Görögös ételek - tavaszra
Gyros
Hozzávalók:
-
500 gramm fele arányban borjú, fele arányban pulykahúst (négy személyre)
-
Gyros, vagy görögös fűszerkeverék
-
Joghurt
-
Tejföl
-
Fokhagyma
-
Só
A felszeletelt húst szórjuk be a készen kapható gyros-fűszerkeverékkel, és hagyjuk másnapig pihenni, hogy puhuljon és átvegye a fűszerek izét. Serpenyőben süssük ki, majd vágjuk vékony csíkokra. Pitában tálaljuk, soronként váltva a gyrost és a kockára vágott paradicsomból, uborkából és szeletelt hagymából készített salátával. A tetejére joghurtból, tejfölből és fokhagymából, sóból öntetet készítünk.
Juhsajttal töltött paprika
Hozzávalók:
-
4 nagy piros paprika,
-
20 dkg Feta sajt,
-
2 tojás, 1 csomag petrezselyemzöld,
-
feketebors,
-
6 evőkanál olivaolaj,
-
2 evőkanál borecet
A paprikákat megmossuk és egy hosszanti vágással megnyitjuk. A paprikákat óvatosan kimagozzuk és kiöblítjük. Sós vizet forralunk és a paprikákat 10 percig előfőzzük, hideg vízzel leöblítjük és eltávolítjuk a héját.
A fetát egy tálban villával összenyomkodjuk, belekeverünk két felvert tojást. A petrezselyemzöldet megmossuk, leszárítjuk, apróra vágjuk és a felét egy csipetnyi borssal a sajthoz keverjük. Ezzel töltjük meg a paprikákat. Egy serpenyőben olivaolajat közepes hőfokra hevítünk és a paprikákat abban forgatva tíz percig sütjük. A paprikákat egy tányérra helyezzük, meglocsoljuk az ecettel és díszítjük a maradék petrezselyemzölddel.
Sült padlizsán
-
4 padlizsán,
-
olívaolaj,
-
só
A padlizsánokat megmossuk, felszeleteljük és megszórjuk a sóval. Fél órán át állni hagyjuk. Ekkor tiszta vízben megmossuk, hogy a keserű anyagok eltávozzanak róla. Papírtörlővel leitatjuk a maradék nedvességet és lisztbe forgatjuk. Forró olajban kisütjük.
Hidegen, vagy melegen is tálalható, köretként, vagy önmagában fogyasztva is remek étel.
Görög gyümölcsleves
Hozzávalók:
Fagyasztott gyümölcs vegyesen 60 dkg,
1 citrom,
9 dl 100 %-os narancslé,
1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor,
10 dkg porcukor,
fél csomag vaníliáscukor,
2 dl tejszín.
A citromot alaposan meghámozzuk, a húsát kockákra vágjuk és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukrokkal, a likőrrel és a borral összekeverjük és lefedve egy órára a hűtőbe tesszük. A gyümölcsöt összekeverjük a narancslével, három dl vízzel és a tejszínnel. További egy órára a hűtőbe tesszük, majd jéghidegen tálaljuk. Előételként és desszertként is megállja a helyét.
Görög húsgombócok
Hozzávalók:
-
1 kg darált marhahús,
-
2 fej apróra vágott hagyma,
-
2 tojás,
-
2-3 szelet kenyér,
-
2 ek apróra vágott petrezselyemzöld,
-
1 gerezd fokhagyma,
-
só, bors,
-
a sütéshez olaj,
-
kevés liszt.
Egy keverőedénybe beletesszük a darált húst, a hagymát, a fokhagymát, a tojásokat és a petrezselyemzöldet. A kenyeret beáztatjuk, majd és belemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót és a borsot, majd alaposan összekeverjük. Kis gombócokat formálunk belőle és kb. 1-2 cm vastagságúra kilapítjuk. Lisztbe forgatjuk, majd forró olajban mindkét oldalát kisütjük.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: