SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életveszélyes játék terjed Debrecenben a fiatalok között: lefekszenek a sínekre, és úgy várják a vonatot

Németh Noémi [cikkei] - 2022-02-11
Életveszélyes szórakozást: a debreceni fiatalok a vasúti síneken rohangálnak a vonat előtt, miközben videókat készítenek egymásról. Az egyik felvételen az látszik, hogy az egyikük lefekszik a sínekre, és csak az utolsó pillanatban fut el a vonat elől.
Életveszélyes játék terjed Debrecenben a fiatalok között: lefekszenek a sínekre, és úgy várják a vonatot

Akár börtönbe is kerülhetnek

Pár hete tett közzé egy felvételt a rendőrség, amin az látszik, hogy egy csapat fiatal a debreceni vasúti pályán szórakozik a síneken. Egy részüket időközben azonosították, a többieket még keresik: vasúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt indítottak eljárást - tudta meg az ATV.

A mozdonyvezető gyakorlatilag tehetetlen ilyen helyzetben, hisz a vonat féktávja 2-300, de akár 400 méter is lehet. A reakcióidőt is hozzáadva mindehhez a tragédia már szinte elkerülhetetlen lenne, ha túl későn ugranának el a mozdony elől.

Bár tragédia nem történt, a fiatalok nem csak a saját, de mások testi épségét és életét is veszélyeztették, ezért a lapnak nyilatkozó ügyvéd úgy fogalmazott, hogy súlyos bűncselekményt követtek el. Ha bűnösségük bebizonyosodik, akár három évre is börtönbe kerülhetnek.


Őrült, életveszélyes kihívások terjedtek a kamaszok között az elmúlt években

2017-ben megdöbbentő "játék" terjedt a kamaszok között: a Kék bálna nevű, öngyilkosságra buzdító játék. Itt egy weboldalon keresztül ismerkedtek meg a tinikkel, a bizalmukba férkőztek, majd amikor már tudtak a gondjaikról, közölték velük, hogy egy megoldás van a problémáikra: az öngyilkosság. Sajnos sokan követték is a tanácsot: egyes becslések szerint csak Oroszországban több mint száz fiatal halálának állt a hátterében a Kék bálna, de további halálesetek történtek Lengyelországban, Romániában, Ukrajnában, Kazahsztánban és Kirgizisztánban is. 

De az utóbbi években sajnos nem ez volt az egyetlen életveszélyes "szórakozás" a kamaszok körében. Előfordult, hogy tömegesen tűntek el otthonról 48 órára, míg mások Tide mosókapszulát ettek egy őrült kihívás miatt.

Olyan videók is felkerültek az internetre, amin forró főzőlaphoz érintették a karjukat a tinik, mások pedig dezodort fújtak közvetlen közelről a bőrükre, másodfokú égési sérülést okozva ezzel maguknak.

Akadtak ugyan nem életveszélyes, ám nem kevésbé káros kihívások is: például amikor az volt a kamaszlányok célja, hogy kétszer körbeérje a derekukat a fülhallgató zsinórja, vagy amikor rejtélyes csomagokat rendeltek a netről, és kamerák előtt bontották ki a dobozt, amiben ijesztő dolgokat találtak.

Találkozhattunk azonban egy pozitív kihívással is, melyet Balatoni József, azaz Jocó bácsi indított útjára: a Zöld elefánt kihíváshoz tényleg érdemes csatlakozni!


Mit tehetsz szülőként, hogy megóvd gyermeked ezektől a veszélyektől?

Járj nyitott szemmel, és beszélgess sokat a gyermekeddel és más ismerős kamaszokkal, fiatalokkal is! Ők már ebbe születtek bele, így sokkal otthonosabban mozognak a közösségi oldalak világában, mint mi. Ezek az őrült kihívások pedig ezeken a platformokon terjednek a leggyorsabban, a hashtagek segítségével pillanatok alatt többszáz posztot találhatunk egy-egy témában. A legtöbb kamasz ráadásul nem szívesen engedi be szüleit a zárt világába, így nagyon résen kell lenni, hogy követni tudjuk, mi történik velük.

Nagyon fontos, hogy őszintén beszélgessünk ezekről a veszélyekről - de ne érezzék papolásnak, hisz azzal épp az ellenkező hatást érjük el. Győzd meg, hogy semmiképpen ne próbáljon ki olyan dolgot, amit egy ilyen kihívás keretein belül felkínálnak neki. Egyezzetek meg abban, hogy hozzád fordul és kérdez, mielőtt részt venne egy feladatban.

Ha megbízik benned és megosztja veled, hogy mit látott, akkor nagyon fontos, hogy te hogyan reagálsz. Ne szidd el rögtön, ne bántsd, hogy ilyen hülyeségeket néz, mert akkor egészen biztosan nem fordul hozzád legközelebb tanácsért. Ehelyett inkább beszéljétek meg, hogy miért szeretné kipróbálni, miért tetszik neki ez a feladat. Miután türelmesen végighallgattad, mondd el te is neki, hogy milyen veszélyeket látsz a kihívással kapcsolatban. Beszéljetek a következményekről, legyenek akár rövid, akár hosszútávúak egyaránt.

Fontos megbeszélni azt is, ha netán ő lenne a felbujtó: ha rávesz valakit bármilyen hülyeségre, és az illető megsérül, vagy komolyabb baj történik, tudnia kell, hogy az az ő lelkén fog száradni.

Telefonos lelki segély: ha úgy érzed, bajban vagy, keresd bátran az ingyenes telefonos lelki segélyszolgálatot a 116-123-os telefonszámon!

Indexkép: ATV

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja