SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Receptek Levendula felhasználásával

Talán Katalin [cikkei] - 2012-06-27
Itt a levendula szezonja, mindenki begyűjtötte a kellő mennyiséget, sorra készülnek a kis levendulás zsákocskák a molyok ellen. De most arra gondoltam, együnk is belőle, bizony!
Receptek Levendula felhasználásával

Levendula tea, levendula szirup, levendulás muffin, levendulás rebarbara lekvár, levendulás cukor

Levendula tea

 

  • 1 evőkanálnyi szárított levendula virágot 1 liter forró vízzel leforrázzuk,
  • 15 percig lefedve állni hagyjuk, mézzel, citrommal ízesítve, esetleg behűtve tálaljuk, nyugtató hatású
     

Levendula szirup
 

  • 4 dkg szárított levendula virágot, (csak a lila virágszirom kell bele) 1 kg cukorral és 1 liter vízzel felforraljuk 1 percig, majd lefedve 20 percig állni hagyjuk.
  • Leszűrjük a főzetet és tiszta, kis üvegekbe töltve, hűtőben tároljuk.
  • Fogyasztani lehet szörpnek, citrommal, vagy vanília fagylalton öntetként, avagy a közkedvelt macaron töltelékként, vajas krémben.
  • A szirup felébe tehetünk zselatint, és a levendula zselé is jól mutat a fagylalton, de csirkemájpástétom, lilahagyma lekvárral és levendula zselével, barhesszel mindent visz!
     

Levendulás rebarbara lekvár
 

  • 2 kg tisztított rebarbarát kis darabokba vágva, 3 db nagyobb almát, tisztítva, kockára vágva, 1 citrom levét,  30 – 35 dkg cukrot felfőzünk, rövid ideig forraljuk, majd a tűzről lehúzva beletesszük a kocsonyásító anyagot, elkeverjük, 1 dl-nyi levendula szirupot hozzáadva, melegen üvegbe tesszük, lezárjuk.
  • Szárazdunsztban hagyjuk hűlni.
     

Levendulás muffin (12 db lesz belőle)
 

  • 13 dkg finom lisztet 1 teáskanál sütőporral keverőtálba teszünk, hozzáadunk 13 dkg nagyon puha vajat, 13 dkg levendulás porcukrot, 2 egész tojást (szobahőmérsékletű legyen, ne a hűtőből), pici sót és robotgéppel keverjük össze simára, hogy folyós legyen, 5-6 evőkanál tejet is adjunk hozzá!
  • Papírkapszlival bélelt muffin tepsiben tesszük és 200 C-fokra melegített sütőben (gáz 6-os fokozat kb.) 20 percig sütjük, ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  • Rácsra rakott, kihűlt muffinokra 30 dkg átszitált porcukrot 1 evőkanál citromlével és  kb. fél evőkanálnyi tojásfehérjével készített mázzal vonjuk be (de lehet, készen vett mázat is használni), és szórjunk rá szárított levendula szirmot, de csak egész keveset, vagy színezzük lilára a cukormázat és akkor hagyjuk el a szirmokat.
     

Mindenkinek egészségére!

Fotó: Limbo Poet - Lavender Blue
 

 

Kapcsolódó cikkek:
Itt az ideje kovászolni!
Szezonja van: a meggy!
A lekvárok lekvárja: a baracklekvár

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja