SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A csatlakozás után 5. - A vám

Török Monika [cikkei] - 2004-04-30
Május 1-én, Magyarország uniós csatlakozásának napján tényleges változások is életbe lépnek. Az unió területén belül a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak, megszűnik a vám az uniós termékekre, szabadabban vállalhatunk munkát, valamint a magyar vállalatok indulhatnak más tagállamok közbeszerzésein és viszont.
A csatlakozás után 5. - A vám

A május elsejétől hazánkban is érvényes közösségi vámrendszer sok újdonságot nem jelent a gazdálkodók számára - mivel az elmúlt években fokozatosan beépítették a hazai vámszabályozásba az uniós előírásokat -, ám a vámeljárások, főként a nagyszámú és gyakran változó jogszabály miatt, az eddiginél bonyolultabbá válnak.

Jelentős újdonságot elsősorban a közös kereskedelempolitika bevezetése fog jelenteni. Május elsejétől így hatályukat vesztik a hazánk és a nem EU-tagállamok között érvényes megállapodások, és helyükbe az ezektől eltérő előírásokat megfogalmazó EU-s kereskedelmi vagy társulási szerződések lépnek.

Május 1-jétől új vámárunyilatkozat-kiadó informatikai rendszer működik a vámhivatalokban. Ez integrálja az uniós és a magyar nemzeti vámszabályokat tartalmazó adatbázisokat.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozás után Magyarországnak is alkalmaznia kell az unió piacvédő, úgynevezett dömpingellenes vámszabályait. Ilyen vámokat körülbelül 80-100 termékkel szemben léptetett életbe az Unió. Az EU-ban ugyanakkor vannak időszakos vámmentesítések, amikor meghatározott termékekre az EU úgynevezett vámkontingenseket állapít meg. Tavaly az EU a csatlakozó tíz országtól 350-400 kérelmet kapott, ebből háromszázat hazánk nyújtott be. A benyújtottakból 15 kérelmet fogadott el Brüsszel, ebből 12 érkezett Magyarországról az unió központjába.

Forrás: www.magyarorszag.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja