SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megfőzni, hámozni, eldobni, avagy a kagyló is fertőzhet

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-21
Biztosan meglepő, hogy nyáron nem csak a távoli egzotikus országokban, hanem a szomszédos mediterrán vidékeken is veszélyként leselkedik a nyaralókra a májgyulladás, melynek közismert orvosi neve, a hepatitis, a görög "hepar" és a gyulladást jelentő "-itis" tagokból áll. De nyilván nem ez érdekli azokat, akik - teljes joggal - a felhőtlen pihenés céljából utaznak.
Megfőzni, hámozni, eldobni, avagy a kagyló is fertőzhet
Miközben sok magyar utazik nyáron külföldre, a tapasztalatok szerint igen kevesen vannak közöttük, akik indulás előtt tájékozódnak a lehetséges fertőző betegségek veszélyéről. Keleti vagy déli szomszédainknál, de a Földközi-tenger közkedvelt mediterrán partvidékének országaiban is bizony előfordul a hepatitis, amit több kórokozó is okozhat, és általában vírusfertőzés következtében alakul ki. A májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik: hepatitis vírus A, B, C, D, E, G, mely vírusok mikrobiológiai tulajdonságaikban, felépítésükben jelentősen különböznek egymástól, különböző mechanizmusokon keresztül betegítenek meg. Ezek közül a hepatitis A és a B a legelterjedtebbek. Mindkettő ellen van védőoltás. Utazás előtt legalább egy hónappal érdemes szakembert felkeresni, hogy a megfelelő védettség kialakulhasson.

A Hepatitis A miatt kerüljük a fagylaltot!

Magyarországon az ötven év alattiak (vagyis éppen a leggyakoribb utazók) a legveszélyeztetettebbek, mert körükben 50 százalék alatti azok aránya, akik a már lezajlott fertőzésnek köszönhetően védettséget szereztek. Ugyanis aki egyszer átesett hepatitis A-fertőzésen, egész életére védetté válik a betegséggel szemben. De nem baj, ha egyszer sem kapjuk el. Sőt az a legjobb. A szájon át terjedő fertőzés során a nem megfelelő minőségű víz és étel útján, de saját piszkos kezünkről is bejuthat a vírus a szervezetünkbe. Az ivó- és mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása, de ugyanígy lehet a jégkocka vagy a fagylalt is. Ezt pedig gyakran fogyasztják gyerekek és felnőttek nyáron. Mitől óvakodjunk? A nyers zöldségektől, gyümölcsöktől, és minden nyersen készített, vagy kellőképpen nem átsütött-átfőtt ínyencségtől. Ugyanebbe a körbe tartoznak a tenger gyümölcsei is, különösen a kagylók. Azt is kevesen tudják, hogy a Földközi-tenger kagylóinak közel 40 százaléka hepatitis A-val fertőzött. A hepatitis A-fertőzés lappangási ideje meglehetősen hosszú, hirtelen lázzal, étvágytalansággal, hasi-és végtagfájdalommal, általános gyengeséggel jelentkezik. A teljes gyógyulás akár 2-3 hónapig is eltarthat.

A gyerekek terjesztők

Minden ötödik fertőzött kórházi ellátásra szorul. Alattomos módon minél idősebb valaki, annál jobban ki van téve a súlyos fertőzésnek, míg a kisgyerekek gyakran szinte tünetmentesen vészelik át – épp ezért ők a betegség gyors terjedésének legfőbb forrásai, hiszen tünetet nem mutatnak, székletükkel ürítik a vírust. A megelőzés ezekből logikusan következik. A higiéniai, illetve a speciális élelmiszer-biztonsági szabályokat be kell tartani! Csak lezárt, palackozott ásványvizet igyunk,  lehetőleg fogat is ezzel mossunk! Valahogy kerüljük el a fagylaltozást! Kerüljük el az utcai büféket, kifőzdéket! Nyersen ne együnk zöldséget, salátát; a gyümölcsöket a szokásosnál is alaposabban mossuk le, és hámozzuk is meg!

A B és a tetoválás

A Hepatitis B vérrel és emberi testváladékokkal terjed, de nem csak szexuális úton, hanem a fertőzés forrása lehet véletlenszerű karcolás, piercing berakatása, tetoválás készíttetése, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás is, illetve közvetíthetik eszközök, tárgyak (borotva, fogkefe közös használata). A Hepatitis B a betegek 10 százalékánál krónikus májgyulladást okoz, amely később májrák, májzsugor kialakulásához is vezethet.
Török kutatók bizonyították, hogy egy fertőzött ember izzadsága a Hepatitis B vírusnak ugyanakkora szintjét tartalmazza, mint a vér. A tudósok hetven, olimpiát is megjárt birkózót vizsgáltak, akik közül nyolcban kimutatták a vírust, bár mindegyikük tünetmentes volt. A török kutatók szerint be kellene vezetni a versenyeken a kötelező vizsgálatot, mert ez a kór sokkal súlyosabb annál, hogy figyelmen kívül hagyják. Az orvosok szerint a vírus sokkal csekélyebb mértékben terjed az izzadság, mint vér útján.
A Hepatitis B ellen érdemes védekezni azoknak, akik a következő országokba utaznak:
Albánia, Egyiptom, Macedónia, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Szíria, Tunézia, és Törökország. Itt ugyanis a lakosság több, mint 5%-a vírushordozó.
Megfőzni, lehámozni, eldobni – ez a hármas szabály, amit tartsanak be azok, akik nem akarnak „feledhetetlen élményeket” szerezni külföldön. A fertőzés ellen – és ez kiderül a fenti sorokból – nem feltétlenül jelent biztonságot sem a luxusszálloda, sem a szimpla kézmosás.



Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja