként kreatív szigetet hozott létre, Pécsi Orsolya, a Kalandpark Játszóház tulajdonosa, Bán Annamari, aki a gyermekek otthoni nyelvtanításának specialistája, Kurucz Mónika, az iskolaszerem.hu webáruház létrehozója, Erdélyi Boglárka, a Bogláros bábok készítője. 

További információkat itt találsz.›››

Most talán nem hiszed, de ha erre beneveztek, ez lesz életetek egyik legjobb befektetése. Miért? 

1. Mert olyan készségeket fejleszt majd ez a játék a gyermekedben, ami később, felnőttként (is) nagyon hasznos lesz a számára, mit ne mondjak, pénzt ér majd neki. 
2. Mert valami igazán izgalmas élményben lesz része.
3. Mert együtt csinálhatjátok, így igazi tartalmas szülő-gyerek időtöltés válik majd belőle.
4. Mert a gyerek megtanulja, hogy a pénzkeresés élmény is lehet. :) 
5. Mert saját tapasztalatokat szerezhet a vállalkozásról (még ha kicsiben is), és nem a hallomásokra hagyatkozik - ez pedig óriási lehetőség lesz felnőttként a számára, mert a hiedelmek nem fogják feszélyezni abban, hogy pénzt kereshessen ilyen módon (is).

A pályaműveket február 7-ig várjuk a Facebook oldalon! 


Hajrá gyerekek!

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja