SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy felháborodott szülő levele: a gyermekvédelmi törvény miatt küldték el 15 éves gyermekét a szépirodalmi könyvektől egy könyvesboltban

Németh Noémi [cikkei] - 2023-09-11
Az Alexandra egyik üzletében történt az eset, a cég úgy véli, nem egyértelmű a szabályozás.
Egy felháborodott szülő levele: a gyermekvédelmi törvény miatt küldték el 15 éves gyermekét a szépirodalmi könyvektől egy könyvesboltban

/Kiemelt képünk illusztráció/

Hadházy Ákos írt az esetről Facebook oldalán, miután felkereste őt egy felháborodott szülő.
 


 

Az apa elmondása szerint 15 éves gyermeke szeptember 2-án az Ázsia centerben található Alexandra könyvesboltban nézelődött a kötelező olasmányok között. 

Amikor a szépirodalmi könyvek felé vette volna az irányt, az egyik dolgozó udvariasan de határozottan felhívta rá a figyelmét, hogy nem mehet oda, mivel kiskorú.

"A legszörnyűbb, hogy a bolt nem is tagadta azt, hogy a kiskorú gyermeknek csak a gyerekirodalmat engedték megnézni" - írja Hadházy Ákos.

Az apa reklamációval kereste meg a könyvesbolt ügyfélszolgálatát, válaszlevelüket pedig nyilvánosságra hozta. 

"(...) Sajnálatos, hogy  a hatályos jogszabályi környezetben (gyermekvédelmi törvény 6/A §, kereskedelmi tevékenységekre vonatkozó kormányrendelet 20/A §)

a nem egyértelmű szabályozás miatt kénytelenek voltunk olyan intézkedéseket bevezetni, melyeket értelmezésünk szerint a jogszabályok betartása feltétlenül szükségessé tesz.

A jogszabályok egyértelműen előírják azt, hogy a 18 éven aluli gyermekek számára bizonyos tartalmak elérhetővé tétele tilos. Úgyszintén előírják, hogy az ilyen tartalmakat hordozó termékek a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásba forgalmazhatók.

Az Alexandra boltokban fóliázva, elkülönítve, és jelöléssel ellátva helyeztük el azon könyveket, melyek a gyermekek számára készültek, és a jogszabály által tiltott tartalmakat hordoznak.

Úgyszintén feliratozva jelöljük azon könyveket, melyek nem a gyermekek számára készültek, de tartalmuk miatt azokat kiskorúak számára nem szabad elérhetővé tenni.

Sajnálatos, hogy a forgalmazott kiadványaink igen nagy része beleesik ezen kategóriákba" - írták, hozzátéve, hogy a fentieket átgondolva ismételten egyeztetni fognak a kollégákkal a követendő eljárásról, és bíznak benne, hogy a jogszabályok betartására irányuló erőfeszítéseik nem keltenek a vásárlókban kellemetlen élményt.

A Hvg.hu megkereste a cég ügyvezetőjét, aki elmondta, hogy dolgozójuk a törvényi előírás szerint járt el.
 

Kapcsolódó cikkünk: Elkülönítés, zárt csomagolás: megjelent a gyermekvédelmi törvény végrehajtási rendelete

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja