SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 tipp magas fűtésszámla ellen

Családinet [cikkei] - 2010-10-27
Ha lemondunk a 23 fokról a lakásunkban, akkor fokonként 6%-os energia-megtakarítást érhetünk el, ami 20 fok esetén már 18%-ot jelent. Ugye nem mindegy? Olvasd el tanácsainkat, melyek segítségével csökkenthetjük a fűtési kiadásainkat!
10 tipp magas fűtésszámla ellen

Így lehet spórolni a fűtés költségein


Spóroljunk fázás nélkül!

Az épületek többségében túlfűtöttek a helyiségek, mert a többlakásos házakban még a szomszédok is rásegítenek. Ha otthon megfelelően felöltözünk, és vastag takaró alatt alszunk, akkor, nem lesz gond. Nappal elég 20 fok, éjszakára pedig 15 fok, de ha fázósak vagyunk, 3 fok különbség is elég.


Ne engedjük, hogy megszökjön a meleg!

Esténként eresszük le a redőnyöket hézagmentesre, vagy húzzuk össze a sötétítőfüggönyöket! Csukjuk be a szobák ajtaját, mert a meleg gyorsan eltávozik a hűvösebb helyiségek felé (pl. folyosó, pince).


Szigeteljünk!

A régebbi épületekben még konvektorokkal fűtenek, itt a falon keresztül távozik a hő egy része. Ezt olyan hungarocellből és alumíniumból készült szigetelő lapokkal csökkenthetjük, melyeket csak fel kell ragasztani a fűtőtest mögé. Érdemes bevonni műanyag szigetelőanyaggal, ún. csőhéjjal a kazánból kiinduló szabadon futó fűtéscsöveket is.


Fontos a helyes szellőztetés is!

Ne hagyjuk órákig nyitva a bukó ablakot, inkább szellőztessünk naponta 3-4-szer, alkalmanként 5-10 percig. Ilyenkor át is tudjuk csapatni a lakást huzattal, és így gyorsabban és hatékonyabban cserélődik az elhasznált levegő.


Ne hagyjuk teljesen kihűlni a falakat!

Ha huzamosabb ideig nem vagyunk otthon, akkor is menjen a fűtés, de egészen alacsony hőmérsékletre állítva. A teljesen kihűlt falakat sokkal nagyobb energiával lehet felmelegíteni, mintha állandóan melegen tartjuk a szobákat.


Vegyük alacsonyabbra a melegvíz hőmérsékletét!

A melegvíz hőmérsékletét is érdemes csökkenteni, 60 fok tökéletesen megfelel. Éjszakára pedig - ha olyan a kazán -, le is lehet állítani a vízmelegítést a fűtéssel együtt.


Fűthetünk a hűtőszekrénnyel is!

Minden hűtőszekrény meleget termel. Ha a szokásosnál néhány cm-rel távolabb húzzuk a faltól, ez az energia is hasznosul, mert így a felmelegített levegő keringeni tud.


A fűtőtesteknek is szükségük van a szellőzésre!

Működési elvük szerint a fűtőtestek alul beszívják a hideg levegőt, és felül átmelegítve adják ki. Ez a hatás nem érvényesül, ha a fűtőtestet letakarjuk pl. egy nedves ruhával, vagy elfedjük mondjuk egy vastag függönnyel. Semmi esetre se állítsunk bútorokat vagy növényt elé!


Rendszeresen légtelenítsünk!

Ha bugyborékolást hallunk, az annak a jele, hogy levegős a fűtésrendszer, melyet légteleníteni kell: Először nyissuk ki teljesen a fűtőtestet, majd lazítsuk meg franciakulccsal kissé a légtelenítő szelepet, és tartsunk alá egy edényt, hogy fel tudjuk fogni a vizet. Először a levegő távozik sisteregve, azután megjelenik a fűtésrendszerben keringő, elszínesedett víz. Amikor már nem csak csepeg, hanem folyik is, akkor záruk el a szelepet.
A nyár folyamán csökkenhet a víz mennyisége a fűtéscsövekben, ezért előfordulhat, hogy a fűtési szezon kezdetekor utána kell töltenünk.


Automatizáljuk a fűtést!

Az egyszerűbb kazánok csak éjszakára állítják le a fűtést, ellenben az igényesebb kivitelűek fejlett automatikával rendelkeznek, menüből programozhatóak. Beállítható, mely időpontokban menjen a fűtés és mikor nem, illetve nappalra takarékos üzemmódra lehet állítani őket. Javasolt a szakaszos fűtés.

Lássunk egy javaslatot a fűtés programozására vagy kézi állítására:

5:30-kor, fél órával a rendszeres felkelés időpontja előtt bekapcsol, 7:30-kor munkába induláskor leáll. 16:00-kor beindul, hogy mire 17 órára hazaérkeztek, kellemesen meleg legyen. 22:30-kor éjszakai üzemmódra áll a rendszer: hűvösebb szobában különben is jobban alszunk.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
A szerkesztő ajánlja