SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nosztalgiáztunk egy kicsit: milyen volt 30-40 éve gyereknek lenni?

Családinet [cikkei] - 2024-05-31
A világ nagyon gyors ütemben változik - néha jólesik egy kicsit megállni és visszatekinteni a múltba, és emlékezni, milyen volt gyereknek lenni 30-40 évvel ezelőtt. Azok az idők tele voltak egyszerű örömökkel, élettel, kreatív játékokkal, amelyek ma is mosolyt csalnak az arcunkra. Idézzük fel a régi idők gyermekkori pillanatait! Te milyen emlékeket őrzöl erről az időszakról?
Nosztalgiáztunk egy kicsit: milyen volt 30-40 éve gyereknek lenni?

Ilyen telt régen a gyerekkor

Az udvaron töltött végtelen nyári napok

Emlékszel még, amikor reggeltől estig az udvaron játszottunk? Nem volt szükségünk drága játékokra vagy elektronikai eszközökre. A barátokkal együtt töltött idő, a bújócska, a fogócska és a házilag készített kincskereső játékok tették különlegessé a napokat.

Egyik nyáron a szomszéd gyerekekkel építettünk egy „tábort” az udvar végében. Mindenki hozott valamit otthonról: takarókat, párnákat, régi edényeket. Egyszer, miközben főztünk „levest” fűből és kavicsokból, az egyik barátunk véletlenül ráült egy hangyabolyra. Hogy nevettünk, mikor ugrálva próbált megszabadulni a kis fekete hangyáktól...

A játszóterek nem voltak "kipárnázva", néha nagyot estünk és meg is sérültünk, de idővel megtanultunk vigyázni magunkra.


A környék felfedezése

A biciklizés volt a legnagyobb szabadságunk. Nem volt GPS vagy mobiltelefon, csak a szülők intelmei, hogy ne menjünk túl messzire. Mégis, a környék minden zegét-zugát ismertük.

Egy alkalommal a nagymamám elkísért a közeli erdőbe, ahol gyerekkorában ő is játszott. Megmutatta a kedvenc fáját, ahol egyszer eltévedt, és csak a madarak énekére talált vissza az ösvényre. Azóta minden évben, amikor meglátogattam, újra elmentünk arra a helyre, és együtt hallgattuk a madarakat.


Egyszerű játékok, nagy örömök

Nem voltak bonyolult játékok vagy videójátékok.

Egy labda, egy ugrókötél vagy egy marék kréta elég volt ahhoz, hogy órákig lekössön minket. A közös játékok és versenyek erősítették a barátságokat és a közösségi érzést.

Virágból fontunk egymásnak koszorút és királylányok voltunk.

Egyszer, amikor a barátaimmal „fociztunk” egy régi teniszlabdával, a labda valahogy beesett a szomszéd idős nénike kertjébe. Persze, előbb-utóbb mindig ez lett a vége. Félve kúsztunk át a kerítésen, hogy visszaszerezzük. A néni észrevett minket, és azt mondta, hogy ha már ott vagyunk, segítsünk neki a kertben. Így hát egy órán keresztül gyomláltunk és locsoltunk, de cserébe finom házi süteményt kaptunk.


Családi esték és tanulságos történetek

A családi esték különlegesek voltak. A vacsorák után gyakran összegyűltünk a nappaliban, és hallgattuk a szüleink és nagyszüleink történeteit a saját gyerekkorukról. Ezek a történetek nemcsak szórakoztattak, hanem tanítottak is minket.

Egy hideg téli estén nagypapám a kandalló mellett mesélt arról, hogyan küzdött meg a hideggel gyerekkorában, amikor még nem volt központi fűtés. Mesélt a szüleiről, akik minden este együtt énekeltek a kályha mellett. Az egyik dal annyira megérintett, hogy azóta is, ha hallom, az ő emléke jut eszembe, és könny szökik a szemembe.


Iskola és a táborok

Az iskolai évek is mások voltak. Nem volt internet, így a házi feladatokat könyvek és enciklopédiák segítségével oldottuk meg. Az osztálytermekben a tanárok sokszor kreatív módszerekkel tanítottak, és az iskolai kirándulások mindig nagy kalandnak számítottak.

Sosem felejtem az erdei iskolákat, az esti tábortüzet, a végtelen hosszúnak tűnő kirándulásokat, ahol olyan nagynak éreztük magunkat, amiért sajátmagunknak vehettünk fagyit a zsebpénzünkből.

Takarodó környékén minden este izgatottan vártuk a tanárunk érkezését a képeslapokkal, és reménykedtünk, hogy mi is kapunk egy levelet a szüleinktől. Amikor tényleg kaptunk, hiába volt benne csak pár sor, végtelen boldogságot éreztünk, hogy üzentek nekünk a szüleink.


Kommunikáció a mobiltelefonok nélkül

Manapság nehéz elképzelni az életet mobiltelefonok nélkül, de régen a kommunikáció egészen másképp működött. Akkoriban nem voltunk mindig elérhetők, és mégis, valahogy mindig megtaláltuk a módját, hogy kapcsolatban maradjunk.

Ha nem voltunk otthon, a legközelebbi telefonfülke volt a kapcsolatunk a világgal. Emlékszel, amikor aprópénzzel felszerelkezve siettünk a fülkéhez, hogy hazatelefonáljunk? Néha hosszú sorok kígyóztak a telefonfülkék előtt, különösen egy-egy fontos esemény után vagy vihar idején, amikor mindenki egyszerre akart hírt adni magáról.

A baráti találkozókat előre megbeszéltük, és szinte soha nem késtünk el. Ha azt mondtuk, hogy „találkozunk délután háromkor a játszótéren”, akkor ott is voltunk. Nem volt lehetőségünk útközben módosítani a terveket, így megtanultunk pontosnak lenni és bízni abban, hogy a többiek is pontosak lesznek.


A levélírás varázsa

Nem szabad elfelejteni a levélírás jelentőségét sem. Sokunknak voltak távol élő rokonai vagy barátai, akikkel levelezés útján tartottuk a kapcsolatot. A kézzel írott levelek különlegesek voltak, mert időt és figyelmet szenteltünk rájuk, és mindig izgatottan vártuk a választ.

Gyűjtöttük a különleges bélyegeket és levélpapírokat, és természetesen minden levelet és képeslapot eltettünk a fiókunk mélyére, amit kaptunk.

A telefonok és az azonnali kommunikáció hiánya ellenére azonban az emberek megtalálták a módját, hogy kapcsolatban maradjanak. A találkozók, a beszélgetések és a levelezés mind-mind erősítették a közösségi és családi kötelékeket, és ezek az emlékek ma is melegséggel töltik el a szívünket.

A régi idők gyermekkorának emlékei mindig különleges helyet foglalnak el a szívünkben. Az egyszerűség, a közösség és a család fontossága azok az értékek, amelyeket magunkkal hoztunk, és amelyekre ma is szívesen emlékezünk. Ezek az érzések mindig is mosolyt fognak csalni az arcunkra és melegséget hoznak a szívünkbe, bármennyire is változik meg a világ körülöttünk.

Indexkép: Fortepan / Szalay Béla

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja