SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A csatlakozás után 4. - A fogyasztóvédelem

Török Monika [cikkei] - 2004-04-30
Május 1-én, Magyarország uniós csatlakozásának napján tényleges változások is életbe lépnek.
A csatlakozás után 4. - A fogyasztóvédelem

Az unió területén belül a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak, megszűnik a vám az uniós termékekre, szabadabban vállalhatunk munkát, valamint a magyar vállalatok indulhatnak más tagállamok közbeszerzésein és viszont.

Magyarország a fogyasztóvédelem szabályozási intézményrendszerében felzárkózott az uniós követelményekhez. A fogyasztóvédelmi törvény márciusi módosítása után a hazai szabályozásban hangsúlyosan szerepel a termékbiztonság kérdése. A forgalmazó például köteles jelezni a piacfelügyeleti szervezetnek, ha nem biztonságos árut észlel. A fogyasztók tájékoztatásában kiemelt szerepet játszik a címkézésen lévő információ, az új szabályozás szerint az Európai Gazdasági Térségből származó áruknál nem kell feltüntetni a származási helyet, de ettől el lehet térni abban az esetben, ha marketing- vagy egyéb szempontok indokolják. Harmadik országból - tehát EU-n kívülről - származó áruk esetén fel kell tüntetni a származási helyet. Élelmiszereknél fontos az egyértelmű információk feltüntetése, és a címkén szereplő tájékoztató nem lehet félreérthető.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával a gazdasági minisztérium megkötötte a békéltető testületek működtetésére vonatkozó ez évi támogatási szerződést. A jövőben nem kell eljárási díjat fizetni a békéltető testületekhez forduló fogyasztónak. A fogyasztóvédelmi törvény szabályozza azt is, hogy a testület határozatát, ajánlását a fogyasztóvédelmi felügyelőségeknek nyilvánosságra kell hozniuk.

Forrás: www.magyarorszag.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja