SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

World Sleep Week - Alvás Világhete (2009. március 20 - 29.)

Családinet [cikkei] - 2009-03-23
Nemzetközi becslések szerint a fejlett országokban a lakosság mintegy 30%-át érinthetik a különböző alvásbetegségek. Miért? Felmérést végeznek az Alvás Világhete alkalmából.
World Sleep Week - Alvás Világhete (2009. március 20 - 29.)

A legismertebb alvásproblémákban, mint az apnoében és az insomniában több száz millióan szenvednek, nem kevesebben horkolnak, amely  súlyos betegség tünete is lehet. A legfontosabb feladat a megoldáskeresés, illetve a megelőzés.  Előidézői a stressz, az elhízás, a túlzott munkamegterhelés és az egészségtelen szokások a leginkább okolható tényezők.

Ebben az évben első alkalommal került sor  hazánkban is az Alvás Világnapjához csatlakozásra. A tavaszi napéjegyenlőség napjához kötődően, és az  azt követő kilenc napig, azaz  a nyári időszámítás kezdetéig (2009. március 29-éig, az óraátállítás napjáig) szól az ALVÁS VILÁGHETE. Az idei esztendőben az alvás fontosságára és minőségére, valamint az alvással kapcsolatos közlekedésbiztonsági kérdésekre  hívják  fel a figyelmet.

A tapasztalatok szerint alig van olyan ember, akit az élete során ne érintett volna valamilyen alvászavar. Krónikussá válása esetén jelentős életminőség csökkentő tényezővé válhat, úgy a munkában mint a mindennapi életvitelben, súlyos következményekkel. A fejlődő alváskutatás egyre jobban feltárja a kiváltó okokat és a megfelelő terápiás megoldásokat. A fejlett országokban - így Magyarországon is - mindenekelőtt az életminőség változásának következtében - kevesebbet és rosszabbul alszunk. Számos betegség oka a rossz alvásban keresendő: megelőzésük, gyógyításuk nemcsak személyes, hanem gazdasági érdek is.

Az alvás minősége kiemelkedő szerepet játszik a közérzetünkben, a munkavégzésünkben. Figyelmeztető adat: a súlyos, gyakran halálos kimenetelű közlekedési balesetek jelentős részében van valamilyen szerepe az alvászavarnak. A hazai közúti közlekedési balesetek 10 %-a a fáradtság illetve elalvás miatt történik, a halálos baleseteknél ez az arány közel 20 %. A haszongépjárművek okozta közlekedési balesetek 20-30 %-át okozza fáradtság, stressz, álmosság, illetőleg elalvás. A közlekedési hatóság és néhány megyei rendőrkapitányság - legutóbb a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság közreműködésével - szorgalmazza és végez már olyan kampányokat, melyek az elalvásos illetve az ebből következő fáradtságra visszavezethető figyelmetlenségekből bekövetkező balesetek megelőzésére hívja fel a figyelmet. Kívánatos lenne a hivatásos gépjárművezetők és mindenekelőtt a kiemelten nagy koncentrációt igénylő munkát végzők körében a folyamatos alvásminőség szűrés bevezetése.

Az alvás minősége a kor előrehaladtával romlik. Negyven év felett a korábban egyébként jól alvók körében is egyre gyakrabban előfordul: nehezebb elaludni, gyakoriak az éjszakai ébredések és  nehezebb a visszaalvás is. Az alvás hasznos ideje rövidül, jellemző a napközbeni szunyókálási igény. Ezek a tünetek nem jelentenek feltétlenül betegséget. Kóros alvászavarról vagy betegségről akkor beszélhetünk, ha több hónapon túl is fáradtan ébredünk, nem érezzük pihentetőnek az éjszakai alvást és esetleg "szenvedünk" az éjszakákon. Nem érdemes húzni az időt, hogy majd csak rendbe jön az alvásunk: az esetek többségében az öngyógyítás nem elég. Számos más tünet is utalhat alvászavarra, ezek megítélése és gyógyítása alvásszakorvos feladata.

Erre is irányul az Országos Alvásfelmérés, mely a közelmúltban indult és azt a célt szolgálja, hogy a benne résztvevők képet kapjanak az alvásszokásaikról. A vállalatok, intézmények dolgozói (ezidáig többek között: L'Oréal, Kossuth Kiadó, Országos Mentőszolgálat, Sanoma, Dimenzió Csoport) körében végzett felmérések első tapasztalata: rosszul alszunk. Az emberek többsége nem is tudja ezt, így a felmérés sokat segíthet olyan ismeretek megszerzésében, amelyek arra hívják fel a figyelmet: mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy jobban tudjunk aludni. A felméréshez kapcsolódás önkéntes: vállalatok, intézmények, munkahelyek, települések jelentkezését várják.


Az alvászavarok és az alvás-ébrenléti ciklus megváltozásának a vizsgálatával és gyógyításával foglalkozó orvoslás Magyarországon rövid múltra tekinthető vissza, jelenleg néhány alvásközpont köré szerveződve működik. Ezek tevékenysége nemzetközi összehasonlításban is példamutató, többségük akkreditált alváslaboratórium, vagyis megfelel az Európai Alvástársaságok és a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság magas színvonalú követelményeinek.
 
World Sleep Day Hungary
Magyar Alvástársaság
SomnoCenter Budapest/Benyovszky/Szeged
Országos Alvásfelmérés
Információ: PenPress Budapest
G. Németh György
T.: 786-30 45; 30/ 9 30-41-24
 
Partnerek: Benyovszky Orvosi Központ, Dimenzió Egészségpénztár, Országos Mentőszolgálat

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja