SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kutatás a legnépszerűbb hazai játékokról

Családinet [cikkei] - 2013-12-06
Szakértői felmérés készült a magyar családok játszási szokásairól.
A Formatex elkészítette Jól játszó család című kutatását, mely a hazai családok játszási szokásait és legkedveltebb játéktípusait mutatja be. A felmérés célja, hogy támogassa a hasznos családi időtöltést, és ráirányítsa a figyelmet a gyermekek készségfejlesztése szempontjából fontos tevékenységekre.
Kutatás a legnépszerűbb hazai játékokról

A tanulmány több mint 400 szülő közreműködésével készült, összesen 668 gyerek szabadidős tevékenységeit felmérő interjú statisztikájával mutat rá a magyar családok játszási szokásaira és a legnépszerűbb játékokra. A kutatás feltárja, milyen típusú játékokkal mennyit játszanak a gyermekek, milyen társaságban telik a játékidő, illetve hogyan változnak a játszási szokások a gyermekek nemétől, korától és a testvérek számától függően. A kérdőív szakmaiságáért és az eredmények továbbgondolásáért az elismert gyerekpszichológus, Vásárhelyi Kriszta felel.

A felmérésből többek közt az is kiderül, hogy az építőjáték a legnépszerűbb játéktípus, mely 31-38%-ban teszi ki a szabadidős tevékenységeket, így egyaránt vezet a bölcsődés, az óvodás és a kisiskolás korosztály körében. Ez nagyon jó arány, mert az építőjátékok nemcsak a logikát, matematikai készségeket, finommotorikát fejlesztik, hanem a kreativitás fejlődését is elősegítik minden életkorban. A játék második legkedveltebb formája a babás, állatos szerepjáték, mely 15-28%-os gyakorisággal fordul elő a fent említett korcsoportoknál. A szerepjátékok szintén fontosak: a szociális szerepek gyakorlását teszik lehetővé, továbbá a mindennapos konfliktusok játékban való megjelenítése segít feloldani a belső konfliktusokat, szorongásokat. Ezek népszerűségét tinédzserkorban a számítógépes játékok váltják fel, mellyel párhuzamosan a szülők egyre kevesebb időt töltenek gyermekeikkel. Kiemelendő a mozgással járó, ügyességi játékok fontossága is, a fizikiai, lelki és szellemi egészség szemponjából. Sokan nem is gondolnák, hogy a sokféle mozgásforma akár a tanulási zavarok korrekciójában is segítség lehet, miközben stresszoldó hatásuk is jótékony.


Részlet a kutatásból: a legnépszerűbb az építőjáték

A számítógépes és videojátékokkal töltött idő korcsoportról korcsoportra haladva nő, azonban még tinédzserkorban is a legkevesebbet töltik ezzel a gyerekek a vizsgált kategóriák közül. „Úgy tűnik, a hagyományos játékok még mindig népszerűbbek – amennyiben a szülők tényleg valós válaszokat adtak és nem a szociálisan elvárt irányba ferdítették a válaszokat, hiszen sok helyen lehet szakértői érveket hallani a túl sok elektronikus játék ellen.” – fűzte hozzá Vásárhelyi Kriszta.

Hétköznapon egy, szabadnapokon több mint másfél órát töltenek a gyerekek átlagosan televízió előtt. Míg hétköznapokon az egykék 1 óra 20 percet nézik a különféle műsorokat, addig a testvérek között élő gyerekek 54 percet töltenek a képernyő előtt naponta. „Az egykék és testvérrel rendelkező gyerek tévézési szokásai közti különbség arra enged következtetni, hogy az unalom lehet az egyik háttértényező: akinek van testvére, akivel együtt játszhat, kevésbé igényli a tévénézést. A tévézés ellen egyébként több szakmai érv szól, ennek szabályozása pedig a szülők döntése kell, hogy legyen. Érdemes ezen elgondolkozni – még akkor is, ha szokszor úgy érezzük, szükség van erre az egyszerű bébiszitterre.” – mondta a gyerekpszichológus.

A kutatás azt is megvizsgálta, milyen gyakorisággal döntenek a gyermekek a szüleikkel közös játékról. „Fontos a szabad játék jelentősége, amiben a szülő elsődleges szerepe, hogy ezeket a játékokat megismertesse a gyerekével, majd biztosítsa számára a választás lehetőségét.” – fogalmazott Vásárhelyi Kriszta gyerekpszichológus. A felmérés szerint az esetek 60%-ában egyedül a gyermek választja ki a játék tartalmát, míg 40%-ban a szülővel közös döntés születik. Fontos, hogy a játék végén a tanulságokat is megbeszéljük. A kutatásban részt vevő szülők kétharmada tesz így, elősegítve ezzel gyermekeik érzelmi fejlődését.

A Formatex missziója, hogy tartalmasabbá és értékesebbé tegye a családok együtt töltött idejét: célja, hogy a kreatív fejlesztő játékok és a közös családi játék jelentőségének hangsúlyozásával hozzájáruljon a gyermekek szociális, intellektuális és érzelmi fejlődéséhez. A Jól játszó család című tanulmány is ezt a célt szolgálja, miközben számos érdekes adatot tár fel a vizsgált téma kapcsán. „A játékválasztásban nincsenek kizárólagos javaslatok: bármelyik játék jó lehet, főként, ha közösen játsszák, jókedvvel, türelemmel és örömmel. A gyerekek egészséges testi, lelki és szellemi fejlődéséhez változatos programokra van szükségük kortársaikkal, szüleikkel és egyedül is.” – fűzte hozzá a kutatáshoz Vásárhelyi Kriszta.

A kutatás elérhető az alábbi linken: http://formatex.hu/jol_jatszo_csalad.pdf

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
A szerkesztő ajánlja