SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A csatlakozás után 1. - Bankügyletek

Török Monika [cikkei] - 2004-04-30
Változások az uniós csatlakozás napjától


A csatlakozás után 1. - Bankügyletek

Május 1-én, Magyarország uniós csatlakozásának napján tényleges változások is életbe lépnek. Az unió területén belül a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak, megszűnik a vám az uniós termékekre, szabadabban vállalhatunk munkát, valamint a magyar vállalatok indulhatnak más tagállamok közbeszerzésein és viszont.
 
Az uniós csatlakozás napjától számtalan új törvény, kormány- és miniszteri rendelet, jogszabályi változás lép életbe. Ezekből válogattuk ki azokat, amelyek hatással lehetnek mindennapjainkra május 1-je után.

A négy szabadság elve alapján a személyek, szolgáltatások, a tőke és az áruk szabad mozgása immár a tíz országra is kiterjed, igaz, egyelőre néhány korlátozással, például a munkaerőpiacon. Az élet más területein azonban sokkal szabadabban mozoghatnak a magyar állampolgárok az unióban.

Szabadabb bankügyletek



Az európai uniós csatlakozást követően a magyar állampolgárok a 25 tagú Európai Unió bármely tagállamában kezdeményezhetnek bármilyen banki ügyletet - közölte dr. Istvánovics Éva, a Magyar Bankszövetség vezető jogtanácsosa. Ez a számlanyitástól a betételhelyezésen át egészen a hitelfolyósításig kiterjedhet, természetesen csak abban az esetben, ha az ügyfél megfelel a külföldi pénzintézetek üzletszabályzatának (így például hiteligény esetén a bank hitelképesnek tartja őt).

Az uniós csatlakozással együttjáró piacnyitás hatására várhatóan olyan pénzintézetek szolgáltatásaihoz is hozzáférhetünk - az EU-ban alkalmazott feltételek szerint -, amelyek eddig nem jelentek meg a magyar piacon. Ez lehetőséget teremthet a túl magas kamatú, forintalapú, magyarországi folyósítású hitelek (például az áruvásárlási hitel) kiváltására más EU-s tagállamban működő pénzintézet euróalapú, így alacsony kamatozású hitelére.

Azok a pénzintézetek, amelyek már hazánkban is nyújtanak szolgáltatásokat, bizonyos hiteleket várhatóan csak magyarországi leányvállalatukon keresztül folyósítanak majd. Így például az Erste Bank ausztriai központjától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Magyarországon lévő ingatlan vásárlásához csak az Erste Bank Hungary Rt. jelzáloghitel-konstrukciók vehetők igénybe, más típusú hitelek minden uniós és nem uniós tagállam polgára számára azonos feltételekkel, megfelelő biztosítékok megléte esetén igényelhetők az ausztriai bankfiókokban.

Forrás: www.magyarorszag.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja