SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tetves a gyerekem, mit tegyek?

Családinet [cikkei] - 2010-08-31
A legtöbb szülő tragédiaként éli meg, amikor a védőnő tetűt talál a gyermek hajában. Ilyenkor kitör a pánik: karantén, nagymosás, takarítás. Általában azt hajtogatják: "mindig ápoltan, tisztán megy a gyerek iskolába", pedig nem sok köze van ehhez a higiéniának.
Tetves a gyerekem, mit tegyek?

Bizonyára feltűnik majd, amikor a csemete leckeírás közben sűrűn vakarja a fejét, és viszketésre panaszkodik. Amint alaposabban szemügyre vesszük el sem hisszük, hogy apró barna vagy szürke rovarok mászkálnak a hajszálak között. Ekkor ne essünk rögtön pánikba, őrizzük meg a nyugalmunkat, hiszen könnyen felvehetjük a harcot a vérszívók ellen és léteznek egyszerű házi megoldások is. 

Hiába mosunk hajat minden nap, mert az állatkák a tiszta hajban is könnyen megtelepszenek, az a fontos, hogy jó helyet találjanak maguknak. A fejbőrt azért részesítik előnyben, mert annak hőmérséklete kb 32 C, ami ideális a serkék „kikeléséhez”. Élettartamuk 30 nap, a kifejlett példányok kb 3 mm nagyságúak és a nőstények rövid életük során közel 250 világosszürke vagy fehér petét (azaz serkét) raknak. Ezeket a haj tövénél ráragasztja a hajszálakra, a viszkető érzést szúrásuk és a nyáluk okozza.   
 
Főleg gyermekeken telepszenek meg a „hívatlan vendégek”, mert ők gyakran közel tartózkodnak egymáshoz, összedugják a fejüket, ami felnőttekre nem jellemző. Nem szerencsés az sem, amikor felveszik egymás sapkáját, vagy többen használnak egy ruhadarabot.
 
Amint megbizonyosodunk róla, hogy tényleg tetűfertőzésről van szó, feltétlenül értesítsük azokat a szomszédokat, rokonokat, barátokat, akik gyakran előfordulnak nálunk. Németországban a kezelés időtartama alatt nem mehet a gyermek közösségbe és csak a szülő vagy a gyermekorvos igazolásával látogathatja az óvodát, iskolát. Ez a gyakorlat azért jó, mert így sokkal könnyebb megállítani a fertőzés terjedését. Jelenleg Magyarországon a fertőzött gyermek nem tiltható ki társai közül.
 
Megelőzésként érdemes hetente egyszer átnézni a gyermek fejét!
 
Az élősködők eltávolítása úgy a leghatékonyabb, ha kombináljuk a mechanikus és vegyszeres, ill. természetes védekezést.
 
Mechanikus védekezés:
Egy sűrű fogú fésű tökéletesen megfelel erre a célra, de kapható serkefésű és tetűfésű is. Ezekkel viszonylag könnyen eltávolíthatjuk a még „rejtőzködő” serkéket, rovarokat. A fésülést ilyenkor kezdjük a haj tövénél, és a fésűt teljesen húzzuk végig a hajszálakon. 
 
A fejbőr vizsgálata:
„Több szem többet lát” alapon, hívjunk segítségül egy másik személyt is, és lehetőleg nagyítóval, erős fény mellett nézzük át a fejbőrt.  
 
Lehetséges eredmények:
  1. Jó esetben nem találunk semmit, csak pár szem korpát, amit egyesek hajlamosak serkének nézni. A serke tojás alakú, a korpa viszont szabálytalan vagy lemezes formájú. 
  2. Ha csak tetvek láthatók a hajban, az friss fertőzésre utal. A rovarok gyorsan mozognak a hajszálak között. 
  3. Tetű és serke jelenléte egyaránt megfigyelhető. 
  4. Csak serke látható.
A vegyszeres védekezés:
Az irtást lehet oldattal és samponnal is végezni, de egyesek véleménye szerint az oldat hatékonyabb, mert hosszabb ideig érintkezik a hajjal. 
 
Tetűirtó samponok alkalmazása:
  • Legyünk nagyon elővigyázatosak, mert a samponok rovarölő szereket tartalmaznak, melyek ingerelhetik a bőrt, allergiát okozhatnak, és utóbbi rákkeltő hatású is lehet. Mielőtt sampont vásárolnánk, feltétlenül kérjük ki a gyógyszerész véleményét! 
  • Vegyszert alkalmazni csak akkor érdemes, amikor élő tetvek mutatkoznak, mert a tetű ellenes szerek nem ölik meg a serkét. 
  • Felhasználáskor pontosan kövessük a szer használati utasítását! 
  • Miután normál hajsamponnal megmostuk, és leöblítettük a hajat, jól itassuk fel törölközővel a nedvességet, különben felhígul a hatóanyag. 
  • A kezelésnél ügyeljünk arra, hogy az irtószer csak a fejbőrt érje! Célszerű, ha a kád fölé hajol a gyerek, és a szemét jól letakarjuk!
  • Lehetőleg legyen nyitva a fürdőszoba ajtaja  hajmosás közben,  vagy szellőztessünk, mert fontos, hogy minél kevesebbet lélegezzünk be a szerből!
  • Érdemes gumikesztyűt használni a hajmosás során! 
  • Amennyiben a kezelés utáni napon élő, kifejlett (szezámmag nagyságú) állatot találunk a fejbőrön, másik irtószert kell alkalmazni!
A legnehezebben a tojásokban megbújó élősködőket lehet kiirtani. Ha a gyermek haján tojások maradnak a kezelés után, az nem jelenti a szer hatástalanságát! Ennek az az oka, hogy  a tojások „ragasztóanyagát” nem oldja fel a sampon.
 
Minden kezelést legalább háromszor meg kell ismételni, ugyanis az a cél, hogy megszakítsuk a tetvek életciklusát.
Az első kezelés után a hajban megmaradt serkékből kikelt rovarok 7-10 nap múlva ismét termékenyek lesznek, tehát egy héten belül kell elvégezni a második irtást. Az első kezeléstől számított tizedik nap után is el kell végezni a vegyszeres lemosást, mert a túlélő serkékből még ekkor is kelhetnek ki tetvek. 
 
A következő két keverék megelőzésre és irtásra egyaránt alkalmas:
A megszokott samponhoz adjunk 20 csepp gerániumolajat, 20 csepp levendulaolajat, 20 csepp citromolajat, 20 csepp borsmenta olajat.
 
10 csepp levendulaolaj, 10 csepp rozmaringolaj, 30 ml olívaolaj keverékét bedörzsöljük a fejbőrbe és szétosztjuk a hajszálakon. Fél óráig nejlon sapka alatt hatni hagyjuk, majd egy tetű elleni samponnal alaposan kimossuk. 

Tetűirtás természetesen:
A legfontosabb a már említett serke és tetűfésű használata! Ezeket lehet száraz hajon is alkalmazni, a serkéket ellenben a nedves hajra felvitt hajbalzsam oldja le, ekkor nedvesen kell fésülni, majd leöblíteni a balzsamot. 
 
Ajánlatos ilyenkor kókusz- vagy szójaolaj tartalmú samponokat vásárolni, mert az olajtól megfulladnak az élősködők. A teafaolajos sampont is jónak tartják, és az ecetes hajöblítés is segíthet. 
Alkalmazhatunk majonézes pakolást, ennek 80% a zsírtartalma. Jól dörzsöljük a fejbőrbe, majd fedjük be a hajat folpackkal, így a gyermek nem ken össze semmit és negyedóra alatt garantáltan, megfulladnak a nem kívánt lakók. 
 
Keverékek tetű ellen:
Fél liter meleg víz, fél liter almaecet, 6 csepp levendulaolaj, 6 csepp rozmaringolaj. Hajmosás után leöblítjük vele a hajat, majd nejlon sapkát húzunk a gyermek fejére, negyedóráig rajta hagyjuk, ezután meleg vízzel bőségesen leöblítjük.
 
Pakolás felnőtteknek:
2 üveg sör, 2 citrom leve, 2 evőkanál ecet, 1.5 dl tej, és 3 tojás keverékéből pakolást készítünk, fél óráig nejlon sapka alatt hagyjuk hatni, majd alaposan leöblítjük.  
 
A környezet megtisztítása:
A szőnyegeket gyakran és alaposan ki kell porszívózni! A ruházatot 60 fokon, az ágyneműt, törölközőt inkább főző programon kell mosni. A nem mosható plüss állatokat, játékokat tartsuk két napig bekötözött zacskóban, vagy tegyük legalább egy napra a fagyasztóba. Az ülőgarnitúrát és az autóülést is érdemes tetűellenes szerrel átkefélni. A hajkefét, fésűt mindig mossuk le ecetes vízzel, de legbiztosabb, ha kifőzzük, vagy alkohollal tisztítjuk!
 
www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja