SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hull a szilva a fáról...

Singola Edit [cikkei] - 2008-10-03
Hazánkban a leggyakoribb gyümölcs, mert minden negyedik fa, szilva, mivel nagyon igénytelen növény, amely a rózsafélék családjába tartozik. Vidéken, az utcákon sétálva az árokpartot számtalan helyen szilvafa szegélyezi. Érdemes belőle csemegézni, mert nem csak finom, hanem értékes tápanyagokat rejt a kék köpeny alatt.
Hull a szilva a fáról...
A gyümölcs

A szilvatermesztés Görögországból, Szíriából, Törökországból ered. Magyarországon az egész országban elterjedt, több településnév is tanúskodik erről: Szilvásvárad, Szilvásszentmárton. Jelenleg leghíresebb a szatmári térség szilvája, valamint a szilvából készült termékek, mint a lekvár, pálinka, aszalvány.

A szilva legértékesebb alkotóeleme a kálium. Azt hinnénk, ez a kis elem, nem sok jelentőséggel bír a szervezetben, pedig nagyon is fontos. A kálium a szív megfelelő működéséhez elengedhetetlen, emellett a vérkeringéshez és vérképződéshez. Vasban ugyancsak gazdag a szilva, főleg a héja, tehát vérszegény kisgyerekek számára kifejezetten ajánlott. És ki ne hallott volna a szilva bélrendszerre gyakorolt kitűnő hatásáról. Székrekedésben szenvedők mentőszere a nyers szilva, az aszalt szilva és a szilvalekvár.
Az már valószínűleg kevésbé tudott, hogy a szilva jótékony a koleszterinre, nem utolsósorban a vesére, és még a vérnyomást is csökkenti, amellett, hogy kiváló vértisztító.

A lekvár

A szilvalekvár főzése nagy családi eseménynek számított nagyanyáink idejében, de számít ma is, ahol igazi hagyománya van a szilvatermesztésnek. Ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja, valamilyen formában mindenki kiveszi a részét a végtermék: az ízletes szilvalekvár elkészítési folyamatából. Szükség is van a segítő kézre, hiszen a lekvárt hosszú ideig kell főzni, kavargatni, jó felváltani egymást. Közben sok móka és beszélgetés zajlik a háttérben, sőt a falvak ma már közös szilvalekvárfőzést szerveznek, amelyeket programokkal színesítenek.



Felhasználása

A szilva felhasználási tárházának csak a háziasszony fantáziája szab határt. Sokféle húsos ételt készíthetünk vele, főként pulykát. Gyümölcsleves, kompót, befőtt, édességek és sütemények kiváló alapanyaga. Fagyasztva is tehetünk el belőle. Ne feledkezzünk meg a híres szilvapálinkáról sem.

Szimbolikája


A szilva Kínában nagy tiszteletnek örvend, mivel ez az első fa, amely tavasszal virágba borul. A szilvavirág megjelenése jelképezi a tavasz beköszöntét. Emellett a szilvavirág a nőiesség, a szépség szimbóluma is. Gyakran a szép lányok, asszonyok metaforájaként használatos.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja