SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 tipp, hogyan neveljünk sokoldalú fiút

Családinet [cikkei] - 2015-05-06
A feladat, hogy fiunkból sokoldalú, meggondolt gyermeket neveljünk, sokunk számára sok kihívást tartogat. Vannak fiúk, akik nehezen sajátítják el a társas viselkedés szabályait, és jobban érdeklik őket a számítógépes játékok, vagy a Pokémon rajzfilm, mint az emberek. Néhányan annyira szétszórtak, hogy alig tudnak összpontosítani valamire.
10 tipp, hogyan neveljünk sokoldalú fiút

Mindegy, milyen a fiad, íme, itt van tíz olyan tipp, amelyek segítségével boldog és sokoldalú személyiség válhat belőle.

1. Ne aggódj, ha nem elég „férfias”!

Még a legkeményebb apák is gondoskodóak (legalábbis a jó apák). A kisfiú, aki szereti ölelgetni a plüssállatait, olyan készségeket fejleszt ezzel, amelyek felnőttkorában nagy hasznára lesznek.

2. Engedd, hogy kimutassa az érzéseit!

Még az ilyen felvilágosult időkben is a fiúktól gyakran elvárják, hogy fojtsák vissza a könnyeiket, nyeljék le a haragjukat, míg a lányok sokkal szabadabban bánhatnak az érzelmeikkel. Amikor a fiad szomorú, engedd, hogy kifejezze az érzelmeit, mindaddig, amíg nem válik rombolóvá, vagy veszíti el teljesen az önuralmát.

Mikor ismét ura az érzelmeinek, beszélgethettek arról, hogy hogy érzi magát, és miért. Segíts nevet adni az érzéseinek, legyen az megbántottság, bánat, vagy harag.

3. Adj lehetőséget számára, hogy fejlessze a társas kompetenciáit!

A legtöbb fiú nem barátkozik olyan könnyen, mint a lányok. Inkább csoportban játszanak, és harcolnak a vezetői pozícióért. Segítsd a fiadat, hogy képes legyen kialakítani szoros barátságot, hívd át játszani a pajtásait egyenként, és bátorítsd arra, hogy osztozzon a játékain a másikkal, legyen udvarias, és általában játsszon szépen.

4. Adj neki feladatot!

A fiúknál az utasítások követése és a feladatok befejezése gyakran nehézségekbe ütközik. A gyakorlás viszont segít. Kérd meg óvodás gyermekedet, hogy hozzon oda egy kanalat, hogy meg tudd keverni a palacsintatésztát. Bízd meg alsós fiadat, hogy gondoskodjon egy háziállatról.

A felelősségérzet hasznára lesz az iskolában, és otthon is jobban mennek majd a dolgok.

5. Ne próbáld meg visszafogni az energiáit!

A fiúknak általában rengeteg energiájuk van, amely felgyülemlik, ha a gyereknek nincs elég lehetősége futni, mászni, és kiereszteni a gőzt. Csupán juttasd eszébe, hogy van olyan idő és hely, például az osztályterem, ahol kicsit vissza kell fognia magát.

 6. Mindig dicsérd meg, ha jót cselekszik!

A „fiús” viselkedés, még akkor is, ha az megfelel a korának, nehéz lehet egy felnőtt számára. Így a fiúk rengeteg szidásban részesülnek mind otthon, mind az iskolában. A lányos szülők gyakran panaszkodnak, hogy a fiúk kapják az összes figyelmet az iskolában, azonban ez a figyelem, különösen a korai években, inkább negatív.

Mégis, mit tehetünk? Ahányszor csak lehet, kapd rajta a fiad, mikor „jó”. Tudasd vele, hogy értékeled az erőfeszítéseit, mikor megpróbál uralkodni magán, és az energiáit konstruktív és értelmes cselekvésekben éli ki.

7. Engedd, hogy a zene az élete része legyen!

A hangszeres játék a fiúgyermeket sikerélménnyel tölti el. Tanulmányok szerint a zeneórák élesítik a gyermek elméjét, és javítják az emlékezőtehetségét.

Ha a fiad inkább csoportban szeret játszani, a gyermekkórus is jó ötlet lehet. Ennek másik előnye, hogy a kórusok együtt gyakorolnak, így otthon nem kell a gyakorlással túl sokat vesződnöd. Ha hajlandó elmenni veled, elviheted koncertekre vagy operába.

8. Engedd, hogy az érdeklődési körének megfelelő dolgokkal foglalkozzon, még akkor is, ha ezek nem „fiús” elfoglaltságok!

Ha a fiad szeretne például táncórákra járni, a barátai csúfolhatják érte, ami kemény lehet. Azonban ha a fiad önbizalmát megerősíted, és arra biztatod, hogy fogadja el a másságot, könnyebb lesz feldolgoznia bármilyen csúfolást, ami azért éri, mert ő „más”.

Ha táncórákra akar járni, hadd tegye. És még az is benne van a pakliban, hogy jövőre inkább a focit választja. Vagy, hogy ő lesz a táncoslányok kedvence... ;)

9. Vonódj be az iskolai életbe!

Beszélgess gyakran a gyerek tanárával, hogy megismerd fiad erősségeit és gyengéit az osztályteremben. Tudasd a tanárral, hogy te mit tartasz a gyerek pozitív vonásainak. Ellenőrizd a leckéjét (anélkül, hogy te csinálnád meg), és próbáld rávenni, hogy naponta legalább egy mesét olvasson el, vagy hallgasson meg - ne a TV-ben nézze!

10. Mutasd ki fizikailag is iránta érzett szeretetedet!

A tanulmányok szerint az anyáknak és apáknak kevesebb a kontaktusuk a fiúgyermekekkel, mint a lányokkal, és ez a tendencia totyogós korban kezdődik. Azonban nemcsak a lányoknak van szükségük arra, hogy felvegyék és ölelgessék őket. Az anyai és apai öleléstől a fiúgyermek biztonságban érzi magát.

Ahogy a fiúk nagyobbak lesznek, hajlamosabbak arra, hogy elbújjanak a szülői ölelés és puszilgatás elől, főképp, ha a barátaik is ott vannak. De még akkor is, ha azt mondják, hogy nem kell, ugyanolyan szükségük van a szeretet jeleire. Lehet, hogy úgy kell megérintened vagy megölelned a fiad, hogy az ne legyen annyira nyilvánvaló – például egy gyors ölelés, mikor egyedül vagytok, vagy simogasd meg a hátát, mikor együtt vagytok a konyhában.

Fotó: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja