SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Őssejtterápiával kezelték a Budapesti Állatkert idős gorilláját

Családinet [cikkei] - 2023-08-31
Őssejtterápiával kezelték a Budapesti Állatkert idős gorillája, Liesel ízületi gyulladását. A rendkívül ígéretes módszert a világon most először alkalmazták sikeresen egy emberszabású majomnál.
Őssejtterápiával kezelték a Budapesti Állatkert idős gorilláját

Nem mindennapi beavatkozásra kelült sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kert népszerű idős gorillája, Liesel ízületi gyulladásának kezelésére ugyanis őssejtterápiát alkalmaztak. A beavatkozást egy nemzetközi szakértő csapat végezte, az Állatkert, a Sheffieldi Egyetem és a Stem CellX együttműködése keretében.

Sós Endre elöl, Mark Wilkinson hátrébb, röntgen felvétel Liesel gorilláról
fotó: Vörös Eszter

Liesel, az öttagú budapesti gorillacsapat legidősebb egyede 1977 áprilisában született a Frankfurti Állatkertben, tehát már a 46. életévét is betöltötte. Ez meglehetősen magas kornak számít, olyannyira, hogy a természetben rendszerint nem is élnek ilyen sokáig a gorillák. A koros gorillahölgy 1989 óta él a Budapesti Állatkertben, ahol összesen három utódot nevelt fel sikeresen, és ma már tíz unokája is van. Életkorával összefüggésben kialakult ízületi gyulladása miatt egy ideje nehezen tudja használni a bal lábát, ami a járásban nehézségeket okoz neki. Az intézmény állatorvosai természetesen korábban is kezelték a problémát konzervatív módon, tehát gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítményekkel. Most azonban az egyik legkorszerűbb, élvonalbeli eljárással, őssejtterápiával igyekeznek Liesel életminőségét javítani.

Liesel gorilla
fotó: László Melinda

Egy nemzetközi szakértői csapat – amelynek vezetői dr. Sós Endre, az Állatkert főállatorvosa, illetve természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója, Mark Wilkinson professzor, az emberi ízületi gyulladások biológiájának és kezelésének nemzetközi hírű szakértője a Sheffieldi Egyetemen, valamint Kiss-Toth Endre, a Stem CellX alapítója – a közelmúltban átfogó felmérést végzett Liesel fő ízületeinek állapotáról. Ennek alapján történt a bal csípő és térd alapszöveti őssejtekkel való kezelése.

őssejt készítmény befecskendezése
fotó: Vörös Eszter

Az őssejteknek az ízületi gyulladás gyógykezelésére és a sérült porc regenerációra való felhasználása terén az elmúlt években számos állatfajnál értek el sikereket, például kutyákon és lovakon is, illetve az embereken végzett – egyelőre kisléptékű – klinikai vizsgálatok is ígéretesnek bizonyultak.

A Stem CellX szabadalmaztatott technológiát fejlesztett ki őssejt alapú termékek előállítására állatok ízületi gyulladásának terápiájához. Magát a céget is egy sikeres kutatási kísérlet nyomán hozták létre, amely ízületi gyulladásban szenvedő kutyák gyógykezelésére alapult. Kiss-Toth Endre, az Stem CellX alapítója és a Sheffieldi Egyetem professzora régóta együttműködik Mark Wilkinsonnal. A cég a közelmúltban megállapodást között a Fővárosi Állat- és Növénykerttel. Ez a megállapodás biztosítja, hogy a kezelést szükség esetén a kert lakói számára is hozzáférhetővé tegyék, valamint az itt szerzett klinikai tapasztalatokat felhasználva világszerte biztosíthassák az állatkertek számára.

Az őssejtterápiát gorilla, illetve emberszabású majom esetében most alkalmazták először a világon, s mivel a kezelés máris javulást hozott Liesel állapotában, az eset egyúttal nemzetközi szintű áttörést jelent a vadállatok orvoslásában. Az eljáráshoz használt mezenchimális őssejteket N'yaounda, a szintén Budapesten élő, fiatal nőstény gorilla zsírszövetéből vették egy 2022-bent történt kisebb beavatkozás során. A Stem CellX szakembercsoportja ezután tisztította és tenyésztette a sejteket, és olyan sejtszuszpenziót készítettek, amely mélyhűtött állapotban tárolható és a kezelés során injekcióban beadható.

Dr. Sós Endre, a Budapesti Állatkert főállatorvosa, egyúttal az Állatorvostudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, az állatkerti orvosi csapat vezetője elmondta:

„A modern állatkertek fejlett tenyésztési és állatorvosi gyakorlata sok faj, közöttük is kiváltképp az emberszabásúak életének meghosszabbodását eredményezi. Feladatunk a legjobb egészségügyi ellátás és a legjobb életminőség biztosítása az életkorral összefüggő betegségek ellenére. Az őssejtterápia remélhetőleg ezen a területen is új korszakot hoz.”

Mark Wilkinson professzor, a klinikai ortopédiai csapat vezetője így nyilatkozott:

„Örülök, hogy tagja lehetek ennek az úttörő kutatásnak, orvosi csapatnak, és lehetőségem nyílt kezelni Lieselt ízületi gyulladását. Remélhetőleg ez az új kutatási irány idővel a kezelés emberre történő alkalmazását is lehetővé teszi, amely valódi megoldást kínál az ízületi gyulladás okozta fájdalom és szenvedés orvoslására.”

Kiss-Toth Endre professzor, a Stem CellX alapítója hozzátette:

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek ennek a világméretű, első együttműködésnek, amely egyesíti a Stem CellX őssejt-technológiákban szerzett szakértelmét a Sheffieldi Egyetem ízületi porckopás kialakulása terén szerzett nemzetközi ismereteivel, így új kezelési lehetőséget kínálhatunk Liesel számára, hogy nyugdíjas éveiben életminőségét javíthassuk. Most visszafojtott lélegzettel követjük felépülését abban a reményben, hogy arthrosisal érintett térdízületei megerősödnek és észrevehető javulást tapasztalhatunk mozgásában.”


Állatkertben tovább élnek!

Nemcsak a gorillákra, hanem a legtöbb más állatra is igaz, hogy az állatkertekben élő egyedek a szakszerű gondoskodásnak köszönhetően általában magasabb életkort érnek meg, mint a vadonban élő fajtársaik, akiknek nap mint nap meg kell küzdeniük a túlélésért. Nemcsak az átlagos élettartam magasabb az állatkertekben, hanem például az utódok száma és életben maradási arányuk is. Ezért is jelent nagy segítséget a természetben megritkult fajok védelmében az állatkerti szaporítás, hiszen így lehet a leghamarabb megnövelni a kritikus szintre csökkent egyedszámot.

Az állatkerti állatok hosszabb élettartamából azonban az is következik, hogy az állatkerteknek fel kell készülniük az idős állatok speciális igényeire, illetve olyan, az életkorral összefüggő egészségügyi problémákra, amelyek a természetben azért ritkábbak, mert ott az állatok nem is élnek olyan sokáig, hogy ilyesmi egyáltalán kialakuljon.

Liesel, a 46 esztendős gorilla esetében az ízületi gyulladás egyértelműen az idős korral összefüggésben alakult ki. Az őssejtterápia alkalmazásával lényegében a legkorszerűbb, a nemzetközi élvonalat képviselő módszert vetették be a szakemberek a gorilla nagymama életminőségének javítására.

Nyitókép: László Melinda

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja