SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tavasz hírnöke a csodás medvehagyma

Talán Katalin [cikkei] - 2013-04-25
Ezerarcú csodanövénynek mondható, a tavasz hírnöke. Íze egyszerre hasonlít a fokhagymára és a snidlingre egyaránt. Minden olyan ételbe tehetjük, amibe egyébként is hagymát tennénk.
A tavasz hírnöke a csodás medvehagyma

Főleg nyersen fogyasztva hatásos, de eltehetjük későbbre fagyasztóba, blansírozva, zacskózva, vagy olajban pestonak, így az év többi napján is élvezhetjük.

Hatóanyagai a vérnyomásnak, a koleszterinszint csökkentésnek és az emésztésnek egyaránt jót tesznek. Kutatások bizonyították, hogy tízszer erősebb hatóanyaggal rendelkezik, mint a fokhagyma, viszont fogyasztása után nem illatozunk. Ha mégis erősnek éreznénk a magunkból kiáradó hagymaszagot, rágcsáljunk el egy pár szál nyers petrezselymet, vagy 3-4 szem kávét.

Tehetjük körözöttbe, simán túróba, rántottába, vagy akár vajas kenyérre is, de nyers, kevert salátákba mindenképp ajánlom.

Medvehagymás finomságok:

  • Egy nagy csokor összevágott medvehagyma levelet összemixelünk fél dl oliva olajjal, egy mokkáskanál sóval, 3 evőkanál őrölt mandulával és egy csokor petrezselyemmel. Ez egy pesto alap, amit 2 evőkanál reszelt parmezánnal dúsíthatunk. Egyszerűen a kifőtt spagetti tésztára tesszük, egy kis sajttal megszórva fogyasztjuk!
  • 1 nagy duci póréhagymát felkarikázunk, egy vöröshagymát felszeletelünk (együtt kb. fél kilóra jöjjön ki), és 5 dkg vajon megpároljuk őket. Amikor már majdnem puhák, szórjuk le 1 evőkanál liszttel, kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel 1 liter húslevessel (ha nincs, lehetőleg bio húsleveskocka levével), vagy vízzel. Kicsit sózzuk, erőteljesebben borsozzuk, majd egy nagy csokor medvehagymát aprítunk bele, és ezt forraljuk kb. 5 percig. Rozskenyeret vagy más barna típusú kenyeret pirítunk hozzá, felkockázzuk, tányérba tesszük, megszórjuk aromás reszelt sajttal (parmezán, ementáli stb.), majd a forró levest rámerjük.
  • 1,2 kg tisztított burgonyát fél centis karikára vágunk, nem túl magas falú tűzálló edényt vastagon kivajazunk, kirakjuk egysorosan a burgonyaszeletekkel úgy, hogy félig fedjék egymást a karikák. Sózzuk, meghintjük őrölt fehérborssal, majd egy nagy adag apróra vágott medvehagyma levéllel. Ízlés szerinti tejszín, tej keverékével - ami minimum 6 dl legyen -, öntsük le, és 180 fokos, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Remek köret, de salátával főételként is megállja a helyét!

Medvehagymás pékáru:

Hozzávalók:

  • 1,5 kg finomliszt
  • 1 db tojás és egy tojás sárgája
  • 1,5 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • egy csokor medvehagyma

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet, egész tojást, cukrot, sót a tálba dagasztógéppel vagy kézzel kidagasztjuk. Ezután nedves konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, kiöntjük a tésztát egy finoman lisztezett gyúródeszkára, és kb. 1,5 cm vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk vastagon az apróra vágott medvehagymával.
Feltekerjük, mint egy bejglit, és vajazott kuglóf vagy tortaformába tekerjük a rudat, végeit megnyomkodjuk, összeigazítjuk. Így a formában ismét újrakelesztjük, ha megkelt még lekenjük tojással, és 170 – 180 fokos, előmelegített sütőben 35 – 40 percig sütjük. A rácson hagyjuk kihülni, hogy alulról is kipárologjon.
Kenyér helyett is nagyon finom!


Fotó: Zeppelin / Bärlauch im Deister

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja