SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Valentin-nap

[cikkei] - 2004-01-29
Szent Valentin emlékére nevenapján világszerte megajándékozzák szeretteiket az emberek a szerelmesek napján. A legelterjedtebb történet szerint Valentin keresztény hite miatt II. Claudius börtönében sínylodött, s a börtönor leányának visszaadta a látását. Mielott 270. február 14-én kivégezték, a leánynak egy üzenetet küldött: "A Te Valentinod." Így vált ez az üzenet világszerte is ismertté
Valentin-nap
A Valentin-napi szokások az osi pogány templom áldási ceremóniákból alakultak ki. 496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február14-én ünnepeljék. Az angolok már 1446-ban ünnepelték ezt a napot. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A XIX. században már üdvözlokártyákat is küldtek egymásnak az emberek ezen a napon. Magyarországon 1990-ben éledt fel e nap megünneplése. Aki a legdrágább, aki legszebb... : százhúsz vers a szerelemrol / [vál. és szerk. Illés Lajos]. [Bp.] Kossuth, 1982. Arany és kék szavakkal : romániai magyar költok szerelmes versei / [vál. és szerk. Lisztóczky László]. Sepsiszentgyörgy Castrum, 1995. Édes keseruség : 23 szerelmes novella / vál. és szerk. Mukczi Ilona. Bukarest Kriterion, 1973. Égi és földi szerelem : változatok egy dallamra / [vál. és szerk. Illés Endre]. Bp. Szépirod. Kvk., 1969. Élhetetlen szerelmesek : huszadik századi elbeszélések / [vál. Borbás Mária]. [Bp.] Európa, 1984. Énekek éneke : a világirodalom szerelmes verseibol / [vál. és szerk. Vas István]. Bp. Európa, 1973. Halhatatlan szerelem : öt fejezet a szerelemrol : válogatás két ezer év szerelmes írásaiból / [vál., szöveggond., szerk. Vágó Zsuzsanna] ; [ford. Szabó Lorinc et al.]. Bp. Kassák, cop. 1983. Kálnoky László Szerenád : versek a szerelemrol : mufordítások. Bp. [Kozmosz], 1974. Kálnoky László Virágzó tuzek : versek a szerelemrol : mufordítások. Bp. Európa, 1970. A legszebb szerelmes versek / [ford. Babits Mihály et al.]. Bp. Laude, 1997. Magyar Erato / [vál. és sajtó alá rend., az utószót és a jegyzeteket írta Réz Pál]. Bp. Magveto, 1986. Nyári szerelem : huszadik századi szerelmes elbeszélések. Bp. Móra, 1965. Óhajtott szép kincsecském : szerelmes levelesláda / vál., szerk. Szathmáry Éva. Bp. Móra, 1988. Száz szerelmes sóhaj : három évtized európai költészetébol / vál. Baranyi Ferenc. Bp. K.u.k., 1996. .Száz szerelmes szonett / vál. Dáné Tibor. Kolozsvár : Napoca : Dacia : Bp. Európa, 1984. Szép szerelmes szavak / [vál. Banos János] ; [az utószót írta Baranyi Ferenc]. Bp. Népszava, 1988. Szerelem / összeáll. Réz Pál. [Bp.] Helikon, 1990. Szerelem / [szerk. és összeáll., a fotókat kész. Marosi László]. Bp. Táltos, 1989. Szerelmeink / [vál. Bohus Magda, Horgas Béla, Levendel Júlia]. [Bp.] Liget Muhely Alapítvány, 1992. Szerelmes ezüst kalendárium : háromszázhatvanöt költo három-százhatvanöt verse / [vál. Kormos István] ; [jegyz. Tótfalusi István]. Bp. Móra, 1967. Szerelmesek : elbeszélések / vál. és szerk. Fazekas László. Bp. 1975. Szeretni tehozzád szegodtem : 200 magyar szerelmes vers / [vál. Farkas Árpád]. [Bp.] Sziget, [1995.] Szívem : szerelmes versek a világ minden égtájáról / [vál. és szerk. Borbély Sándor]. Bp. Móra, 1993. Szívzuhogás : magyar költok szerelmes versei / [vál. és szerk. Rozsolay Zsuzsanna, Varga Lajos Márton]. Bp. Móra, 1988. cop. 1986. Új szerelmes kalendárium / [vál. Kormos István]. Bp. Kozmosz, 1965.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Lábszárból kivett ideggel mentették meg egy beteg látását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg lábszárából kivett 15 centiméteres ideget ültették be egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé, hogy a páciens visszanyerhesse a szaruhártya érzékelési funkcióját.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja