SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Itt az ideje kovászolni!

Talán Katalin [cikkei] - 2012-07-05
A hideg kovi ubi, vagy a leve, a meleg nyár elengedhetetlen eleme. Hidegen magában, vagy egy kis pörkölthöz, hideg pecsenyezsíros kenyérhez? De meghámozva igazi csemege, akár a bécsi krumpli saláta tetején is.
Itt az ideje kovászolni!

A klasszikus változat

Hozzávalók:

  • Nagy ötliteres befőttes üveg,
  • 3 kg kovászolni való uborka (lehetőleg egyformák, és nagyon frissek legyenek),
  • 1 nagy csokor, lehetőleg keményszárú kapor,
  • só,
  • száraz kenyér.

Forralunk kb. 3 liter vizet és literenként egy evőkanál sót teszünk bele, az uborkák végét levágjuk és a kést beleszúrva felhasítjuk az uborkákat úgy, hogy ne vágjuk végig, ez azért kell, hogy ne maradjon nyers a belseje. Az üveg aljára a megmosott kapor felét tesszük, katonás sorba, szorosan állítsuk bele az uborkákat, majd az üveg tetejére a kapor másik felét, ez le is szorítja kemény szárával az uborkákat, ha nem ilyen a kaprunk, tegyünk faspatulát, hogy leszorítsuk. Megromlik, ha feljön a folyadék fölé. Tegyük rá a szikkadt kenyeret, lehetőleg igazi, jó kenyér végét. Majd forrón és óvatosan öntsük rá a vizet. Tegyük ki a napra, érdemes alá egy kis fém tálcát, vagy tálkát rakni, mert amikor megforr, kifuthat az üvegből és takaríthatunk, a fém pedig segít melegíteni is. Fedjük le az üveg tetejét, de ne szorosan.
Melegtől függően 4-6 nap és kész! Tegyük át egy másik edénybe ügyelve, hogy most már ne kerüljön morzsa a tálba és szűrjük át a levet és öntsük rá, hagyjuk jól lehűlni! Ha egy kis tüllzacskóba tesszük a kenyeret, egy mozdulattal levehetjük róla. Ha nagy meleg van, nem szabad egész nap a napon hagyni, mert megfő, ilyenkor 4-5 óra elég, akkor tegyük árnyékba, mert ott is dolgozik már a tejsavas erjedésünk, a tűző napon akár 50 fok felé is mehet, ami már nem segíti az erjedést. Éjszakára érdemes betenni, hogy ne hűljön le nagyon.
Én szoktam fűszerezni is, ilyenkor dobok 2-3 gerezd fokhagymát az aljára, majd 10-15 szem fekete borsot, 2-3 babérlevelet. De lehet egy kevés mustármagot, vagy koriander magot keveset, mert erős ízű, vagy borsikafűvet (csombor) is.


Sváb kovászos

Annyiban különbözik az elkészítése a hagyományostól, hogy a kenyér helyett öreg krumplit használunk, nagyobb a keményítő tartalma, erre a célra az újkrumpli nem jó.

Minden úgy csinálunk, mint a másiknál kivéve, hogy alulra kerül egy öklömnyi tisztított, karikára vágott, nyers krumpli, majd a tetejére is teszünk egyet! A többi ugyanaz! Szerintem ennek a leve tisztább és selymesebb!


Kovászos télire

Majdnem ugyan úgy készül, mint a klasszikus, csak nem teszünk rá kenyeret, amikor összekészítettük az üveget, meleg helyre tegyük, de ne a napra, sőt éjszaka se hagyjuk lehűlni, ha kell, tegyük meleg vízbe, hogy egyenletes legyen a hőmérséklete. 8 – 10 nap kell, hogy megérjen. Tiszta üvegbe téve, átszűrve, hideg helyen hónapokig eláll.


Remek kovászolt káposzta

Hozzávalók:

  • Ötliteres üveg
  • 3–3,5 kg vékony szálakra vágott fejeskáposzta,
  • kb. 6 evőkanál só,
  • egész fekete bors,
  • babérlevél,
  • piros hegyes paprika,
  • száraz kenyér

Ha a piacon gyalult káposztát veszünk, megkönnyíthetjük a dolgunkat. Tegyünk pár szem borsot az üveg aljára, majd egy-két babérlevelet és a káposzta egyötödét, egy evőkanál sóval megszórjuk, és kézzel megnyomkodjuk, majd jön az újabb réteg, ide beleteszünk egy–egy piros paprikát is. Tehát jöhet a bors, babérlevél, paprika, káposzta, só a tetejére, majd újra fűszerek, káposzta és mindig nagyon erősen nyomkodjuk le a rétegeket, ahogy rakodjuk, egyszer csak levet kezd ereszteni!  Az utolsó réteg tetejére só kerül, és most már próbáljuk addig nyomkodni, amíg a lé majd ellepi, aztán a száraz kenyeret. Ha friss volt a káposzta, már annyi levünk van, hogy ellepi, de ha mégsem, akkor felforralt langyos vízzel egészítsük ki, mivel a kenyér is felszívja a folyadékot. Napon, lefedve, kb. 8 - 10  nap alatt megkovászolódik!
Hidegen nagyon jó savanyúság, de elkészíthetjük vele mindazokat az ételeket, amit savanyú káposztából készítenénk. Kicsit lágyabb íze lesz, sőt még el is dicsekedhetünk vele, hogy saját savanyítás!


Még egy recept a végére a kovászos uborka leves, én így készítem:

4 nagyobb kovászos uborka, kockára vágva, kb. 20 cm hosszúságú kígyóuborka kockázva, fél liter kovászos lé, fél liter, hideg zöldségleves (lehet kockából is), turmixoljuk, ebbe keverünk egy nagy kefírt ( 4 dl), ha sűrű, zöldségleves levével hígítjuk.
Friss kaporral megszórjuk és a tetejére, ropogósra sült bacont adunk. Jól behűtve adjuk ezt a levest!

Mindenkinek egészségére!


Kapcsolódó cikkek:
Receptek Levendula felhasználásával
Szezonja van: a meggy!
A lekvárok lekvárja: a baracklekvár

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja