SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Közösségformálás hatékonyan

- 2017-11-10
A téma rendkívül fontos és aktuális napjainkban a közösségi nevelésben. Amint a gyermek közösségbe kerül, foglalkoznunk kell az elfogadással, a befogadással. Az igazi kihívás az, hogy a gyermekeket is ráébresszük arra, hogy milyen sokfélék vagyunk, mennyi értéket hordoznak ők maguk, és minden egyes társuk.
Közösségformálás hatékonyan

Fontos számomra, hogy „korunk pedagógiája elismerje az egyének közötti különbözőségeket, a másságot, és a különböző egyének együtt nevelését célozza meg” 
Papp Gabriella (2006.): A differenciálás megközelítésének néhány szempontja a tanulásban akadályozott tanulók együtt és különnevelése során; Fejlesztő Pedagógia 2006/6. 12-16.

Az óravezetés során minden pedagógusnak fontos eszköze a differenciálás. Nemcsak a tanulók képességbeli és munkatempóbeli különbségeiből adódó munkavégzésben segít, hanem kiváló eszköze lehet az empátia fejlesztésének is. A másik elfogadását, az önbizalom megerősítését segíti a párban tanulás, a hagyományos csoportmunka és a kooperatív technikák alkalmazása.

A kooperatív szemlélettel azonosuló pedagógus rengeteget tud segíteni a kiközösítés megelőzésében, a hátrányos helyzetű gyermek beilleszkedésében, a kirekesztés megelőzésében, az integrált gyermek elfogadásában. „A kölcsönös tiszteletre alapozott együttműködést és a közösség minden tagjának egyéni teljesítményét előtérbe állító szemlélet ellentétben áll a versenyszellem hangsúlyozásával, ahol az egyének a csoport többi tagját igyekszenek túlszárnyalni.” 
http://www.ofi.hu/tudastar/ohidy-andrea-eredmenyes

Az osztályomba járó gyerekekkel és szüleikkel elsőtől negyedik osztályos korukig van napi kapcsolatom. A gyermekek, és hangsúlyozom a szülők szemléletének alakítása első osztály szeptember 1-jén kezdődik.

Gyakorlataimból a legegyszerűbb és jól bevált módszer a beszélgetés. Minden reggelt beszélgető körrel indítok. Ez spontán témákkal indul. Elmondhatják a gyerekek, hogy milyen hangulatban érkeztek az iskolába, előző nap milyen fontos esemény történt velük. Van olyan gyermek, aki hetekig, hónapokig nem kapcsolódik be a beszélgetésbe. Ez természetes. A beszéd soha nincs kényszerítve. Egyszer mindenkinél eljön az az idő, amikor nyit kifelé. Fontos, hogy megtanulják a gyerekek kulturáltan meghallgatni a másikat, és tudjanak kérdezni egymástól. A reggeli beszélgetés során a tanulók pillanatnyi lelkiállapota azonnal kirajzolódik. Ha kiderül, hogy valaki szomorú, rosszkedvű, megbeszéljük, hogy őrá aznap különösen figyelünk.

Szívesen alkalmazok egyfajta hangulattérképet is. Például felsorakoznak a tanulók az osztályterem két vége között egy képzelt vonalon hangulatuk szerint. A vonal egyik végén a kiváló, a másik végén a rossz hangulatban lévő tanulók állnak. Egy percet vesz igénybe és megkönnyítheti az egész napi munkánkat a gyerekek lelkiállapotának ismerete.

Amikor már tudunk írni és olvasni, gyakran alkalmazom az „Ez vagyok Én” játék valamelyik változatát. Papírdarabra írja minden gyermek 5-5 jellemző tulajdonságát (később iskolafokozattól és tananyagtól függően lehet kérni igét, rokon értelmű szavakat, mellékneveket a papírlapra). Feltétel, hogy a jó tulajdonság legyen többségben. Csak egy negatívumot fogadunk el. A papírlapokat összegyűrjük és kosárba dobjuk. Mindenki húz egyet és felolvassa a ráírtakat. 

Megpróbáljuk kitalálni, ki írt magáról. Időigényes tevékenység, de nagyon szeretik a gyerekek. A tanító számára nagyon hasznos. Kiválóan fejleszti az önértékelést és az empátia készségét.

Az agresszió kialakulásának megelőzésében, az önbizalom megerősítésében tapasztalatom szerint rendkívül fontos szerepe van a dicséretnek. Az agressziót elmarasztalással, tiltással, fekete ponttal hatékonyan nem lehet visszafojtani. Nincs az a gyermek, akit ne lehetne valamiért megdicsérni. Ezt a valamit kell megtalálni. Persze, mindenkihez más a kulcs. Lehet az egy érintés, piros pont, egy elismerő szó, egy tekintet, egy pótfeladat, egy szerepvállalás.

Kiváló eszköze a közösségépítésnek az ünnep. Nálunk mindenki megtarthatja a születésnapját. Az ünnepeltnek énekelünk, rajzolunk. Az szülinapos tortával, süteménnyel kedveskedik az osztálynak. Ebben a helyzetben mindenki fontosnak érzi magát. A szülinapos azért, mert őt ünneplik, a többiek pedig azért, mert ők a vendégek. 

A jó közösség nemcsak a gyerekekről szól. Úgy tudunk elfogadó, barátságos közösséget formálni, ha a szülői közösséget is ápoljuk. Erre évente két nagy iskolai rendezvény során (farsangi bál, gyereknap) van lehetőségünk, továbbá a tanév során még két alkalommal rendezünk szülőkkel közös osztályprogramot. A közös főzés, játék, kirándulás során lehetőség nyílik olyan beszélgetésekre, amelyek közös célunkat, a gyermekek fejlődését segítik. 

Egy szeretetteljes, elfogadó közösséget bátran bocsájtok útjára a felső tagozatba. Azt gondolom, az alsó tagozat négy éve nagyon meghatározó a gyerekek életében.

„A nevelő munkája az olyan kertészéhez hasonlatos, aki különféle növényeket ápol. Az egyik növény a tűző napsugarat kedveli, a másik a hűvös árnyékot, az egyik a patakpartot, a másik a kopár hegycsúcsot, ez homokos talajon nő a legjobban, az kövér agyagban. Valamennyit a neki megfelelő módon kell ápolni, különben sohasem fejlődnek ki teljesen.”

/’Abdu’l – Bahá/

A „Keressük a legkreatívabb magyar gyermeknevelő szakembereket!” pályázatra beérkezett cikk.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja