Pizza varázs
A pizza alapja a tészta. Egy egyszerű alaprecept segítségével elkészíthető, s később ízlés szerint változtatható zöldfűszerek, vagy más ízesítőanyagok hozzáadásával.
Hozzávalók:
-
50 dkg Liszt
-
1 dkg Friss élesztő
-
1,5 - 2dl tej
-
egy púpos teáskanál kristálycukor
-
Langyos víz
-
Só
-
Olivaolaj (extraszűz)
Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sót. A tejet, melybe előzőleg beletettük a cukrot, langyosítsuk meg, majd morzsoljuk bele az élesztő felét. A liszthez öntsünk fél pohár langyos vizet, s dolgozzuk el. Adjuk hozzá az élesztőt, majd keverjük tovább. Szükség szerint adhatunk még hozzá egy kevés lisztet, vagy vizet. Keverjünk bele 1-2 teáskanál olívaolajat, majd kelesszük meg, kb. háromnegyed óra alatt. Ha a tészta megkelt, gyúrjuk át még egyszer.
Válasszuk annyi darabba, amennyi pizzát szeretnénk sütni. A darabokat belisztezett nyújtódeszkán 2-3 cm vastagra, kör alakúra nyújtjuk. Helyezzük tepsibe vagy sütőlemezre, majd a széleit hajtsuk vissza. A visszahajtás alá szórhatunk reszelt sajtot, vagy zöldfűszereket, így a gyermekek is szívesebben fogyasztják a feltét nélküli részt.
Feltétek
A feltétek végtelen számban előállíthatók, ki-ki ízlése szerint eheti sósan, vagy akár édesen.
Klasszikus feltét.
A tésztára öntsünk zöldfűszerekkel, sóval ízesített paradicsomszósz (készíthetjük házi, befőzött paradicsomból, vagy bolti konzervből is). Kockázzunk fel gépsonkát, vagy más, sovány sonkából készült felvágottat. A tetejét szórjuk meg sajttal, vagy karikázzunk rá mozarellát. Néhány perc alatt (míg a sajt megsül) elkészítjük a pizzát.
Sajtos feltét.
A boltban kapható, félkész mártások és sűrítmények nagy segítséget jelentenek a gyors főzésben. Készítsünk egyszerű sajtszószt, s főzzük meg az előzőleg csíkokra vágott csirkemellet. Az elősütött tésztát kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal, majd öntsük rá a csirkével összekevert sajtszószt. A tetejére reszeljünk parmezánt, vagy más, keményebb sajtot. Néhány perc alatt készre sütjük.
Gyümölcsös feltét.
Ennél a feltétnél egyedül a gyümölcsök kiválasztására kell figyelnünk. Használjunk olaszos, mediterrán gyümölcsöket; ananászt, narancsot, de akár a hazai eperrel is kipróbálhatjuk. A tésztát vékony rétegben kenjük meg zöldfűszerekkel, kevés sóval ízesített paradicsomszósszal. Szórjuk meg az apróra kockázott gyümölcsökkel, majd vastagon reszeljünk rá sajtot. Néhány perc alatt megsüthetjük, s a vegetariánusok is szívesen fogyasztják. Aki nem zöldség párti, hozzáadhat egy kevés kockára vágott sonkát.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: