SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amikor a száguldás a kamaszok életébe kerül - Megrázó videók fiatalok utolsó útjáról

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-08-29
Megrázó videót osztott meg a közösséggel a BRFK, ami néhány nap múlva le is került a felületükről. A felvételen két fiatal ül egy autóban és kedélyes beszélgetés közben driftelgetnek valahol Csepelen, miközben kamerázzák az előttük kanyargó utat. A következő másodpercben frontálisan egy érkező buszba rohannak, és a csapódás során mindketten életüket vesztik. A rendőrkapitányság oktató célból osztotta meg a két fiú utolsó útját, de annyira felkavaró a képsor, hogy utóbb mégis elálltak attól, hogy ennyire ijesztő módon hívják fel a figyelmet a fiatalok veszélyes vezetési szokásaira.

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas.
Amikor a száguldás a kamaszok életébe kerül - Megrázó videók fiatalok utolsó útjáról

Odaadná a száguldásért az életét is

Törékenyek vagyunk, és törékeny az életünk is

„Emlékeztessen mindenkit arra, hogy a gyorshajtás anyák, apák, gyermekek, testvérek, idősek, fiatalok, ártatlanok életébe kerülhet! Családokat törhet darabokra, feldolgozhatatlan és sosem gyógyuló, fájdalmas sebeket ejthet néhány másodpercnyi sebességimádat” – írta a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Magyarországon évente nagyjából tizenötezer közlekedési baleset történik, a halálos áldozatok száma pedig nyolcszáz főre tehető. Amikor statisztikákat olvasunk, könnyű elveszni az érzelemmentes számokban, ám a balesetben elhunyt családtag a hátrahagyottak számára a statisztika száz százaléka.

Fontos átlátnunk azt is, hogy a balesetben elszenvedett sérüléseknek is hosszú távú tragikus hatása lehet az egész családra, akár a hozzátartozók életminőségét is negatívan befolyásolhatja egy életen át. Egyetlen rossz mozdulat eredménye vágott szélű karosszériamaradványok húsba mélyedése lehet, az ütődés ereje pedig akkora kárt okozhat, aminek még legerősebb részünk, a koponyacsontunk sem tud ellenállni. Törékenyek vagyunk, és törékeny az életünk is.

A napokban ismét egy 16 és egy 18 éves fiatal életébe került a száguldás Vácon.

Egy korábbi, halálos balesetet megörökítő budapesti felvétel máig elérhető az interneten.

Figyelem!
A lejátszásra váró tartalom nyugalom megzavarására alkalmas képeket vagy hanghatást tartalmaz.
Csak erős idegzetű felhasználóinknak javasoljuk a lejátszó elindítását.

 


Egyre többen versenyeznek az utakon, mi pedig értetlenül nézzük az eredményt

A „driftelés” eredetileg egy ügyességi autós sportág megnevezése volt, mely az autó tökéletes uralásáról szól, a jármű irányításának profi bemutatásáról, a kézifékes fordulásról, csúszásról, pörgésről, tehát arról, hogy az autó semmiképpen sem a rendeltetésének megfelelően haladjon, hanem játékszerré váljon a volánnál ülő kezében.

A driftelés mára egy fiatalos erőfitogtatássá vált az utakon, melynek során az az elvárás, hogy az autó lehetőleg minél tovább csúszásban maradjon. Ehhez másodpercek tört része alatti, zsigeri döntésekre van szükség, tökéletes szem- kéz- lábkoordinációra, tapasztalt pedálkezelésre, tehát minden olyanra, ami egy rutintalan vezetőben még nincs, nem lehet meg. A gyorsulási versenyek mostanában egymást követik az útjainkon, mi pedig értetlenül állunk a roncsok képeit nézve.

A friss jogosítvány és a fiatal kor egyaránt veszélytényezőnek számít az utakon. Ebben az életkorban a kockázat értékelése fejben még sokkal nagyobb ráhagyással dolgozik, a döntési mechanizmusok sok esetben még nincsenek bejáratva, az agy még nem áll készen ekkora kihívásra. A fiatal kor vonz a spontán döntésekre, kockázatvállalásra, sebességfitogtatásra, győzelmi mámorra.

Könnyen okozhat veszélyes helyzetet például, ha a kamasz más tiniket is szállít a kocsiján, ezért sok ország foglalta már törvénybe, hogy egy évnél nem régebbi jogosítvánnyal tilos tiniket szállítani. A villogás kísértése mellett az is felmerül, hogy egy tinicsapat mindent képes produkálni egy autóban, ami a vezető figyelmét eltereli a hajtásról. Inkább menjünk el a gyermekünkért a szórakozóhelyre, minthogy beüljön egy izgő-mozgó és kiabáló tinikkel teli autóba egy friss hajtó mögé.

Komoly veszélytényező a sötétben való vezetés is, ami tapasztalt sofőrök számára is nehezítést jelent. A statisztikák szerint a tiniket érintő halálos balesetek 40%-a az esti órákban történik. A tinik nem szívesen tartják be a követési távolságot sem.

A kocsiban való rádiózás, vagy az evés szintén elvonhatja a figyelmet a vezetésről, és nemcsak a mobil használata, de még az érte való nyújtózás is könnyen a fiatal életébe kerülhet.

Szintén a fiatalokra jellemző jobban, hogy nem tartják magukra nézve kötelezőnek, hogy bekössék az övet, nem tartják elegánsnak a gesztust.

A halálos ütközések során készült jelentések alapján a balesetet szenvedett fiatalok több mint fele nem kötötte be az övét.


A gyorshajtás és a gyorsulási versenyek kísértése főleg a kamasz fiúk esetében probléma 

Ahhoz, hogy a cselekedeteink és döntéseink következményeit előre tudjuk mérlegelni, fejlett homloklebenyre, döntési központra van szükség, ami nagyjából 21 éves korra alakul ki az emberben. Azonban a jogosítványszerzés ideje ennél jóval korábbra is eshet. Súlyosbíthatja ezt a hátrányt a drog- vagy alkoholfogyasztás, és az egyszerű fáradtság is. Az a tini, aki kóros alváshiányt halmozott fel az idegrendszerében, akár el is aludhat a volán mögött.

A magyar jogszabályok nem tartalmazzák a szülői felügyelet intézményét a vezetés során, de például Németországban már megjelenik a törvények között. A németek számára a 2018-as év végtelenül szomorú eredményeket hozott: több mint háromszáz ember halálát okozták a 17-24 éves korú vezetők. Németországban ma 17 éves kortól lehetővé tették a szülői felügyelet melletti vezetést, hogy a fiatalok jobban felkészüljenek a gyakorlati területen, mielőtt barátaikat kezdenék szállítani.

Nagyon nehéz nemet mondani a friss jogosítvánnyal rendelkező gyermekünk kérésére, de ha aggodalmaink vannak, ne adjuk oda neki az autót. Még akkor is menjünk vele, amikor már megvan a vezetési engedélye és önállóságot követel. Ne engedjük el kamaszunkat egy évnél nem régebbi jogosítvánnyal rendelkező barátjával!

Népszerűtlenek lehetünk a gyerekünk körében, de legalább élve tudjuk őt.

Az, hogy otthon van kocsi, és hogy a gyermekünk jogosítványt szerzett, még nem vezet ahhoz a logikusnak tűnő következtetéshez, hogy minden körülmények között elviheti az autót.

Figyelem!
A lejátszásra váró tartalmak nyugalom megzavarására alkalmas képeket vagy hanghatást tartalmaznak.
Csak erős idegzetű felhasználóinknak javasoljuk a lejátszó elindítását.

 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja