SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez az egyetlen dolog megkönnyíti a szülői létet egész évben

Családinet [cikkei] - 2024-01-29
A kulcsszó az évkör és az évtervezés. B. Szirtes Dóra szerint január közepén még nem késő elsajátítani a szemléletmód alapjait, elkezdeni a tudatos tervezést, hogy aztán a szülők egész évben élvezzék annak előnyeit.
Ez az egyetlen dolog megkönnyíti a szülői létet egész évben

„Az évkör tulajdonképpen nem más, mint egy pedagógiai rendszer, aminek mentén zajlik az óvodákban és az iskolákban a tanév rendje” – magyarázza B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu, Montessori pedagógus. Az évet először négy évszakra, majd tizenkét hónapra bontják, jelölik az ünnepeket és priorizálják azokat, amelyeket az adott korosztállyal ünnepelni fognak. Hozzátársítják a tradíciókat, népszokásokat, az aktuális programlehetőségeket, így kirajzolódik egy kép arról, hogy az adott időszakban mivel foglalatoskodhatunk gyermekünkkel, milyen érdekességeket fedezhetünk fel vele.

„Az évtervezés pedig ennek a családi vetülete, kiegészítve a családi célok és igények meghatározásával, az időgazdálkodással” – mondja. Kiemeli, a kettő együtt igazi Jolly Joker kombináció a szülők kezében.

Ösztönanyu szerint ugyanis az évtervezés segít abban, hogy a szülők tudatosabban és szervezettebben kezeljék az életüket, csökkentsék a mindennapi stresszt, az évkör pedig hozzájárul, hogy a tizenkét hónapot minőségi együtt töltött idővel és közös élményekkel töltsük meg.

3 lépés a sikeres évtervezéshez és évkörhöz B. Szirtes Dóra szerint

1. lépés: Üljünk le nyugodtan az asztalhoz, készítsünk egy teát vagy kávét, vegyük elő a naptárunkat és gondoljuk át az évet. Írjuk bele a születésnapokat, névnapokat, előre tudható családi eseményeket. Jelöljük az óvodai és iskolai szüneteket, a tervezett nyaralásokat.

2. lépés: Nézzük meg, hogy az évkör szerint az adott évszakban, illetve hónapban milyen ünnepnap, fontos esemény van, amit szeretnénk a gyermekünkkel megismertetni. Közeleg például a farsang, a medve kibújik lassan a barlangjából és nemsokára nyílnak az első hóvirágok is az ország legszebb arborétumaiban.

3. lépés: Érdemes akár az egész évet előre megtervezni, de haladhatunk negyedévente is. Így mindig tudni fogjuk mi a következő lépés, nem kell többé azon aggódni, mivel foglaljuk le a gyermekünket, hogyan töltsünk vele közös, minőségi időt.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja